22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Το Νοέμβριο η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές των συντάξεων του Δημοσίου


    Τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα επιλύει οικονομικά θέματα των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα.
    Ειδικότερα, σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου συζητήθηκε σε πιλοτική δίκη το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων του Δημόσιου τομέα, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) των συνταξιούχων, το εάν οι αξιώσεις των συνταξιούχων υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή, κ.λπ.
    Με την υπ’ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα και σήμερα συζητήθηκαν με πρόεδρο τον Ιωάννη Σαρμά. Η απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Νοέμβριο, θα είναι πιλοτική και αφορά 60.000 περίπου ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
    Τα θέματα που απασχόλησαν την σημερινή Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι τα εξής:
    α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου,
    β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,
    γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές ) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
    δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ