• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δύσκολη εξίσωση για τον Ερντογάν οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία

Θανάσης Αργυράκης 20-09-2021 20:20
Δύσκολη εξίσωση για τον Ερντογάν οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία
Σενάρια κυβερνητικού Συνασπισμού

Με την αποχώρηση της καγκελαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος χάνει τον στενότερο σύμμαχό του στην ΕΕ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, Welt, σημειώνοντας πως η Ανγκέλα Μέρκελ πάντοτε προστάτευε την Άγκυρα από τις αυστηρές κυρώσεις της ΕΕ. Ήταν, επίσης, αυτή που σε μεγάλο βαθμό σχεδίασε την Συμφωνία για τους Πρόσφυγες, μέσω της οποίας η Τουρκία παίρνει πολλά χρήματα.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα γίνουν στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, και οι κακές δημοσκοπικές επιδόσεις των Χριστιανοδημοκρατών, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, καθώς και οι ενδεχόμενες νέες κυβερνητικές συμμαχίες προκαλούν νευρικότητα στην Άγκυρα.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα το τουρκικό προεδρικό μέγαρο θα νοσταλγήσει τον Μεγάλο Συνασπισμό (Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών), η συνέχεια του οποίου φαίνεται να αποκλείεται αυτήν την στιγμή.

Παρά ταύτα, υπογραμμίζει η Welt, αν και για πολλά χρόνια το ερώτημα στην Γερμανία ήταν εάν πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ ή όχι η Τουρκία -ερώτημα στο οποίο η Μέρκελ απαντούσε πάντα «Όχι»- σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος γεωστρατηγικός εταίρος. Κι' αυτό, παρ' ότι υπάρχει η διάθεση να αντιμετωπιστεί η αυταρχική πολιτική της Άγκυρας.

Ο νέος καγκελάριος

Κατά την εφημερίδα, η ανάδειξη του υποψήφιου καγκελαρίου των CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας), Αρμιν Λάσετ, στη θέση του καγκελάριου, είναι το πιο επιθυμητό σενάριο για την Αγκυρα.

Ο Λάσετ, πρώην υπουργός Ένταξης στην τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχει «θετική εικόνα» στην Τουρκία, παρατηρεί ο Günter Seufert, διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών.

Ωστόσο, οι μέτριες δημοσκοπικές επιδόσεις του ανησυχούν τουλάχιστον έναν άνθρωπο: Τον Ερντογάν.

Βέβαια, η CDU/CSU, όπως έχει διατυπώσει στις θέσεις της, θέλει «να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Τουρκία», τονίζοντας τη «μεγάλη στρατηγική και οικονομική σημασία» της.

Οι θέση αυτή μπορεί να ερμηνεύεται απλά ως συνέχεια της πολιτικής της απερχόμενης Καγκελαρίου. Με την διαφορά ότι η Μέρκελ ήταν πολιτικός μεγάλου ειδικού βάρους στην ΕΕ, σημειώνει η Welt. Ομως, εάν ο Λάσετ γίνει καγκελάριος, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να εδραιώσει την θέση του στην πολιτική σκηνή των Βρυξελλών.

Σενάρια κυβερνητικού Συνασπισμού

Πώς θα διαχειριστεί, όμως, τις σχέσεις με την Τουρκία ο όποιος κυβερνητικός συνασπισμός προκύψει από τις εκλογές;

-Το ακροδεξιό AfD δεν λαμβάνεται υπόψη, αφού κανένα άλλο κόμμα στο γερμανικό Κοινοβούλιο δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μαζί του.

-Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD αφιερώνει στο προεκλογικό του πρόγραμμα μόνο λίγες προτάσεις στην Τουρκία. Πριν από τέσσερα χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες χαρακτήριζαν τη χώρα ως «σημαντικό», αν και δύσκολο εταίρο, και τόνιζαν την σημασία των ενταξιακών συνομιλιών ως διαύλου συζήτησης. Ο τόνος σήμερα είναι διαφορετικός. Παρ’ όλα αυτά, με την πάροδο των χρόνων συμμετοχής του στην κυβέρνηση, το SPD κατέδειξε ότι αντιμετωπίζει την Τουρκία με ρεαλισμό.

-Ένας κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από CDU/CSU, SPD και FDP (Φιλελεύθεροι), ο οποίος με τα τωρινά δημοσκοπικά δεδομένα είναι δυνατός, θα ήταν κατά τον Seufert ο πιο ευνοϊκός από τουρκικής απόψεως, εφόσον ο καγκελάριος θα είναι Χριστιανοδημοκράτης.

Το πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο μένει να φανεί, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) θέλει να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Αντ’ αυτού προτείνει μια σχέση βασισμένη στην «στενή συνεργασία σε θέματα Ασφαλείας και Οικονομίας».

Κατά τον Seufert, αυτά τα τρία κόμματα «έχουν τις λιγότερες απαιτήσεις από την Τουρκία» και θα ασκήσουν «μικρή πίεση» στην Άγκυρα.

Ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και FDP φαίνεται, με βάση τα παραπάνω, να είναι επιθυμητός για την Άγκυρα, αφού, πιθανότατα, ο Ερντογάν θα προτιμούσε για καγκελάριο τον Λάσετ, από τον υποψήφιο του SPD, Ολαφ Σόλτς. Με τον Σολτς ως καγκελάριο, εκτιμά η Welt, η γερμανική εξωτερική πολιτική αναμένεται να τείνει προς τον ρεαλισμό.

-Συνασπισμός Πρασίνων με το αριστερό κόμμα, Die Linke. Τα δύο κόμματα θέλουν να τερματίσουν την Προσφυγική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Το Die Linke ζητά «άμεση διακοπή όλων των εξαγωγών όπλων». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων, η οποία θέλει να αποτρέψει περαιτέρω παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία, έχει εκφράσει παρόμοια άποψη.

Πάντως, εκτιμά ο Seufert, παρ' ότι το Die Linke υποστηρίζει ότι έχει την διάθεση για συμβιβασμούς, ο ίδιος θεωρεί ότι οι Πράσινοι είναι πιο πρόθυμοι να το κάνουν.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι προτάσεις των Πρασίνων για μια νέα Προσφυγική Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ δείχνουν ότι περισσότερο προωθούν την αναθεώρηση της Συμφωνίας παρά η κατάργησή της.

-Μια συμμαχία SPD, Πρασίνων, Die Linke θα προκαλούσε στον Ερντογάν επιπλέον προβλήματα.

Και εδώ, όμως, τίθεται το ερώτημα εάν το Die Linke θα μπορούσε να επιβάλει τα αιτήματά του σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, τα οποία δεν εκφράζει με αυτόν τον τρόπο κανένα άλλο κόμμα.

Εν κατακλείδι, η εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρκίας, Funda Tekin, σε ανάλυσή της για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης, Berlin-Bosporus Initiative, σημειώνει ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται να φοβάται ότι θα υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Αλλά πρέπει να φοβάται τον «πολύ ισχυρό αντίθετο άνεμο» που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν θα είναι μελλοντικά σε θέση να κινηθεί υπό την προστασία της Μέρκελ.

Σενάρια κυβερνητικού Συνασπισμού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo