23.6 C
Athens
22.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Επίθεση με βιτριόλι-Ιωάννα: Η δίκη που έρχεται, η θέση της κατηγορουμένης και τα στοιχεία της δικογραφίας για το άγριο έγκλημα


    Ενώπιον δικαστών και ενόρκων αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη η 35χρονη γυναίκα που επιτέθηκε με βιτριόλι στην άτυχη Ιωάννα Παλιοσπύρου καταστρέφοντας της το πρόσωπό της και μεγάλα μέρη του σώματος της. Το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε το πρωινό της 20ης Μάιου του 2020, είχε συνταράξει το Πανελλήνιο για την αγριότητά του. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη η άτυχη Ιωάννα δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εικόνες – σοκ με το πρόσωπό της καμένο, λίγο μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από την κατηγορουμένη.
    Η 35χρονη κατηγορούμενη Έφη Κ. παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας (1510/2021). Θα δικαστεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αλλά και της απείθειας. Το βούλευμα υιοθετεί στο σύνολό της την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γεώργιου Νούλη και σύμφωνα με αυτό η κατηγορούμενη σχεδίασε το έγκλημά της με «ευκολία, μεθοδικότητα και ψυχρότητα» .
    «Πως προμηθεύτηκε το βιτριόλι»
    Ειδικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα η 35χρονη, στις 18 Μαΐου του 2020, δηλαδή δυο ημέρες πριν επιτεθεί στην άτυχη κοπέλα επισκέφθηκε κατάστημα πώλησης φυτών και φυτοφαρμάκων στην Καλλιθέα, κοντά την εταιρεία που εργάζονταν η Ιωάννα «και ζήτησε να προμηθευτεί βιτριόλι». Την επόμενη κιόλας ημέρα αποφάσισε να διαπράξει το έγκλημά της. Όμως δεν εκτέλεσε τα φρικτά σχέδια της «προφανώς γιατί δεν έκρινε τις συνθήκες πρόσφορες προς τούτου». Κάτι, που έκανε μια ημέρα αργότερα, στις 20 Μαΐου του 2020.
    Σύμφωνα με το βούλευμα, η 35χρονη πήγε με ταξί στον τόπο εργασίας της Ιωάννας και «φέρουσα μαζί της δοχείο που περιείχε μεγάλη ποσότητα από υγρό διάλυμα θειικού οξέως εξαιρετικά μεγάλης πυκνότητας», επιτέθηκε στην Ιωάννα και ενώ η κοπέλα βρισκόταν στο ισόγειο και περίμενε το ασανσέρ. Τότε, η κατηγορουμένη «χωρίς να της απευθύνει καθόλου το λόγο την περιέλουσε ακαριαία από εγγύτατη απόσταση με μεγάλη ποσότητα του ως άνω λίαν τοξικού υγρού στοχεύοντας κυρίως προς το πρόσωπό της. Αμέσως η παθούσα αισθάνθηκε, λόγω της καυστικότητας του οξέως, αφόρητους πόνους και άρχισε να κραυγάζει ζητώντας βοήθεια….».
    Μετά την επίθεση η 35χρονη εξαφανίστηκε. Επιβιβάστηκε σε ταξί που την περίμενε και την επόμενη ημέρα «της δολοφονικής απόπειρας μετέβη κανονικά στην εργασία της». Ο λόγος που κατά τους δικαστές, η κατηγορούμενη επιτέθηκε στην Ιωάννα ήταν γιατί ανέπτυξε «αισθήματα εχθρότητας και μίσους απέναντι της», διότι πίστευε πως η κοπέλα ήταν ερωτική αντίζηλος της στη «γνωριμία και ελεύθερη περιστασιακή ερωτική σχέση» που διατηρούσε με 40χρονο άνδρα.
    «Θα μπορούσε να έχει καταλήξει»
    Όπως στη συνέχεια αναφέρει το βούλευμα, άτυχη Ιωάννα από την επίθεση που δέχθηκε θα μπορούσε να είχε πεθάνει. «Από την πλήξη της με το εξαιρετικά επικίνδυνο ως άνω καυστικό υγρό, εν όψει της ποσότητας που δέχθηκε και της πυκνότητας της σύστασης του (λόγω της μη αραίωσης του) η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής της στη διαβρωτική των ιστών δράση του», αναφέρουν στο βούλευμά τους οι δικαστές και προσθέτουν: «Τελικώς η παθούσα απέφυγε το μοιραίον. Πλην όμως υπέστη εκτεταμένα (σε συνολική επιφάνεια 20% του σώματός της) χημικά εγκαύματα ολικού δερματικού πάχους σε ζωτικές περιοχές (πρόσωπο, τριχωτό της κεφαλής, λαιμός, κορμός, στήθος, άνω άκρα). Ειδικότερα το πτερύγιο του αριστερού της ώτος κάηκε καθολικά, η αριστερή πλευρά του προσώπου και του τραχήλου ήταν βαθιά καμένη και υπέστη έγκαυμα αριστερού οφθαλμού και βλεφάρων. Τα εν λόγω εγκαύματα ήταν βαρύτατα και αφορούσαν, εκτός των άλλων, τις αεροφόρους οδούς, πλησίον της ρινός και της στοματικής κοιλότητας. Λόγω δε της έκλυσης ατμών από την επαφή θειικού οξέος με το δέρμα (εξωθερμική αντίδραση) υπήρξε σοβαρότατη πιθανότητα η παθούσα να εισπνεύσει τους παραχθέντες ατμούς από τη μύτη ή το στόμα, με άμεσο κίνδυνο ζωής της λόγω καταστροφής των πνευμόνων. Το αυτό επίσης και στην περίπτωση κατάποσής του, λόγω θανατηφόρας διάβρωσης του οισοφάγου ή των μεγάλων αγγείων του τραχήλου, εξαιτίας της εις βάθος δράσης του οξέος και της εσωτερικής αιμορραγίας που προκαλεί. Η άμεση περίθαλψη της παθούσας και η πραγματοποιηθείσα έγκαιρη έκπλυση των πληγεισών περιοχών από το καυστικό σκεύασμα απέτρεψαν την κατάληξη της. Πλην όμως οι βλάβες που προκλήθηκαν σε αυτήν συνεπεία της επίθεσης της κατηγορουμένης είναι μόνιμες (ενδεικτικά μερική απώλεια της ακοής, παραμόρφωση χείλους που εμποδίζει τη λήψη τροφής και υγρών, μη αναπλήρωση ποιότητας φυσιολογικού δέρματος). Παρά δε την ήδη υποβολή της σε πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων (καθαρισμός νεκρών ιστών, επικάλυψη με τεχνητό δέρμα, τοποθέτηση ειδικού δερματικού μοσχεύματος, κλπ.), ως επίσης και σε άλλες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, δεν είναι ιατρικώς δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους».
    Από την πλευρά της ωστόσο η 35χρονη στην απολογία της στην ανακρίτρια τον περασμένο Απρίλιο είχε αναφέρει: «Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο (σ.σ. απόπειρα ανθρωποκτονίας). Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης». Η ίδια είχε μάλιστα ζητήσει «ειλικρινή και ταπεινή συγνώμη» από την Ιωάννα και την οικογένειά της για το «κακό και τη θλίψη» που τους προκάλεσε


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ