14.6 C
Athens
13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Μίκης Θεοδωράκης: Οι λεπτομέρειες που αναφέρονται στο έγγραφο που είχε συντάξει από τις 16 Ιανουαρίου του 2020


    Συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου αυτό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό, όριζε ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε συμβολαιογραφικό έγγραφο που είχε συντάξει από τις 16 Ιανουαρίου του 2020. Ανέφερε μάλιστα, πως αν οι εκτελεστές της διαθήκης του δεν μπορέσουν να συνεργαστούν με το εν λόγω γραφείο τελετών, να το αντικαταστήσουν με όποιο άλλο επιλέξουν κατά την ελεύθερη κρίση τους.
    Ο Μίκης Θεοδωράκης στο έγγραφο του ανέφερε ότι επιθυμία του είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί η προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ίδια συμβολαιογραφική πράξη που φέρει την υπογραφή του εκλιπόντος, «ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».
    Ακόμη, ο μουσικοσυνθέτης δήλωνε ότι «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του, όριζε τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».
    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα, το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τα μέλη της οικογένειας του Μίκυ Θεοδωράκη, δήλωσαν ότι συμφωνούν να γίνει η κηδεία του στο Γαλατά Χανιών, όπως επιθυμούσε ο μεγάλος συνθέτης. Ωστόσο, η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ότι έχει επιλεγεί από την ίδια το γραφείο τελετών που θα αναλάβει τα της κηδείας του πατέρα της. Για αυτό και ζήτησε από το δικαστήριο η κηδεία να γίνει από το γραφείο που επέλεξε η ίδια. Μάλιστα, το γραφείο τελετών που επέλεξε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έκανε παρέμβαση στη δίκη, δια του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια. Όπως ανέφερε ο τελευταίος είναι κρίμα το δικαστήριο να αγνοήσει την κόρη του Μίκυ Θεοδωράκη, η οποία είχε παραγγείλει, με μεγάλο κόστος, προ εξαμήνου το φέρετρο του πατέρα της.
    «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανάφερε ο δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη. Τελικά με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου απεφάνθη δικαίωμα επιλογής γραφείου τελετών έχουν οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη. Πάντως, η οριστική απόφαση για το θέμα αναμένεται αύριο το πρωί.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ