• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Θα σταματήσουν οι ΗΠΑ να παίζουν τον ρόλο του «διεθνούς χωροφύλακα»;

Πέτρος Τρουπιώτης 31-08-2021 10:28 Τελευταία ενημέρωση: 31-08-2021 10:29
Θα σταματήσουν οι ΗΠΑ να παίζουν τον ρόλο του «διεθνούς χωροφύλακα»;
Η «άτακτη» αποχώρηση από το Αφγανιστάν προκαλεί ερωτηματικά για την από εδώ και πέρα στάση των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή και δημιουργεί ανησυχίες στην δύση και στην χώρα μας
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο τελευταίος Αμερικάνος στρατιωτικός, ο υποστράτηγος έφυγε χθες το βραδύ με την τελευταία πτήση c-130, προκαλεί και μια σειρά από ερωτηματικά για το τόσο που έχουν αποφασίσει να παίξουν στην διεθνή σκηνή οι Αμερικανοί.
Ερωτηματικά , που προκαλούν ανησυχίες και προβληματισμούς στο σύνολο των χωρών αλλά κυρίως των χωρών της Δύσης. Και βέβαια της χώρας μας.
Η μετρά από είκοσι χρόνια, σχεδόν ατακτεί αναχώρηση από το Αφγανιστάν , μια ήττα ουσιαστικά της όλης πολιτικής των ΗΠΑ στην χώρα αυτή, δημιουργεί μεγάλους προβληματισμούς στην Δύση , για το αν τελικά οι αμερικανική πολιτική προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην περιχαράκωση στο εσωτερικό της.
Γιατί κάτι τέτοιο (που ήταν και βασική πολιτική παράμετρος του απελθόντος Προέδρου Ντ. Τράμπ) είναι σαφές ότι θα προκαλέσει μια σειρά «τεκτονικών» θα μπορούσε να πει κάνεις αλλαγών σε όλο το διεθνές σκηνικό.
Μια σειρά αλλαγών , που αυτόματα και πρωτίστως αφορά τις χώρες της Δύσης και βέβαια του ΝΑΤΟ.
Και με αυτή την έννοια , αφορά άμεσα την χώρα μας.
Το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η αποχώρηση αυτή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αποτελεί μεμονωμένη κίνηση , ουσιαστικά υποχρεωτική και λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τράμπ, ή είναι η πρώτη κίνηση της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή.
Γιατί αν συμβαίνει το τελευταίο, αν δηλαδή ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει από[φασίσει, έστω και σταδιακά, να ακολουθήσει μια πολιτική που φαίνεται να είναι αγαπητή σε μεγάλο μέρος Αμερικάνων, δηλαδή να σταματήσει να ασχολείται με το σύνολο του πλανήτη, να σταματήσει να είναι «ο χωροφύλακας της γης», όπως λένε, τότε θα πρέπει όλοι(και η χώρα μας) να δούμε ξανά όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων και των συμμαχιών.
Αυτή την στιγμή , κανείς δεν ξέρει αν και πόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ , σε σχέση με τον διεθνή ρόλο της.
Και γι αυτό στην χώρα μας, αλλά και στο σύνολο των δυτικών χωρών, υπάρχουν προβληματισμοί και σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα.
Σε πρώτη πάντως φάση, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Άμυνας, δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή αλλαγή των στόχων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αρά και των σχεδιασμών για την παρουσία τους στην χώρα μας. Και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για την σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλα, εξετάζονται, έστω ως σενάρια εργασίας, οι θέσεις και οι κινήσεις που θα μπορούσαν να καπνού νόσο η Ρωσία , όσο και η Κίνα στο νέο , υπό διαμόρφωση αυτό σκηνικό.
Η τελευταία δεν δείχνει έτοιμη να κινηθεί σε τέτοιο (στρατιωτικό) επίπεδο διεθνώς , ενώ η Ρωσία , μάλλον έχει τις δυνατότητες , αλλά και την διάθεση να αναλάβει εκ νέου ένα μεγαλύτερο ρολό στην διεθνή σκηνή.
Οι τελικές αποφάσεις της Αμερικανικής ηγεσίας αναμένεται να γίνουν σαφείς τους επόμενους μήνες, αν και αναλυτές και στην Ουάσιγκτον , εκτιμούν πως πρόκειται για μια «πρόσκαιρη» κίνηση και ότι « ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να κλείσει τις ΗΠΑ στα περιθώρια της αμερικανικής Ηπείρου».
Μένει να το δούμε….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo