• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Παναγιωτόπουλος: Η Κρήτη περιφερειακό κέντρο του ΝΑΤΟ - Και «κέντρο αριστείας» για την Αεράμυνα της Συμμαχίας στη νήσο

Θανάσης Αργυράκης 22-09-2021 07:39 Τελευταία ενημέρωση: 22-09-2021 07:40
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Παναγιωτόπουλος: Η Κρήτη περιφερειακό κέντρο του ΝΑΤΟ - Και «κέντρο αριστείας» για την Αεράμυνα της Συμμαχίας στη νήσο
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ισχυρίστηκε ότι έτσι αυξάνεται το αποτύπωμα της χώρας μας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και του Δυτικού στρατοπέδου

Της δημιουργίας «Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Αντιπυραυλική και Αντιαεροπορική Άμυνα», υπεραμύνθηκε στη Βουλή ο Ν.Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο τομέας «ανέκαθεν ήταν ήταν προτεραιότητά του ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά της Ελλάδας, ο ίδιος είπε ότι «η δημιουργία και υποστήριξη ενός τέτοιου «Κέντρου Αριστείας», εντάσσεται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της χώρας μας».

Οι πύραυλοι της Κίνας

Παράλληλα, επιδιώκοντας να καταδείξει την αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών σε αυτόν τον τομέα έφερε σαν παράδειγμα την Κίνα. Με την οποία, πάντως, η Ελλάδα έχει πολύ στενές σχέσεις, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.

«Υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, η Κίνα είναι μία από αυτές που έχουν αναπτύξει πολύ προηγμένα υπερηχητικά πλέον Συστήματα Πυραύλων, τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται από το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ ή χωρών που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουν αντιπαρατεθεί στην αυξανόμενη στρατιωτική κινεζική ισχύ», είπε χαρακτηριστικά.

Οπως είναι γνωστό, ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια εξαιρετικά μεγάλη κινητικότητα ως προς την Κίνα, με πλέον γνωστή τη σύμπραξη «συμμαχίας» ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας για τον Ειρηνικό Ωκεανό. Κάτι που προκάλεσε νέους τριγμούς στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξαιτίας του θεματικού «αδειάσματος» της Γαλλίας. Ως εκ τούτου, η αναφορά Παναγιωτόπουλου στην Κίνα διόλου τυχαία δείχνει να είναι.

«Κέντρο Αριστείας»

Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Αμυνας, το «Κέντρο Αριστείας»:

-«Θα έχει έδρα τα Χανιά. Η Ελλάδα ως φιλοξενούν κράτος, θα παρέχει την αρχική υποδομή, τον εξοπλισμό, το προσωπικό υποστήριξης, και τη διοικητική μέριμνα».

-«Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο Αριστείας που δημιουργείται στη χώρα μας. Μέχρι πρότινος δεν διέθετε ένα εκπαιδευτικό Κέντρο αυτής της φύσεως, το οποίο να είναι και πιστοποιημένο από το ΝΑΤΟ».

-«Δεν είναι στρατιωτική μονάδα, ούτε καινούργιο Στρατηγείο. Ακουσα ότι ιδρύεται καινούργιο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο στην Κρήτη, εκτός από τη Νάπολη. Είναι ένα κέντρο μελέτης και ανάπτυξης τακτικών αντιμετώπισης, στο πλαίσιο της Αντιπυραυλικής Προστασίας με υποστηρικτικό ρόλο. Αποτελεί οντότητα του ΝΑΤΟ, με χαρακτήρα Διεθνούς Στρατηγικού Οργανισμού. Δεν έχει να κάνει καθόλου με το στρατιωτικό κομμάτι».

-Εχει ως «αποστολή του τη βελτίωση και εξειδίκευση των δυνατοτήτων κρατών - μελών της Συμμαχίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων που αφορούν στην ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα. Ο τομέας αυτός έχει εμφανιστεί δυναμικά στο προσκήνιο λόγω της ανάπτυξης βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων, από χώρες - ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ, βασισμένος σε νέες τεχνολογίες που συνολικά δημιουργεί κλίμα αυξημένων απειλών για τη Συμμαχία».

Η Κρήτη - περιφερειακό κέντρο

Συνολικότερα, όπως υποστήριξε, η Κρήτη αναβαθμίζεται. «Το βλέπουμε στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής το οποίο εδρεύει επίσης στα Χανιά. Το ίδιο θα γίνει και με το «Κέντρο Αριστείας», όταν δημιουργηθεί. Αυτό θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον μεγάλης στρατηγικής σημασίας του ρόλο της Κρήτης ως Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Παροχής Υποστήριξης, καθώς αποτελεί σημαντική προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «έχουμε τον Ναύσταθμο Κρήτης, τον οποίο σκοπεύουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να γίνει ο δεύτερος πλήρως λειτουργικός Ναύσταθμος της χώρας, μετά τον κεντρικό Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, διότι έτσι απαιτεί η νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (το ΚΕΝΑΠ), το ΝΑΤΟ Forward Logistics Site που είναι μια προκεχωρημένη τοποθεσία Εφοδιασμού στη Σούδα, καθώς και το Πεδίο Βολής Κρήτης».

Ολα αυτά τα χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας ως «ωφέλιμα για τη χώρα μας, επειδή αυξάνουν το αμυντικό της αποτύπωμα σε σχέση με την ιδιότητά της ως Χώρας-Μέλους της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και του Δυτικού στρατοπέδου».

Επομένως, πρόσθεσε, απευθυνόμος σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, «δεν καταλαβαίνω την ερώτηση γιατί αναλαμβάνουμε αυτά τα έξοδα αυτού του «Κέντρου Αριστείας». Έτσι γίνεται. Η χώρα που το αναλαμβάνει, πληρώνει και τα έξοδα υποστήριξής του».

Εξωστρεφείς, λόγω Τουρκίας

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος υποστηριξε πως εάν δεν έπαιρνε το Κέντρο η Ελλάδα θα το έπαιρνε η Τουρκία. «Η Τουρκία θα έμπαινε σίγουρα στο παιχνίδι, όπως μπαίνει κατά πάγια τακτική σε αυτές περιπτώσεις, διότι το συμφέρον της κοιτάζει κι υπό αυτή την έννοια καλά κάνει.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η ζωή στο ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνει και την σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι γνωστή σε διμερές επίπεδο, αλλά από εκεί και πέρα αποτελεί και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Τι κάνουμε, τι εναλλακτικές έχουμε; Έτσι θα το πάμε τώρα; Θα περνά ο καιρός και θα βλέπουμε μια Τουρκία που θα ενισχύεται σχετικώς με την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι θα υπολογίζεται περισσότερο από τους Συμμάχους, και αντιστοίχως την Ελλάδα να υποχωρεί; Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο εξωστρεφείς, είτε όσον αφορά ση Συμμαχική μας ιδιότητα, είτε στους κόλπους της Ε.Ε., τώρα που αρχίζει να εξελίσσεται η ιδέα της δημιουργίας του Ευρωστρατού».

Οι Patriot στη Σ.Αραβία

Τέλος, αναφερόμενος στην αποστολή ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων, Patriot, στη Σαουδική Αραβία, ο Ν.Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση, είπε ότι «τα συστήματα Patriot απεστάλησαν στη Σαουδική Αραβία, με την προϋπόθεση ότι δεν αποδυναμώνονται οι δικές μας αντιπυραυλικές δυνατότητες. Κάτι που προφανώς είναι εξασφαλισμένο.

Βάσει του συνολικού σχεδιασμού θα στήσουν μια Αντιπυραυλική Ομπρέλα Άμυνας σε συγκεκριμένες ευαίσθητες υποδομές στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες μέχρι πρότινος κρίθηκε ότι είναι ευάλωτες. Κυρίως υποδομές πετρελαϊκής παραγωγής σε προσβολές από μη επανδρωμένα οχήματα και άλλα συστήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται μη συμβατικά».

Ο ίδιος ανάφερε ότι επρόκειτο για αίτημα της Σ.Αραβίας προς την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι με τους «Σαουδάραβες η συμμαχική μας σχέση έχει ενισχυθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Είναι γνωστή, άλλωστε, η σχέση μεταξύ των δύο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Κ.Φλώρου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo