• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τα δύο πρώτα ελληνικά Rafale -Βίντεο από την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων

Ηλίας Ψυχογιός 21-09-2021 13:59
Τα δύο πρώτα ελληνικά Rafale -Βίντεο από την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων
Συνολικά θα έρθουν 24 αεροσκάφη για τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης αεροπορικής μοίρας

Είναι «όμορφες», είναι «Γαλλίδες», είναι όμως και «θανάσιμα επικίνδυνες»....

Αυτή θα μπορούσε να είναι μία σύντομη περιγραφή για τα νέα αποκτήματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αν ήταν θηλυκού γένους.

Ήδη στη Γαλλία βρίσκονται Έλληνες πιλότοι οι οποίοι εκπαιδεύονται στον χειρισμό των υπερσύγχρονων αεροσκαφών καθώς τα έξι πρώτα αναμένονται στη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο στις αρχές του 2022.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 αεροσκάφη, 6 καινούρια, 12 μεταχειρισμένα και ακόμα 6 τα οποία δεν έχει προσδιοριστεί καθώς μόλις πριν μερικές ημέρες έκανε την ανακοίνωση για την επιπλέον αγορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα έξι που όπως αναφέραμε θα φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους, είναι μεταχειρισμένα, ελέγχθηκαν όμως και συντηρήθηκαν στη Γαλλία ώστε να είναι και πάλι σε κατάσταση καινούριου.

Να συμπληρώσουμε ότι τα Rafale είναι αεροσκάφη «4ης Γενιάς», το οποίο σημαίνει ότι δίνουν τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων στον αγώνα για την υπεράσπιση του Εθνικού μας Εναερίου Χώρου.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός τους με τους πυραύλους Meteor (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα) όπως και οι αναβαθμίσεις των υπαρχόντων γαλλικών πυραυλικών συστημάτων που διαθέτει η χώρα μας (Mica, Scalp και, κυρίως Exocet), καθιστούν τα Rafale ουσιαστικά ανίκητα στον αέρα απέναντι σε οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος.

Ειδικά για τους Exocet, οι οποίοι ειναι πύραυλοι εξειδικευμένοι για την καταστροφή πολεμικών πλοίων, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που τους διαθέτει. Την καταστροφική τους αποτελεσματικότητα είχε νοιώσει το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό στον Πόλεμο των Φώκλαντς τη δεκαετία του ‘80 απέναντι στην Αργεντινή.


Οι τροποποιήσεις για την Ελλάδα

Η γαλλική ιστοσελίδα air-cosmos.com, είχε γράψει τον περασμένο Μάρτιο ;oti το διθέσιο Rafale τύπου Β305 ήταν ήδη έτοιμο προς παράδοση, αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν οι τροποποιήσεις που ζήτησε η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, από το αεροσκάφος αφαιρέθηκε εξοπλισμός ο οποίος προορίζεται αποκλειστικά για την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, ειδικά για τη χρήση πυραύλων ASMP-A, τους οποίους η Γαλλία δεν προμηθεύει σε καμία χώρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των Rafale
Πλήρωμα: 1 ή 2 άτομα
Κατασκευαστής: Dassault Aviation
Διαστάσεις: Μήκος 15,27 μέτρα
Εκπέτασμα: 10,8 μέτρα
Υψος: 5,34 μέτρα
Επιφάνεια πτέρυγας: 45,7 m²
Βάρος: Αδειο: 9.500 kg / Πλήρες: 19.000 kg / Μέγιστο απογείωσης: 24.500 kg
Πηγή ισχύος: Κινητήρες 2 x SNECMA M88
Ισχύς: 33.000 lbf 146 kN
Επιδόσεις: Μέγιστη ταχύτητα Mach 1.8, 2150 km/h
Αυτονομία: 1100+ mi, 1800+ km
Μέγιστο ύψος: 55.000 ft , 16.800 μέτρα
Βαθμός ανόδου: 1.000 ft/sec, 305 m/sec

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo