• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο Σούκρι «αδειάζει» διακριτικά τον Τσαβούσογλου: Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας

Θανάσης Αργυράκης 09-09-2021 19:35 Τελευταία ενημέρωση: 09-09-2021 19:43
Ο Σούκρι «αδειάζει» διακριτικά τον Τσαβούσογλου: Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας
Σημείωσε, επίσης, ότι, όταν η Αίγυπτος θα είναι «ικανοποιημένη» ότι τα εκκρεμή ζητήματα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο

Μια ημέρα μετά τη συνέντευξη Τσαβούσογλου, όπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφραζε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για την σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου, και ενώ βρισκόταν αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Τουρκία, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμι Σούκρι, ανέφερε ότι απαιτείται ακόμα αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο Αιγύπτιος υπουργός ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι μεν πρόθυμη να βρει λύση και φόρμουλα για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Άγκυρα, αλλά αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Σημείωσε, επίσης, ότι, όταν η Αίγυπτος θα είναι «ικανοποιημένη» ότι τα εκκρεμή ζητήματα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο.

Προ ημερών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή και την παρουσία αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Τουρκία, «με επικεφαλής τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών», σημείωσε πως, εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, «σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά από αυτές τις συζητήσεις, θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα για τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβη» στην Αίγυπτο και στην Τουρκία.

Αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι ακόμα νωρίς να συζητούν Αίγυπτος και Τουρκία για το «μοίρασμα» της Ανατολικής Μεσογείου, είπε πως, «αν το θέλουν» οι Αιγύπτιοι «θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας μάλιστα ότι «είναι προφανές ότι θα αποκτήσουν περισσότερες θαλάσσιες περιοχές αν πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί μας. Αλλά αν το θέλουν και οι δύο χώρες. Αν οι διαπραγματεύσεις είναι θετικές, θα το κάνουμε», κατέληξε.

Οπως φαίνεται τουλάχιστον από όσα δηλώνουν δημόσια οι δύο πλευρές, υπάρχουν ακόμα πολλά «αγκάθια» στις σχέσεις Καΐρου - Αγκυρας, τα οποία δεν έχουν ξεπεραστεί.

Ως γνωστόν, το Κάϊρο επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να απόσχει από παρεμβάσεις και στρατιωτικές επεμβάσεις σε αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Λιβύη και η Συρία.

Επιπλέον, η αιγυπτιακή ηγεσία φέρεται να εκφράζει την δυσφορία της για τις τουρκικές παρεμβάσεις στις Παλαιστινιακές υποθέσεις.

Ακόμα, ζητάει μετ' επιτάσεως να σταματήσει την υποστήριξή της προς τους Αιγύπτιους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, μετά την αιματηρή ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. Σε πρώτη φάση ζητάει να μπει λουκέτο στα Μέσα Ενημέρωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που έχουν την έδρα τους στην Τουρκία.

Παρά τις δηλώσεις Σούκρι και Τσαβούσογλου, όλα δείχνουν ότι συνεχίζεται το «παζάρι» ανάμεσα στο Κάϊρο και την Αγκυρα, που άνοιξε με μυστικές επαφές παρασκηνίου, και συνεχίστηκε με επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στο Κάϊρο, και τώρα αιγυπτιακής στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, δίχως όμως να αποκλείεται μια μερική ή και ολική επαναπροσέγγιση.

Ειδικά μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η οποία, όπως τόνισε ο Σ.Σούκρι, θα έχει σίγουρα τις επιπτώσεις της στον αραβικό κόσμο.

Κατά την άποψη του ιδίου, πάντως, απαιτείται χρόνος για να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αν και πώς θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πώς μπορεί να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή με τη νέα κατάσταση.

Στη συνέντευξή του, όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερο βάρος έριξε στην ένταση που υπάρχει με την Αιθιοπία, εξαιτίας του φράγματος, Renaissance. Πρόβλημα, για το οποίο, όπως είπε, η Αίγυπτος θέλει να αποφύγει την όποια στρατιωτική λύση. Παρέπεμψε, δε, στις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου, Σίσσι, ότι η πρόσβαση στο νερό του Νείλου είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο και αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να παραβιαστεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo