• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Υπουργός Άμυνας: Οι ελληνικοί Patriot θα προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας

Θανάσης Αργυράκης 14-09-2021 14:14 Τελευταία ενημέρωση: 14-09-2021 15:34
Υπουργός Άμυνας: Οι ελληνικοί Patriot θα προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε σήμερα στην 114 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή αναχωρήσεως της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε σήμερα στην 114 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή αναχωρήσεως της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας. Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης και ο υπαρχηγός του ΓΕΝ, Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, Σαάντ Αλαμάν (Dr. Saad Alamman), o πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα, Σαούντ Φαϊζάλ Σαούντ Αλ-Νταβεές (Saud Faisal Saud Al-Daweesh), ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μπέργκερ (David Burger) ως εκπρόσωπος του πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), ο ακόλουθος Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, αντισμήναρχος Ρασίντ Αλαμπουντί (Rashed Alaboudi) και ο αεροπορικός ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα, σμήναρχος Κρίστοφερ Μπάρμπερ (Christopher Barber).

Σημειώνεται ότι στο Ριάντ, στις 20 Απριλίου, υπεγράφη η Συμφωνία Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου. Βάσει αυτής της Συμφωνίας προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλήμάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς “Patriot”. Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Κατά την τελετή, ο υπουργός Άμυνας, ανάμεσα στα άλλα είπε:

«Η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για συνδρομή στην Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Άμυνας και τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη στο Ριάντ η Συμφωνία αναφορικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος Σαουδικής Αραβίας. Την υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον ομόλογό του.

Η ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας Αντιαεροπορικού Συστήματος “Patriot” της Πολεμικής Αεροπορίας θα ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

Μέσω της παρουσίας σας εκεί, σφυρηλατούμε νέους, ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου.

Μην παραλείψω ότι σήμερα το πρωί έγινε η τελευταία επαφή με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα και τα μέλη που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή να αμειφθούν όπως πρέπει, όσοι συμμετέχουν σε αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Επομένως διπλασιάστηκε το ποσοστό που είχε αρχικά προβλεφθεί της αμοιβής σε σχέση με το 100%».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo