• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Οδηγίες Πλιώτα για τους ανεμβολίαστους συλληφθέντες

Κατερίνα Μάνθου 16-09-2021 17:45 Τελευταία ενημέρωση: 16-09-2021 17:46
Οδηγίες Πλιώτα για τους ανεμβολίαστους συλληφθέντες
Τι προβλέπει η εγκύκλιος για όσους αρνούνται να υποβληθούν σε self-test κατά την αυτόφωρη διαδικασία

Οι ανεμβολιάστοι κρατούμενοι οποίοι προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών δεν μπορεί να εξαναγκαστούν να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19, υπογραμμίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας σε σημερινή εγκύκλιο του.

Ωστόσο όμως, προσθέτει ο κ. Πλιώτας, οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν εάν στις περιπτώσεις αυτές στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση πιθανών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου του ο κ. Πλιώτας, αναφέρει ότι οι εισαγγελείς Πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχουν τη δυνατότητα - λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσουν εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Ακόμα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αναφέρει ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέας ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα» και προσθέτει ότι τα οριζόμενα στις υπ΄ αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Τέλος, αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι τους ανεμβολίαστους κατηγορούμενους και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo