• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αμερικανική «σφήνα» στις φρεγάτες με πρόταση «μαχαιριά στην καρδιά» της Τουρκίας

lawandorder.gr 04-09-2021 15:35
Αμερικανική «σφήνα» στις φρεγάτες με πρόταση «μαχαιριά στην καρδιά» της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κερδίσουν την προμήθεια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να είναι αυτές που θα κερδίσουν την προμήθεια για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε νέες φρεγάτες. Η πρότασή με την HF2 (Hellenic Frigate 2) είναι μεταξύ των πλέον ισχυρών υποψηφιοτήτων, και τα δεδομένα που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα κάνουν ακόμα περισσότερο θελκτική την πρότασή τους.

Το ενδιαφέρον του πολεμικού μας ναυτικού μπορεί να κινήσει η φρεγάτα FFG(X) «Constellation Class». Η αμερικανικό-ιταλική φρεγάτα είναι ουσιαστικά μια μεγεθυσμένη FREMM με αμερικανικά όπλα και την οποία πρόκειται να προμηθευτεί το αμερικανικό Ναυτικό από το 2025 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι τα συγκεκριμένα πλοία να είναι έτοιμα ταυτόχρονα με την είσοδο σε υπηρεσία των τουρκικών φρεγατών TF-2000. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί μια ενδιάμεση λύση η οποία έιναι άγνωστο προς το παρόν σε ποια χώρα θα καταλήξει.

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι η πρώτη φρεγάτα FFG(X), η οποία αποτελεί έκδοση των ιταλικών FREMM, θα ονομάζεται USS «Constellation» και θα έχει τον αριθμό FFG-62. Πρόκειται για το πέμπτο πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού που θα λάβει το συγκεκριμένο όνομα. Το «Constellation» επικράτησε έναντι του «Agility», το οποίο είχε προτείνει ο Γραμματέας του Αμερικανικού Ναυτικού, Thomas Modly.

Όπως είναι γνωστό τον Μάιο του 2020 η Fincantieri και η FREMM επικράτησαν στον διαγωνισμό του Αμερικανικού Ναυτικού για το πρόγραμμα FFG(X). Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2026. Το δεύτερο πλοίο θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2026, ενώ συνολικά το Αμερικανικό Ναυτικό θα παραλάβει 20 FFG(X), με ανώτατο προϋπολογισμένο κόστος τα $ 19,81 δισεκατομμύρια.

Τα χαρακτηριστικά της «Constellation»
Η κλάση Constellation είναι ένα σκάφος με εκτόπισμα 7,291 τόνων, μήκος 151 μέτρων και οπλισμό μεταξύ άλλων ένα εκτοξευτή 32 θέσεων Mark 41 VLS για μια σειρά βλημάτων όπως RIM-162 ESSM Block 2 ή RIM-174 Standard ERAM, ενώ εξετάζεται και η τοποθέτηση βλημάτων RIM-66 Standard SM-2 Block 3C.

Σε κάθε κελί του Mk.41 μπορούν να φέρονται ένας (1) SM-2 ή τέσσερις RIM-162 ESSM. Επίσης τα πλοία θα ενσωματώνουν το σύστημα εγγύς άμυνας RAM με 21 βλήματα. Το σύστημα διαχείρισης μάχης των FFG(X) θα είναι το COMBATSS-21, βασισμένο στο AEGIS, και το σύστημα CEC (Cooperative Engagement Capability), που έχει προηγμένες ικανότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, και το ραντάρ έρευνας αέρος EASR (Enterprise Air Surveillance Radar) της Raytheon τεχνολογίας AESA. Το AN/SPY-6(V)3 EASR είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο ραντάρ αντιμετώπισης απειλών αέρος που θα φέρουν και τα νέα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Το AN/SPY-6(V)3 είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση όλων των απειλών αέρος όπως είναι τα βαλλιστικά όπλα, οι πύραυλοι τεχνολογίας Cruise, τα βλήματα κατά πλοίων, αεροσκάφη, UAV κ.ά. Επιπροσθέτως, διαθέτει και ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου με δυνατότητα υποκλοπών και παρεμβολών. Τα πλοία επίσης θα φέρουν το ραντάρ έρευνας επιφανείας AN/SPS-73(V)18. Η ανθυποβρυχιακή σουίτα του πλοίου θα περιλαμβάνει: Σόναρ τρόπιδας AN/SLQ-61 καθώς και σόναρ μεταβλητού βάθους AN/SQS-62 με όλα τα δεδομένα να καταλήγουν και να αναλύονται από το τακτικό σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου AN/SQQ-89F, το οποίο, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων, θα μπορεί να δεχθεί δεδομένα και από εξωγενή συστήματα όπως είναι τα ελικόπτερα ή τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Το ελικοδρόμιο των FFG(X) θα να μπορεί να υποστηρίξει ελικόπτερα τύπου MH-60R SeaHawk και UAV τύπου MQ-8C FireScout. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη διαμόρφωση που έχει επιλέξει το Αμερικανικό Ναυτικό τα πλοία θα φέρουν 16 βλήματα κατά πλοίων τύπου NSM (Naval Strike Missile). Το πυροβόλο που έχει επιλεγεί είναι το Mk.110 των 57 χιλιοστών. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη και για την εγκατάσταση λέιζερ ισχύος 150 kW. Το σύστημα πρόωσης των πλοίων είναι τύπου CODLAG με ικανότητα ανάπτυξης μέγιστης ταχύτητας 27 κόμβων (50 χιλιομέτρων την ώρα). Με ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβους (30 χιλιόμετρα την ώρα), η εμβέλεια του πλοίου ανέρχεται στα 6.000 ναυτικά μίλια (11.112 χιλιόμετρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo