21.1 C
Athens
19.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Νέο δικαστικό έτος: Να εμβολιαστούν καλεί τους παράγοντες της Δικαιοσύνης η Ένωση Εισαγγελέων


    Το νέο δικαστικό έτος ξεκίνησε από χθες Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου και η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων είναι πλέον γεγονός. Στα δικαστήρια της χώρας καθημερινά συνωστίζονται χιλιάδες άτομα και ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μεγάλος. Ήδη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπως και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έχουν απευθύνει συστάσεις συστάσεις για εμβολιασμό και έχουν καλέσει τη πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων. Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η είσοδος σε δικαστήρια, εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία, στην Εθνική Σχολή Δικαστών αλλά και σε στρατιωτικά δικαστήρια θα γίνεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι παραπάνω υποχρεώσεις αφορούν και ανηλίκους άνω των 12 ετών, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, μπορούν να προσκομίζουν για την είσοδό τους στα δικαστήρια, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου 24ωρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας.
    Η Ένωση Εισαγγελέων
    Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, κάλεσε εκ νέου την πολιτεία, να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων, «λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία και απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η απρόσκοπτη λειτουργία της».
    Παράλληλα, η ΕΕΕ στην ίδια ανακοίνωσή της αναφέρει πως «προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα πορίσματα και τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, επισημαίνουμε την ανάγκη εμβολιασμού όλων όσων μετέχουν στη λειτουργία της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και τις συμβουλές των αρμόδιων επιστημόνων».
    Από την πλευρά της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει καλέσει πριν από περίπου δυο εβδομάδες όλους τους δικηγόρους «να εμβολιαστούν, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την ακώλυτη άσκηση του επαγγέλματός τους και τη λειτουργία των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ