• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ένας «αξιόλογος» επισκέπτης στο Μ. Μαξίμου

Πέτρος Τρουπιώτης 26-08-2021 08:14 Τελευταία ενημέρωση: 26-08-2021 08:14
Ένας «αξιόλογος» επισκέπτης στο Μ. Μαξίμου
Στην σημερινή συγκυρία , όπου οι ΗΠΑ επαναπροσδιορίζουν πολλές επιλογές τους στην εξωτερική πολιτική τους, ο κ Μενέντεζ φαίνεται να είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», για την χώρα μας
Έναν επισκέπτη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επρόκειτο να υποδεχθεί σήμερα το πρωί στο Μ. Μαξίμου ο πρωθυπουργός.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, βρίσκεται στην Αθηνά και θα έχει επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας , ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό.
Θα μου πείτε, καλά τόσο σημαντική είναι η επίσκεψη ενός Αμερικανού γερουσιαστή στον πρωθυπουργό. Και εν παύσει περιπτώσεις γιατί πρέπει ολόκληρος πρωθυπουργός να συναντηθεί με έναν γερουσιαστή.
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εκτός από το ότι ο κ Μενέντεζ είναι ίσως ο πιο «φανατικός» υποστηρικτής της χώρας μας εδώ και δεκαετίες, ο Αμερικάνος πολιτικός με την θέση που έχει, επηρεάζει, όσο ίσως κανένας άλλος πολιτικός, την εξωτερική πολιτική της χώρας του.
Η Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικάνικης Γερουσίας στην οποία προεδρεύει, έχει κομβικό ρόλο σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες, αλλά και με κυβερνητικές αποφάσεις , που αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα στις σχέσεις των ξένων χωρών με τις ΗΠΑ.
Αρά , θα μπορούσε να πει κάνεις πως στην συγκεκριμένη συγκυρία μάλιστα , που πολλά αλλάζουν στις σχέσεις των ΗΠΑ με αρκετές χώρες αλλά και με τις επιλογές τους στην διεθνή σκηνή, ο κ Μενέντεζ είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», για την χώρα μας.
Για να καταλάβουμε ποσό σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος του Αμερικανού γερουσιαστή σε σχέση με τα ελληνικά ζητήματα, αρκεί να θυμηθούμε την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του, τον Ιούνιο, με την προώθηση της πρότασης (που έγινε νομός)για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ («U.S.-GREECE Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021»)
Με την πρόταση αυτή «πέρασαν» μια σειρά από άρθρα για πιο στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα αναμεσά στις δυο χώρες, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο για την παράδοση οπλικών συστημάτων στην χώρα μας (μερικά από αυτά με πολύ χαμηλές τιμές) μια και είναι από το πλεονάζον αμυντικό υλικό των ΗΠΑ.
Και βέβαια, η όλη παρουσία του γερουσιαστή εδώ και δεκαετίες, έχει βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των ελληνικών θέσεων σε σχέση με την Τουρκιά, την Μεσογειακό, το Αιγαίο και βέβαια το Κυπριακό.
Και να μην ξεχάσουμε ότι σταθερός υποστηρικτής των συνεργασιών στην περιοχή, όπως του Ελλαδα-Κυπρος –Ισραήλ και άλλων.
Η παρουσία του κ Μενέντεζ εδώ , πρέπει να αξιοποιηθεί από την ελληνική πολιτική ηγεσία, μια και όπως φαίνεται, το επόμενο διάστημα οι αλλαγές στην περιοχή μας θα είναι σημαντικές και η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα νέα δεδομένα και βεβαίως τις αμερικάνικες αποφάσεις για την περιοχή, προς όφελός της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo