• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σταϊκούρας: Η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά το 2021

lawandorder.gr 15-09-2021 13:56 Τελευταία ενημέρωση: 15-09-2021 14:50
Σταϊκούρας: Η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά το 2021
Δημιουργούνται προϋποθέσεις για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις που έχουμε φαίνεται ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά το 2021. Προσδοκούμε και εργαζόμαστε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κοινωνία έτσι ώστε να ανακάμψουμε ακόμα πιο ισχυρά, ακόμα γρηγορότερα, για να έχουμε τα περιθώρια να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία», δήλωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, το διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου και Κώστα Χατζημιχαήλ αντίστοιχα, καθώς και με παραγωγικούς φορείς του Νομού Έβρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κυβέρνηση αλλά και υπουργείο Οικονομικών έδειξαν «γρήγορα αντανακλαστικά» και κάλυψαν στο μέτρο του δυνατού και όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, έκτακτες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν, όπως ο κορονοϊός, η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών δεν ανέκοψε την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και στην περιοχή του Έβρου «τουλάχιστον σε ότι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με ότι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξης γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, που είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, από τις προτεραιότητες που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η κυβέρνηση ν’ αξιοποιήσει επ’ ωφελεία της ανάπτυξης της περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «ταυτόχρονα υπάρχουν μία σειρά από προτεραιότητες, κυρίως στη δημοσιονομική πολιτική, για να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να ανακάμψει τάχιστα και βιώσιμα…».

Σημειώνεται πως οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών έγιναν παρουσία και των τριών βουλευτών της Ν.Δ. στον Έβρο, Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Τάσο Δημοσχάκη και Σταύρο Κελέτση.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικό για να βοηθήσει την καθημερινότητα όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων της πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας προφανώς και του Έβρου», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, στις συναντήσεις που είχε στην Αλεξανδρούπολη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τη διοίκηση του Ο.Λ.Α. και παραγωγικούς φορείς του Νομού.

Προσδιορίζοντας το στόχο του εν λόγω σχεδίου, δήλωσε πως είναι η «επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, η δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», εικόνα που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ήρθε να την επιβεβαιώσει και να την ενισχύσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντάς τη με επιπλέον παρεμβάσεις, επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα». Ειδικότερα, αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδιασμού σημείωσε ότι «το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, έχει ενισχυθεί, έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις απασχόλησης και η οικονομία φαίνεται ότι τρέχει με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2021…».

Γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών

Η αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, όπως η περίπτωση της πανδημίας, από την κυβέρνηση, ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στις σημερινές συναντήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να υπενθυμίζει ότι «Αυτή η κυβέρνηση τους 19 από τους 26 μήνες, έχει να διαχειριστεί κρίσεις». Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν είπε πως «Η Πολιτεία έδωσε στην Περιφέρεια, στην κοινωνία, σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, που επλήγησαν και πλήττονται 642 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο στην Π.Ε. Έβρου, 139 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας πως «αυτά είναι μόνο οι επιστρεπτέες προκαταβολές, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις και εργαζομένους», μη συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων γέφυρα, των πάγιων δαπανών, των στοχευμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, της μείωσης των ενοικίων. «'Αρα στηρίξαμε ουσιαστικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήττονται και στον Έβρο», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδική μνεία έκανε και στις φυσικές καταστροφές, στις οποίες «επιβεβαιώθηκε ότι η Πολιτεία λειτούργησε άμεσα, έγκαιρα, συστηματικά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε γρήγορα να εκταμιευτούν σημαντικοί πόροι. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Τ.Α. χωρίς να σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα, γι' αυτό και σήμερα, κατά τη διάρκεια των σχετικών συσκέψεων που είχαμε, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες τρέχουν, ώστε άμεσα να υπάρξουν επιπλέον αποζημιώσεις είτε για χαλαζοπτώσεις του σχετικού παρελθόντος, είτε για πλημμύρες πολύ πιο άμεσες που είχαμε το 2021. 'Αρα κάποιοι επιπλέον πόροι δρομολογούνται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εκταμιευτούν».

Ιδιαίτερης σημασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το υπουργείο Οικονομικών, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τη διοίκηση του Οργανισμού. «Έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί πιστεύουμε ότι μαζί και με την υλοποίηση πρόσφατα μεγάλων αξιοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, εδώ δημιουργείται ήδη την τελευταία διετία και ευελπιστούμε αυτό να προσαυξηθεί στο μέλλον, ένα ιδιαίτερο περιουσιακό στοιχείο με ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζω ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η χώρα όχι η κυβέρνηση έχει τρεις επιτυχίες. Η πρώτη αφορά την προσέλκυση επενδύσεων - κεφαλαίων στη χώρα με μοναδικό αντικείμενο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ΔΕΠΑ υποδομών, Εγνατία και ΔΕΔΗΕ κι ευελπιστούμε τον επόμενο μήνα, κυριολεκτικά σ' ένα μήνα από τώρα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών σε ότι αφορά τον Ο.Λ.Α.». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της διοίκησης, επιβεβαιώνοντας «την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει την τελευταία διετία από τη διοίκηση, η οποία» όπως είπε «κατέληξε σε εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του 2021», συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά πρέπει να είναι εφαλτήριο για όλους μας πρωτίστως για το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για την ισόρροπη ανάπτυξη, για την αύξηση του πλούτου και για τη δίκαιη διανομή του πλούτου, με ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στη μεσαία τάξη».

Προς υλοποίηση η απόδοση του εργοδοτικού κόστους του 12% στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ

«Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια, ούτε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομοθετήσαμε στη Βουλή με αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναγκαστήκαμε, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, να ξανανομοθετήσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε το πλαίσιο για να υλοποιηθεί κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίησή του. Κι αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση υλοποίησης. Υπάρχει δέσμευση (μετά και την επαφή με την ΑΑΔΕ προκειμένου να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα) ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο ουσιαστικά εκκρεμεί περίπου επί μία δεκαετία, ίσως λίγο λιγότερο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την επιδότηση της τάξης του 12% στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ, η οποία είχε καταργηθεί το 2016.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο θέμα κλεισίματος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έθεσε ο δήμαρχος, Γιάννης Ζαμπούκης, σημειώνοντας πως «Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έτσι ώστε να προσθέσω τη δική μου φωνή σ' ένα αίτημα το οποίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας το Νοέμβριο στην Αθήνα έτσι ώστε να το δούμε και με επάρκεια τεχνοκρατική αλλά και με πολιτική προσέγγιση».

Κ. Χατζημιχαήλ: Εξόχως σημαντική η παρουσία του υπουργού Οικονομικών στο λιμένα

Εξόχως σημαντική, «τόσο από πλευράς ουσίας, όσο και από πλευράς συμβολισμού», χαρακτήρισε την παρουσία του υπουργού Οικονομικών στο λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Χατζημιχαήλ, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε «μόλις ένα μήνα πριν εκπνεύσει η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών των επενδυτικών μερών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού και δεδομένου ότι η εταιρία έχει επιτύχει φέτος ιστορικά υψηλά στη διακίνηση φορτίων και στα οικονομικά της αποτελέσματα». Ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ο κ. Χατζημιχαήλ είπε πως «πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ενημέρωση του υπουργού με επίκεντρο τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του και συζητήθηκε η πορεία της διαδικασίας παραχώρησης», ενώ υπογράμμισε και «την καθοριστική συμμετοχή του υπουργού στην πρώτη περίοδο απαλλαγής του λιμένα από βάρη τριών και πλέον δεκαετιών, όπου με πρωτοφανή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, υποστήριξε τις προσπάθειες και τις ενέργειες του Οργανισμού και των υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών και Μεταφορών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo