14.6 C
Athens
13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    ΣτΕ: «Κόπηκε» το Προεδρικό Διάταγμα για τις εξοχικές κατοικίες δικαστών και εισαγγελέων στις Ροβιές Εύβοιας


    Παράνομο κρίθηκε από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα για την έκκριση της πολεοδομικής μελέτης δεύτερης κατοικίας δικαστών και εισαγγελέων στη θέση Κονταρράδες στις Ροβιές της Ευβοίας, έκτασης 106.802 τ.μ.
    Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα κρίθηκε παράνομο από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με το σκεπτικό ότι στηρίχθηκε στην υπ΄ αριθμ. 6643/4170/2001 απόφαση γενικών κατευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία όμως «κατά νόμο έχει παύσει να ισχύει λόγω της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για την περιοχή». Ακόμη, κρίθηκε ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα συνοδεύεται από βεβαιώσεις οι οποίες εκδόθηκαν χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους το ήδη εκδοθέν ΓΠΣ.
    Με το Προεδρικό Διάταγμα που εν τέλει «κόπηκε» από το ΣτΕ καθορίζονταν οι οικοδομήσιμοι χώροι, οι οδοί, οι πεζόδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι αθλητισμού και παιδικής χαράς, ο χώρος εκκλησίας και εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, όπως και ο χώρος αντλιοστασίου, δύο εκτάσεων των 56.469 τ.μ. και των 50.333 τ.μ. Η εν λόγω έκταση είναι μέσα σε θεσμοθετημένη Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) που καθορίστηκε με την από 12.11.2001 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με μεταγενέστερη (8.12.2003), που επιτρέπει να πολεοδομηθεί ως περιοχή β΄ κατοικίας.
    Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το 2012 το ΣτΕ είχε απορρίψει και πάλι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού, διότι τότε δεν είχε καταβληθεί, στο «Πράσινο Ταμείο» η προβλεπόμενη ειδική χρηματική εισφορά, οποία υπολογιζόταν με βάση την αγοραία αξία της γης και δεν μπορούσε να είναι μικρότερη των 58.694 ευρώ.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ