• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣτΕ: Ακύρωσε το αναγκαίο ελάχιστο ανάστημα ανδρών και γυναικών για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς στρατιωτικών σχολών

Κατερίνα Μάνθου 17-09-2021 16:03
ΣτΕ: Ακύρωσε το αναγκαίο ελάχιστο ανάστημα ανδρών και γυναικών για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς στρατιωτικών σχολών
Προκαλεί διάκριση εις βάρος των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων

Αντίθετη στο Σύνταγμα αλλά και το ενωσιακό δίκαιο είναι η προϋπόθεση του ελάχιστου αναστήματος για την συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε διαγωνισμό κατάταξης των στρατιωτικών σχολών, η οποία προβλέπεται με υπουργική απόφαση του 2017. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε την επίμαχη απόφαση που θέτει ως αναγκαίο προσόν για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό κατάταξης των στρατιωτικών σχολών ως ελάχιστο ανάστημα 1.65 μ. για γυναίκες και 1.70 μ. για άνδρες.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από την Ολομέλεια ΣτΕ (1363/2021) και με αυτή έγινε δεκτή έφεση που είχε καταθέσει υποψηφία στο διαγωνισμό δοκίμων Λιμενοφυλάκων κατά απόφαση της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Η εν λόγω υποψήφια είχε αποκλεισθεί από διαγωνισμό, επειδή είχε ύψος 1,63 μ. και όχι 1.65, όπως ορίζει η απόφαση. Το Διοικητικό Εφετείο δεν τη δικαίωσε, κάτι που έκανε το ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσε.

Όπως έκριναν τα μέλη της Ολομέλειας ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία – Μαρία Παπαδημητρίου) ο ορισμός ως αναγκαίας προϋπόθεσης του ελαχίστου αναστήματος - για μεν τους άνδρες υποψηφίους 1,70 μ., για δε τις γυναίκες υποψήφιες 1.65 μ. – προκαλεί διάκριση εις βάρος των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων, καθώς τις αποκλείει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες εν δυνάμει υποψηφίους.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε το ΣτΕ, η διάκριση αυτή, «αντιβαίνει τόσο στο ενωσιακό δίκαιο, όσο και στις συνταγματικές αρχές περί ισότητας των φύλων, αξιοκρατίας και αναλογικότητας, δεδομένου ότι δεν αιτιολογείται αντικειμενικώς ως προς την προσφορότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου ελαχίστου ορίου, η δε άσκηση της ευρείας, κατ’ αρχήν, ευχέρειας του κανονιστικού νομοθέτη προς θέσπιση των αναγκαίων προσόντων των υποψηφίων λιμενοφυλάκων υπερέβη εν προκειμένω, ενόψει των αλλεπαλλήλων και άνευ αποχρώντος λόγου αυξομειώσεων των προβλεπομένων ελαχίστων ορίων αναστήματος, το αναγκαίο μέτρο και τα τιθέμενα με τις ως άνω υπερνομοθετικές διατάξεις και αρχές όρια».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo