• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αφήστε τον Μίκη να αναπαυθεί...

Ηλίας Ψυχογιός 06-09-2021 17:01
Αφήστε τον Μίκη να αναπαυθεί...
Αυτό που συμβαίνει από τη στιγμή που έκλεισε τα μάτια, είναι εξευτελισμός της ιστορίας του...

Διαβάζω όσα συμβαίνουν γύρω από τον τόπο ταφής, το γραφείο τελετών και όλα τα άλλα τραγελαφικά, του Μίκη Θεοδωράκη.

Συγχωρείστε μου την απλοϊκότητα της σκέψης, δεν είμαι νομικός, είμαι όμως κι εγώ ορφανός από πατέρα εδώ και πολλά χρόνια.

Όταν ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή, τρία παιδιά είχε ο μακαρίτης, φροντίσαμε παρά τις όποιες διαφωνίες μας να κάνουμε μία τελετή στην οποία να τον τιμήσουμε, να έρθει ο κόσμος που τον αγαπούσε να τον αποχαιρετήσει και αφήσαμε τα οικογενειακά μας έξω από όλο αυτό.

Και, σημειωτέον, ο πατέρας μου δεν ήταν κανένας διάσημος στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όπως ο Μίκης.

Αυτό που συμβαίνει από τη στιγμή που ο Μεγάλος μας Μουσουργός έφυγε από τη ζωή, είναι ένας εξευτελισμός της ιστορίας του Μίκη.

Είναι μικροπρέπεια από αυτούς οι οποίοι θα έπρεπε ΠΡΩΤΟΙ να νοιάζονται για την υστεροφημία του.

Θα ταφεί στην Κρήτη; Θα ταφεί στο Βραχάτι; Θα ταφεί στην Άνω Ραχούλα;
Ποιος θα αναλάβει την κηδεία, ποιο γραφείο, τι φέρετρο θα χρησιμοποιηθεί, ποιος θα το κουβαλήσει, ποιος θα το πληρώσει;

Και όλα αυτά αντί να λυθούν γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι, γίνονται σε απευθείας μετάδοση, στους τηλεοπτικούς δέκτες και στα sites…

Εμείς, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θέματα θέλουμε. Κλικς θέλουμε να κάνουμε. Αλλά όλα έχουν και ένα όριο. Τέτοια κλικς και επισκεψιμότητα δεν την θέλει κανείς μας.

Γιατί τον Μίκη θέλουμε να τον θυμόμαστε όπως ήταν: Δυνατός, ψηλός, αποφασιστικός, ριζοσπαστικός, άφοβος.

Θέλουμε να θυμόμαστε τον Μίκη του «Καραμανλής ή τανκς» που βοήθησε τα μέγιστα να σταθεί η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο.

Θέλουμε να θυμόμαστε τον Μίκη του συλλαλλητηρίου για τη Μακεδονία όπου, υπερήλικος πια, βγήκε και μίλησε στις καρδιές όλων των Ελλήνων…

Ο Παλαμάς, όταν έφυγε από τη ζωή εν μέσω της γερμανικής κατοχής, δεν έγινε καμία αντιδικία για τον πως θα ταφεί. Πήρε ο κόσμος στα χέρια, το άψυχο, λιπόσαρκο κορμί του, και με τον Εθνικό Ύμνο, τον έστειλε να συναντήσει τον «βαρκάρη». Και για αυτόν είπε ο Σικελιανός ότι «σε αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα».

Αν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα οι δικοί του άνθρωποι να συμφωνήσουν για το πώς θα τιμηθεί ο ισάξιος του Παλαμά, Μίκης, ας βγάλουν το κορμί του στην Πλατεία Συντάγματος να αναλάβουμε εμείς, ο κόσμος την ταφή του.

Μάλλον περισσότερο θα τον τιμήσουμε.

Κι αν το θέμα είναι τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί, ας βάλουν δίπλα ένα κουτάκι με μία σχισμή και να είναι σίγουροι πως από τον φτωχό λαό, θα πάρουν πίσω όσα χρήματα δαπάνησαν…

Γιατί τελικά, η οικογένεια όλων των Μεγάλων, είναι αυτοί που μαγεύτηκαν από αυτούς και όχι αυτοί που γεννήθηκαν από αυτούς…

Αφήστε τον Μίκη να αναπαυθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo