• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δένδιας προς Μανγκούς: Να απελευθερωθεί η Λιβύη από το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

lawandorder.gr 06-09-2021 18:53 Τελευταία ενημέρωση: 06-09-2021 18:55
Δένδιας προς Μανγκούς: Να απελευθερωθεί η Λιβύη από το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών
Την ανάγκη να διεξαχθούν αδιάβλητες εκλογές που θα επιφέρουν την ομαλότητα στη Λιβύη, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Αλ Μανγκούς, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ετσι, συμπλήρωσε, «θα μπορέσει να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο "τουρκολιβυκό Μνημόνιο". Ένα "μνημόνιο" που, εκτός από τη διεθνή κοινότητα, δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης. Ενα νομικό παράδοξο, νομικό absurdum που αγνοεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Αγνοεί και την κοινή λογική και αγνοεί και τη γεωγραφία».

Ο ίδιος υπογράμμισε, πάντως, πως «το σημαντικότερο διακύβευμα είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Λιβύης, προσθέτοντας πως «βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου».

Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε πως «για να διενεργηθούν αδιάβλητες εκλογές, πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα, όλες οι παραστρατιωτικές, όλες οι μισθοφορικές δυνάμεις. Να μην υπάρξει ξένη στρατιωτική παρουσία».

Ως γνωστόν, στη Λιβύη, εκτός των τουρκικών στρατευμάτων, υπάρχουν μισθοφόροι από τη Συρία, καθώς και χώρες της Αφρικής, όπως επίσης και Ρώσοι.

Ο Ν.Δένδιας σημείωσε επίσης ότι η «αστάθεια στη νότια όχθη της Μεσογείου επηρεάζει όλα τα κράτη της περιοχής» και γι' αυτό η ΕΕ «οφείλει να αντιληφθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Λιβύη δεν είναι μια μακρινή χώρα της Αφρικής αλλά ένας γείτονας, μια χώρα της Μεσογείου για την οποία η ΕΕ και βέβαια η Ελλάδα έχουν και ευθύνη αλλά και υποχρέωση να βοηθήσουν».

Οσον αφορά την Ελλάδα, είπε ότι «δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, να γυρίσει πίσω το χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων», όπως άφησε να εννοηθεί ότι κάνει η Τουρκία.

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε οτιδήποτε δεν θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη του Λιβυκού λαού, της Λιβυκής κοινωνίας. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία παράνομη συμφωνία στη Λιβύη, καμία συμφωνία που η ίδια η Λιβυκή βουλή έχει αποκηρύξει. Θέλουμε να συμμετέχει η Λιβύη στη νέα αρχιτεκτονική κατανόηση σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας. Γιατί γεωγραφικά είμαστε άμεσοι γείτονες».

Επιπλέον, τόνισε πως «η επικράτηση ακραίων ιδεολογιών σε μία χώρα τόσο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που δεν ενστερνίζεται τις αξίες μας είναι κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο».

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς ακραίες ιδεολογίες όμως εξαπλώνονται σήμερα στον κόσμο. Μεσαιωνικές θεωρήσεις και ιδεολογίες που, παραδείγματος χάριν, δεν θα δεχόντουσαν ποτέ μία γυναίκα υπουργό, ούτε καν μία γυναίκα εργαζόμενη η οποία να μπορεί να προχωρήσει μόνη της στο δρόμο».

Ο ίδιος τέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα:

-Προσπαθεί να βοηθήσει «να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έρθουν και θα βοηθήσουν, θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».

-Συνεισφέρει «στην επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ με εναέρια και πλωτά μέσα».

-«Ενθαρρύνει την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Λιβύης».

-Προσφέρει «βοήθεια, μέσω της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την κοινότητα των εκτοπισμένων εντός της Λιβύης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo