• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τσαβούσογλου - Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες με τις διώξεις κατά ΜΚΟ

Θανάσης Αργυράκης 08-09-2021 15:37 Τελευταία ενημέρωση: 08-09-2021 15:38
Τσαβούσογλου - Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες με τις διώξεις κατά ΜΚΟ
Δεν υπάρχει, έως τώρα, σοβαρή προσφυγική κινητικότητα από το Αφγανιστάν - Επείγει η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας - Δεν έχουμε επαφή με το καθεστώς Ασσαντ, αλλά λειτουργούν διπλωματικοί δίαυλοι - Η ΕΕ δεν θέλει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια και κρύβεται πίσω από τη Βουλγαρία
Επίθεση κατά της Ελλάδας για την επιβολή κυρώσεων σε ΜΚΟ που βοηθούν παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της συνέντευξής του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, NTV.

«Δεν το λέω για να χλευάσω την Ελλάδα, αλλά αναρωτιέμαι ποια πρότυπα της ΕΕ πληροί. Και πώς θα το εξηγήσουν; Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Τουρκία, θα υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις, σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Για να δούμε τώρα τι θα έχουν να πουν οι ΜΚΟ στην Ευρώπη και την Ελλάδα για το θέμα! Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ!»

Με αφορμή, επίσης, την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι από όπου φεύγουν, δημιουργούν χάος, ενώ μιλώντας για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, ανέφερε ότι «είτε σας αρέσουν οι Ταλιμπάν είτε όχι, πρέπει να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Συρία, είπε ότι «δεν είναι δυνατή μια πολιτική συνάντηση με τη διοίκηση της Δαμασκού», δηλαδή με τον Ασσαντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι διπλωμάτες βρίσκονται σε επικοινωνία».

Ο ίδιος επανέλαβε τη γνωστή θέση της Αγκυρας ότι επιβάλλεται να αλλάξουν τα πάντα στο Μεταναστευτικό και να αναθεωρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, του 2016, καθώς και να δοθεί σειρά ανταλλαγμάτων στην Τουρκία διότι λειτουργεί ως ανάχωμα για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ΕΕ κρύβεται πίσω από τη Βουλγαρία

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι παρατήρησε πως δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν νέα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο σήμερα», είπε. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Όχι γιατί δεν το θέλω. Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ είναι εξαιρετικά περίπλοκη».

Εφερε, δε, ως παράδειγμα την Αλβανία και τα Σκόπια, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ «δεν έχουν ορίσει ημερομηνία για καμία από τις δύο χώρες» και «κρύβονται πίσω από τη Βουλγαρία». Ως γνωστόν, η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αφγανιστάν: Δεν πάρχει προσφυγικό ρεύμα

Ο Μ.Τσαβούσογλου, πάντως, προσπάθησε να καθησυχάσει για νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν.

«Είναι απαραίτητο -είπε- να διασφαλιστεί ότι οι Αφγανοί δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Δεν υπάρχει σοβαρή κινητικότητα προς το παρόν. Φέτος 570.000 άνθρωποι μετανάστευσαν και τρία εκατομμύρια πέρυσι. Υπάρχει πείνα και οικονομικές δυσκολίες στο Αφγανιστάν. Είτε σας αρέσουν οι Ταλιμπάν είτε όχι, όπου υπάρχουν πόλεμοι, πρέπει να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια».

Ταυτόχρονα, όμως, εξήγησε, «είναι απαραίτητη η παροχή υποστήριξης στις γειτονικές χώρες. Υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν».

Αναθεώρηση συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Παρ' ότι δήλωσε καθησυχαστικός, την ίδια στιγμή φρόντισε να διαφημίσει τον ρόλο της Τουρκίας στην ανάσχεση ενδεχόμενων προσφυγικών ροών προς Δυσμάς, ζητώντας, όπως άλλωστε πάντα κάνει η Αγκυρα, ανταλλάγματα από την ΕΕ.

Τα οποία δεν είναι άλλα από την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, του 2016, για το Μεταναστευτικό, το κλείσιμο συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, κ.ο.κ.

«Προσφέρουμε συνεργασία στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», είπε. «Τα μέτρα που παίρνουμε στα σύνορα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Δεν μπορούμε, όμως, να αντέξουμε άλλα μεταναστευτικά βάρη. Δεν υπάρχει μνημόνιο κατανόησης με το Ιράν. Ζητάμε από το Ιράν να λάβει προφυλάξεις. Ηδη, 450.000 Σύριοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Έχουμε επίσης στείλει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν».

Ο Επίτροπος στην Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, βρέθηκε εσχάτως στην Τουρκία ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι, σημειώνοντας πως «πρέπει να γίνουν επικαιροποιήσεις (σ.σ. στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μετανστευτικό), καθώς το πρόβλημα της μετανάστευσης αποκτά διαφορετική διάσταση».

Ωστόσο, πρόσθεσε, στην ΕΕ «το ερμηνεύουν διαφορετικά. Σκέφτονται ότι "θα δώσουμε χρήματα στην Τουρκία για να κρατήσει τους μετανάστες εντός της χώρας". Δεν πάει έτσι. Δεν αρκεί να λένε «θα στείλουμε άλλα 3 δισ». Πρέπει να συνεργαστούμε για τον επαναπατρισμό των μεταναστών και για άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν, περιλαμβανομένων των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα. Μια μονομερής συμφωνία, σύμφωνα με την οποία «θα σας στείλουμε τα χρήματα και εσείς αναλάβετε τα υπόλοιπα», δεν θα λειτουργήσει».

Κατά την άποψη Τσαβούσογλου, «η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει τη άποψη ότι «ούτως ή άλλως υπάρχει ο Covid, και οι πρόσφυγες δεν έρχονται». Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα. Το βάρος πρέπει να μοιραστεί, και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό. Η συμφωνία πρέπει να επικαιροποιηθεί».

Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι, προ μηνών, «καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Μισέλ (σ.σ. πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και την Φον Ντερ Λάϊεν (σ.σ. επικεφαλής της Κομισιόν), και μετά την επίσκεψη του προέδρου μας στις Βρυξέλλες, πέρυσι, στείλαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας γραπτώς. Έκτοτε, δεν υπήρξε επίσημη ανταπόκριση σε αυτήν την επιστολή».

Ταυτόχρονα, επιμένοντας στο θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, είπε ότι η θέση της χώρας του δυσχεραίνεται, εξαιτίας και της άρνησης ολοένα περισσότερων κρατών - μελών της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η ΕΕ, τα κράτη - μέλη της του 2016, δεν είναι ίδια με τα κράτη - μέλη της ΕΕ σήμερα. Σήμερα, λένε ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να έρχονται σε εμάς, και ότι δεν θέλουν να συνεισφέρουν οικονομικά ή με άλλο τρόπο. Επομένως, η δουλειά της ΕΕ είναι πραγματικά δύσκολη».

Στο παζάρι το Κουρδικό

Στο παζάρι της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ, ο Μ.Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να βάλει, όπως κάνει συνήθως η Αγκυρα, το θέμα του κουρδικού κινήματος στη Συρία και στην Τουρκία, ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, να τους εγκαταλείψει η Δύση, εάν θέλει να λειτουργήσει η Τουρκία ως ανάχωμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο Μ.Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι στη Συρία υποστηρίζει τους Κούρδους και το ΡΚΚ, με το «σκεπτικό "υπάρχει πετρέλαιο, μένω εδώ"», καθώς και ότι «αποχωρώντας από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δημιουργήθηκε χάος».

Επίσης, παρ' ότι η Τουρκία έχει εισβάλλει και κατέχει έδαφος της Συρίας, ο ίδιος υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι «υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τα σύνορά της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo