• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες σύμφωνα με το ΣτΕ

Κατερίνα Μάνθου 17-09-2021 16:59
Συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες σύμφωνα με το ΣτΕ
Άκυρες όμως δυο διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης

Σύμφωνος με τις συνταγματικές επιταγές είναι ο βασικός «πυρήνας» του νέου αναθεωρημένου συστήματος που καθορίζει τους δασικούς χάρτες όλης της χώρας, έκρινε, κατά πλειοψηφία η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, πλην όμως ακύρωσε δύο διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης. Οι διατάξεις αυτές αφορούν τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες εντός δασικών εκτάσεων οι οποίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, δηλαδή ακόμη δεν έχουν ανεγερθεί ακίνητα αλλά και την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια ΣτΕ με δυο αποφάσεις της (1364 και 1365/2021), απεφάνθη ότι η βασική φιλοσοφία του νέου αναθεωρημένο συστήματος για τους δασικούς χάρτες δεν αντίκειται στα άρθρα 24 παρ. 1 και 2 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος. Μάλιστα σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, η αποτύπωση των δασικών εκτάσεων στους δασικούς χάρτες πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην περιλαμβάνει εκτάσεις, στις οποίες δεν μπορεί να βρει εφαρμογή η δασική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται δηλαδή να κηρυχθούν ως αναδασωτέες για να ανακτήσουν τη χαμένη δασική τους βλάστηση, διότι η βλάστηση αυτή απομακρύνθηκε για κάποιο νόμιμο λόγο.

Όπως αναφέρει η Ολομέλεια ΣτΕ η ύπαρξη τέτοιων εκτάσεων καλλιεργουμένων ή άλλων ως δασικών, θα προκαλούσε σύγχυση ως προς το ποιός είναι, πράγματι, ο δασικός πλούτος της χώρας. Παράλληλα, θα αποτελούσε εμπόδιο στη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής για τη σωτηρία των δασών. Ακόμη, σύμφωνα με το ΣτΕ «η εμφάνιση αυτών των εκτάσεων ως δασικών θα ναρκοθετούσε και την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, ιστορικά, συνέβαλαν στη μεταπολεμική ανόρθωση της χώρας και στον επισιτισμό του πληθυσμού της, τα οποία είχε υπόψη του το Σύνταγμα και γι’ αυτό, άλλωστε, επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση μεταβολή του προορισμού των δασών για γεωργικές χρήσεις».

Ποιες διατάξεις ακυρώθηκαν

Πάντως, το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις που εξέδωσε, δυο διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης που εξαιρούσαν από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, εφόσον αυτές δεν είχαν ακόμη υλοποιηθεί, δηλαδή δεν είχαν κατασκευαστεί ακίνητα. Σύμφωνα με τους δικαστές αν εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, τότε θα επέλθει εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, για πρώτη φορά σήμερα, ώστε να ανεγερθούν κτήρια, κάτι που αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές περί προστασίας των δασών.

Ακόμη από το ΣτΕ ακυρώθηκε και μια ακόμη διάταξη της υπουργικής απόφασης που προβλέπει εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών, που είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία.

Οι νέοι χάρτες

Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του ΣτΕ το νέο σύστημα για τους δασικούς χάρτες προβλέπει εν ολίγοις ότι δασικές είναι οι εκτάσεις που καλύπτονται από δασική βλάστηση και σήμερα και κατά το παρελθόν, αρκεί να μην έχει εκδοθεί διοικητική πράξη που να αλλάζει τη χρήση τους, κατά βάση, πριν από το Σύνταγμα του 1975.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι εκτάσεις που έχουν γεωργική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975, αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εάν έχουν την ίδια χρήση, δηλαδή καλλιεργούνται. Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι στους χάρτες δεν εμφανίζονται ως δασικές, οι περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη και μετά το Σύνταγμα του 1975, μόνον, όμως, εφόσον η ίδρυσή τους έχει επιτραπεί βάσει διοικητικών πράξεων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια ΣτΕ με τις αποφάσεις που εξέδωσε για το θέμα αυτό, επικύρωσε την υπάρχουσα νομολογία περί χρονικής προτεραιότητας του Δασολογίου έναντι του Κτηματολογίου. Και αυτό καθώς σύμφωνα την Ολομέλεια, η κτηματογράφηση πρέπει να στηρίζεται σε αξιόπιστους δασικούς χάρτες, προκειμένου το Δημόσιο να αποκρούσει αποτελεσματικά κακόπιστες διεκδικήσεις από τρίτους επί δασικών εκτάσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.grΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo