• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Έλεγχοι για κορονοϊό στα ΑΕΙ και πανεπιστημιακή αστυνομία

Πέτρος Τρουπιώτης 25-08-2021 07:27 Τελευταία ενημέρωση: 25-08-2021 07:27
Έλεγχοι για κορονοϊό στα ΑΕΙ και πανεπιστημιακή αστυνομία
Πως και το ποιος θα κάνει τους ελέγχους για τα εμβόλια αλλά και η πρώτη παρουσία της νέας πανεπιστημιακής αστυνομίας, είναι δυο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (και όχι μόνον)
Ενώ μέσα στις επόμενες δυο-τρεις μέρες, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ήδη στο υπουργείο Παιδείας (και όχι μόνον) προετοιμάζονται για ένα αν όχι «θερμό», τουλάχιστον με προβλήματα ακαδημαϊκό έτος.
Δυο είναι κυρίως τα ζητήματα που όπως φαίνεται ήδη προβληματίζουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και γενικότερα άλλους αρμοδίους στην κυβερνητική μηχανή.
Το πρώτο έχει να κάνει με το ζήτημα του κορονοϊού και του πως θα ξεκινήσουν (και πότε) τα μαθήματα στα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία καθηγητών – φοιτητών.
Η υποχρεωτική παρουσίαση αρνητικού τεστ από τους φοιτητές που αναμένεται να «κατακλύσουν» φέτος τα πανεπιστήμια (αν τελικά ανοίξουν τον Οκτώβριο όπως σχεδιάζεται), είναι ένα ζήτημα αρκετά δύσκολο.
Κι αυτό όχι μόνον γιατί θα ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες για τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνουν για τα τεστ οι ανεμβολίαστοι, αλλά και γιατί δεν είναι σαφές ποιος αλλά κυρίως πως θα γίνεται ο έλεγχος αυτός.
Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν περισσότερες της μιας εισόδου, κάτι που από την φύση του καθιστά πολύ δύσκολο τον έλεγχο. Παράλληλα η πιθανότητα ελέγχουν στις εισόδους των αμφιθέατρων ή αιθουσών διδασκαλίας κάνει το ζήτημα πιο περίπλοκο αλλά και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν οι φοιτητές κυκλοφορούν (πριν τον έλεγχο) ελευθέρα στους χώρους του πανεπιστήμιου.
Ίσως όμως το πιο κρίσιμο κομμάτι είναι το ποιος θα κάνει αυτό τον έλεγχο.
Οι καθηγητές αποκλείεται, οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι βέβαιο πως θα αρνηθούν ενώ οι φυλακές στις εισόδους οπού υπάρχουν , είναι αδύνατον να διαχειριστούν ένα τόσο μεγάλο όγκο ελέγχων.
Η σκέψη να αναλάβει τον ρολό αυτό η νέα πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα πρέπει να κάνει την εμφάνιση της από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, μάλλον απορρίπτεται , μια και δεν θα πρέπει να ξεκινήσει την παρουσία της στα πανεπιστήμια με μια διαδικασία που θα προκαλέσει εντάσεις.
Η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι εξάλλου και το δεύτερο ζήτημα που προβληματίζει τους κυβερνητικούς υπευθύνους.
Το ποια θα είναι η παρουσία στα πανεπιστήμια για πρώτη φορά της νέας αυτής αστυνομικής δύναμης, πως θα μπορέσει να ενταχθεί στον πανεπιστημιακό χώρο αλλά και να αντιμετωπίσει τις κάθε είδους «προκλήσεις» που είναι βέβαιο ότι θα εμφανισθούν και μάλιστα από πολλές πλευρές, είναι πολύ κρίσιμο για το μέλλον του θεσμού.
Οι οδηγίες που θα δοθούν στους αστυνομικούς αυτούς , όπως λένε πληροφορίες, είναι να είναι ιδιαίτερα ευγενείς, να προσπαθούν να περνούν «απαρατήρητοι», να κάνουν την δουλειά τους ήσυχα και αποτελεσματικά και γενικώς να δώσουν την αίσθηση της ασφάλειας σε φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό των ΑΕΙ.
Έτσι εκτιμάται πως θα μπορέσει να καθιερωθεί αυτός, ο αναγκαίος, νέος θεσμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo