• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και οι επιπτώσεις τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πέτρος Τρουπιώτης 30-08-2021 07:17
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και οι επιπτώσεις τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η Τουρκία φαίνεται πως έχει βρει μια ακόμα ευκαιρία , που θεωρεί πως μπορεί να αξιοποιήσει υπέρ της , εκβιάζοντας (εμμέσως πλην σαφώς ) την Δύση. Οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη μόνον θετικά δεν μπορεί να εξελιχθεί για την χώρα μας
Εν μέσω πανδημίας που δείχνει πάλι τα δόντια της, προσπάθειας αποκατάστασης όσων οι πυρκαγιές κατέστρεψαν αλλά και όσο το δυνατόν προώθηση επενδύσεων, μια και χωρίς αυτό «δεν υπάρχει σωτηρία», που λέει και το τραγούδι, στην κυβέρνηση μελετούν συγκεκριμένα δεδομένα που προκύπτουν από την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Δεδομένα , που δυστυχώς, εκ πρώτης όψεως δείχνουν να μην βοηθούν την εθνική μας στρατηγική.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, εξελίξεις που κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθούν (σε ένα σκληρό αιματηρό εμφύλιο, σε κυριαρχία iris και ακραίων ισλαμιστών, σε χώρος «παραγωγής» νέας γενιάς τρομοκρατών) προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε στελέχη του υπουργείου Άμυνας.
Η Τουρκία φαίνεται πως έχει βρει μια ακόμα ευκαιρία , που θεωρεί πως μπορεί να αξιοποιήσει υπέρ της , εκβιάζοντας (εμμέσως πλην σαφώς ) την Δύση. Και οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη μόνον θετικά δεν μπορεί να εξελιχθεί για την χώρα μας.
Δεν είναι μόνον το θέμα των προσφυγών από το Αφγανιστάν , που αν και δεν τους επιθυμεί ούτε η Τουρκία (για δικούς της εσωτερικούς λόγους) μπορεί κάποια στιγμή να τους οδηγήσει στα δικά μας ή τα Βουλγαρικά σύνορά, αν θεωρήσει ότι αυτό βολεύει τους στόχους της.
Το κυριότερο ίσως θέμα, και αυτό που προβληματίζει την ελληνική (και όχι μόνον πλευρά) είναι πως η Τουρκία, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση , αξιοποιώντας και την θρησκεία, τείνει να αποτελέσει προνομιακό συνομιλητή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν.
Αυτό αυτόματα , μπορεί να της δώσει την δυνατότητα να αποτελεί «αναγκαίο κακό» για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μια και η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με το καθεστώς των Ταλιμπάν για πολλούς λογούς.
Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση , ενώ τις «καλές της υπηρεσίες» στο θέμα αυτό, είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να τις «πουλήσει» και σε Ρωσία και Κίνα, χώρες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Η αρχική εκτίμηση των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα είναι πως , θα πρέπει να συνεχίσουμε και αν αναπτύξουμε τις σχέσεις κάθε είδους με τις χώρες της περιοχής(Αίγυπτο, Ισραήλ αλλά και Αραβικά Εμιράτα κλπ.), σχέσεις που έχουν προχωρήσει αρκετά και έχουν διαμορφώσει ήδη ένα νέο πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή , ενώ παράλληλα θα πρέπει αν πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η οποία οικονομική βοήθεια δώσει στην Άγκυρα να γίνει υπό συγκεκριμένους ορούς.
Και βέβαια, πρέπει να συνεχισθεί και να διευρυνθεί η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κι αυτό γιατί, στην Ουάσιγκτον δεν δείχνουν να πιστεύουν στις καλές προθέσεις της Αγκύρας, αλλά απλώς μπορεί να την χρησιμοποιήσουν πρόσκαιρα στην σημερινή συγκυρία.
Η αναζήτηση χώρου για τις αμερικάνικες δυνάμεις στην περιοχή θα συνεχισθεί. Και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Κρήτη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo