• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κωνσταντινούπολη: Καταγγελίες ότι κινδυνεύουν βυζαντινά ευρήματα κοντά στην Αγία Σοφία

Θανάσης Αργυράκης 17-09-2021 20:12
Κωνσταντινούπολη: Καταγγελίες ότι κινδυνεύουν βυζαντινά ευρήματα κοντά στην Αγία Σοφία
Τουρκικός Τύπος: Δεν σταμάτησε η ανοικοδόμηση ξενοδοχείου, που γίνεται πάνω στα βυζαντινά ερείπια

«Βρέθηκαν ερείπια βυζαντινού παλατιού κοντά στην Αγία Σοφία, αλλά δεν σταμάτησε η ανοικοδόμηση ξενοδοχείου», αναφέρει η τουρκική αντιπολιτευόμενη, φιλο0κεμαλικής κατεύθυνσης, εφημερίδα, Sözcü.

Η εφημερίδα, İstanbul Gazetesi, κάνει λόγο για «ένα από τα πέντε βυζαντινά αγιάσματα της Κωνσταντινούπολης», ενώ αναφέρει ότι στη συνοικία, Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου υπάρχουν και βυζαντινά μωσαϊκά.

Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιολογικής Συντήρησης, Σερχάτ Σαχίν (Serhat Şahin), κατήγγειλε ότι η χρήση εκσκαφέων έχει προκαλέσει ζημιές στα ευρήματα, αφού «κάτω από βαριά μηχανήματα, τα μικρά αντικείμενα μπορεί να καταστραφούν». Ο ίδιος σημειώνει ότι το καλύτερο θα ήταν όλη η περιοχή να μην ανοίξει στην οικοδόμηση και να ορισθεί ως αρχαιολογικό πάρκο.

Σύμφωνα με τον Μουράτ Σοσκούν (Murat Çoşkun), αρχιτέκτονα της κατασκευής κτιρίου στο σημείο, τα ευρήματα ήρθαν στο φως στις 2 Αυγούστου. Ο ίδιος υποστηρίζει, πάντως, ότι έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούνται μηχανήματα εκσκαφής, ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του, υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν τη Βυζαντινή Πολιτιστική Κληρονομιά, και κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo