• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τσαβούσογλου: Οι Αιγύπτιοι θα πάρουν περισσότερα στην Α.Μεσόγειο αν συνδιαλλαγούν μαζί μας - Η Ελλάδα θέλει να μας στριμώξει

Θανάσης Αργυράκης 08-09-2021 07:29
Τσαβούσογλου: Οι Αιγύπτιοι θα πάρουν περισσότερα στην Α.Μεσόγειο αν συνδιαλλαγούν μαζί μας - Η Ελλάδα θέλει να μας στριμώξει
Επαφές Τουρκίας με Σαουδική Αραβία και Αραβικά Εμιράτα για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις - Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Τουρκία
Ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα στα «μέτωπα» που έχει η Τουρκία με τον αραβικό κόσμο, εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, προς την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Σαουδική Αραβία.

Η έκβαση του αποτελέσματος των επαφών της Αγκυρας με αυτές τις χώρες θα έχει αντίκτυπο -και- στην Ελλάδα, αφού ιδιαίτερα τα Εμιράτα και η Αίγυπτος, αλλά και η Σ.Αραβία εμφανίζονταν τα τελευταία χρόνια να εντάσσονται, μαζί με την χώρα μας, στον «άξονα» των συμμαχιών με στόχο τον περιορισμό της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως η Αγκυρα επανειλημμένως έχει εκφράσει την έντονη δυσφορία της για τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων των Εμιράτων και της Σ.Αραβίας σε κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα, όπως το ίδιο και για τις ασκήσεις Αιγύπτου - Ελλάδας.

Αλλαγή αμερικανικής πολιτικής;

Ο «άξονας» αυτός, στον οποίο εμμέσως εντάσσονται και άλλες περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, προωθήθηκε ιδιαίτερα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο.

Ωστόσο, με την αλλαγή του προέδρου στις ΗΠΑ, άρχισε να διαφαίνεται μια διαφοροποίηση στις αμερικανικές πολιτικές στον Κόλπο. Ετσι, ξεκίνησαν οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης Σ.Αραβίας - Κατάρ, ακόμα και επαφές των δύο ορκισμένων και επί πολλά χρόνια εχθρών, της Σ.Αραβίας και του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έφεραν τις επαφές Τουρκίας - ΗΑΕ. Ταυτόχρονα, Αγκυρα και Κάϊρο συνέχισαν τις επαφές για αποκατάσταση των κλονισμένων σχέσεών τους.

Ευχολόγιο;

Αν κρίνει κανείς, πάντως, από την συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, NTV, ναι μεν η κινητικότητα είναι έντονη, και σε κάποια σημεία ειδικά με ορισμένες χώρες πράγματι σημειώνεται πρόοδος, ωστόσο, ακόμα υπάρχει μεγάλη απόσταση για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας ειδικά με ορισμένες από αυτές τις αραβικές χώρες.

Ο ίδιος, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι και με τις τρεις χώρες μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση. Ειδικότερα, όσον αφορά:

-Τα Εμιράτα ανέφερε ότι «οι σχέσεις μπορούν να εξομαλυνθούν με βήματα και από τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρός μας και εγώ είχαμε αμοιβαίες συνομιλίες. Υπάρχει μια θετική δυναμική. Αν συνεχιστεί έτσι, οι σχέσεις θα ορθοδρομήσουν».

-Την Σαουδική Αραβία σημείωσε «οι συνομιλίες συνεχίζονται και είναι παραγωγικές. Οι σχέσεις μας με τη Σ.Αραβία μπορούν ξανά να ορθοδρομήσουν. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εκείνοι μεγαλοποίησαν κάποια θέματα και διατηρούν αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία».

-Την Αίγυπτο σημείωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και, εάν συμφωνήσουμε εν συνεχεία για τον Οδικό Χάρτη (σ.σ. σταδιακής αποκατάστασης των σχέσεων) και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, τότε θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες».

«Η Αίγυπτος έχει να κερδίσει από την Τουρκία»

Ο Μ.Τσαβούσογλου, ωστόσο, φάνηκε να ήταν περισσότερο επιφυλακτικός σε σχέση με την Αίγυπτο.

Αφού ανέφερε ότι ήδη τουρκική αντιπροσωπεία έχει επισκεφτεί το Κάϊρο, είπε ότι τώρα στην Αγκυρα βρίσκεται αιγυπτιακή αντιπροσωπεία «με επικεφαλής τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών», και σημείωσε πως εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, «σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά από αυτές τις συζητήσεις, θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα για τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβη» στην Αίγυπτο και στην Τουρκία.

Ακόμα, υποστήριξε πως ο ίδιος και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμι Σούκρι, ουδέποτε διέκοψαν τις επαφές τους παρά τα προβλήματα στις σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας.

«Συνεχίσαμε τις συναντήσεις μας στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ή άλλων συναντήσεων που παρευρεθήκαμε, ακόμη και κατά την πιο ψυχρή περίοδο αυτών των σχέσεων», είπε. «Συνεχίζουμε τις συναντήσεις. Η τελευταία φορά που είχα μια σύντομη συνάντηση μαζί του ήταν στη Βαγδάτη».

Σε ερώτηση εάν στο πλαίσιο των επαφών των δύο πλευρών, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το «μοίρασμα» της Ανατολικής Μεσογείου, ο Μ.Τσαβούσογλου ήταν μάλλον επιφυλακτικός.

«Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις αν το θέλουν», είπε, ισχυριζόμενος ότι «είναι προφανές ότι θα αποκτήσουν περισσότερες θαλάσσιες περιοχές αν πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί μας. Αλλά αν το θέλουν και οι δύο χώρες. Αν οι διαπραγματεύσεις είναι θετικές, θα το κάνουμε», κατέληξε.

Επειδή, όμως, όπως όλα δείχνουν, παρά τους κατά καιρούς ισχυρισμούς Μ.Τσαβούσογλου, το θέμα αυτό ενδεχομένως δεν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι του «παζαριού» Αιγύπτου - Τουρκίας, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι πρόωρο να τοποθετεί επ' αυτού.

«Εδώ δεν έχουμε ορίσει ακόμη τους πρέσβεις και φτάσαμε ξαφνικά σε συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να συμβούν, που είναι πιθανά».

Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επίσης, επανέλαβε το γνωστό μοτίβο της Αγκυρας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Α.Μεσόγειο και δεν μπορούν να την βγάζουν εκτός ενεργειακού παιχνιδιού.

Ως γνωστόν, βρίσκεται εκτός του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, στο οποίο μετέχουν, εκτός των άλλων, η Ελλάδα η Κύπρος και η Αίγυπτος.

«Εργα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, των αγωγών πετρελαίου, κανένα από αυτά δεν είναι εφικτό χωρίς συνεργασία με την Τουρκία», είπε. Και πρόσθεσε: «Τι προτείνουμε; Μια Διάσκεψη για το φυσικό αέριο, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες. Είναι η πρόταση του προέδρου μας. Επ' αυτού έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας στην ΕΕ. Φυσικά, οι χώρες μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες μεταξύ τους και να συνεργάζονται. Ωστόσο, εάν αποκλείεται η Τουρκία και παραβιάζουν τα δικαιώματά της, δεν θα επιτρέψουμε να τα σφετεριστούν».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει προτείνει να γίνει Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι, στο οποίο έχει συμφωνήσει και η ΕΕ, αλλά έως τώρα δεν υπάρχει τουλάχιστον εμφανής κινητικότητα και αποτελέσματα. Εάν κάτι έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, λόγω των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, μένει να φανεί.

Ενδιαφέρον είναι ότι χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τέφρι Πάϊατ, αναγνώρισε (!) ότι η Αθήνα κρατάει την πόρτα της συνεργασίας ανοιχτή, καθώς, όπως υπενθύμισε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να καλωσορίσει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η γειτονική χώρα θα αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πάιατ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας 
Κατά τα λοιπά, ο Μ.Τσαβούσογλου επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Τι προκάλεσε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο; Οι Ελληνοκύπριοι (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) αγνόησαν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)», είπε. Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα προσπάθησε επίσης να μας στριμώξει με έναν μαξιμαλιστικό τρόπο. Ωστόσο, είμαστε πάντα έτοιμοι να μοιραστούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo