• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αφγανιστάν: Τώρα δυστυχώς δεν υπάρχει Τσάρλι Γουίλσον και Γκαστ Αβρακότος

Ηλίας Ψυχογιός 23-08-2021 11:40 Τελευταία ενημέρωση: 23-08-2021 12:59
Αφγανιστάν: Τώρα δυστυχώς δεν υπάρχει Τσάρλι Γουίλσον και Γκαστ Αβρακότος
Η πλήρης αποτυχία της Δύσης στο Αφγανιστάν έγινε απόλυτα εμφανής
Η πλήρης αποτυχία της Δύσης στο Αφγανιστάν έγινε απόλυτα εμφανής με την κατάρρευση του αφγανικού στρατού, πολλαπλάσιου αριθμητικά των Ταλιμπάν, μέσα σε μερικές μέρες.

Και η απορία όλων είναι το γιατί συνέβη αυτή η κατάρρευση; Δεν είχαν εκπαιδευτεί καλά; Δεν είχαν εξοπλιστεί καλά;

Όχι. Και καλή εκπαίδευση είχαν αποκτήσει από τις Δυτικές χώρες και εξαιρετικό εξοπλισμό, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι η επιλογή αυτών που ήταν οι ηγέτες του Αφγανιστάν μέχρι πριν από μερικές μέρες.

Η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ, έκαναν επιλογές για την ηγεσία της χώρας οι οποίες, αν όχι επί σκοπού, τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκαν “λίγες”. Επέλεξαν ανθρώπους οι οποίοι δεν πίστευαν στην προσέγγιση με τη Δύση, παρά μόνο στη δική τους “αποκατάσταση”, κυρίως την οικονομική.

Ακόμα και η ηγεσία του Αφγανικού στρατού αποδείχθηκε “λίγη”. Με μαθηματική ακρίβεια, θα συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν, όπως συνεργάστηκαν με τους αμερικανούς. Απλά ας περιμένουμε να αποχωρήσουν όλοι οι δυτικοί και θα το δούμε και αυτό.

Η Ιστορία διδάσκει, και η ιστορία του Αφγανιστάν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις λανθασμένες επιλογές των ΗΠΑ αναφορικά με τις στρατηγικές τους κινήσεις στη χώρα, από το 1992 και μετά.

Όταν οι Αφγανοί προσπαθούσαν να διώξουν τους σοβιετικούς τη δεκαετία του 1980, η υποστήριξη από τις ΗΠΑ ήταν αναιμική, τουλάχιστον στην αρχή. Η αύξηση της υποστήριξης, σε οπλικά συστήματα, ξεκίνησε όταν δύο “περίεργοι” τύποι, ο πολιτικός του Τέξας, Τσάρλι Γουίλσον, και ο “σκοτεινός” πράκτορας της CIA, ο ελληνικής καταγωγής, Γκαστ Αβρακότος, αποφάσισαν, εμφορούμενοι από αντισοβιετισμό και αντικομμουνισμό, να στείλουν το μέγιστο της βοήθειας που μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ.
(Για όσους θέλουν, η ταινία “Παιχνίδια Εξουσίας – Ο πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον”, έχει αυτό ακριβώς το θέμα).

Τι έκαναν όμως αυτοί οι δύο “τύποι”, αναφορικά με την επιλογή των αφγανών με τους οποίους συνεργάστηκαν;

Επέλεξαν πατριώτες αφγανούς, ιδεολόγους, οι οποίοι δεν ζητούσαν χρήματα, αλλά όπλα για να πολεμήσουν τη Σοβιετική Ένωση.

Επέλεξαν να συνεργαστούν με τη “Βόρεια Συμμαχία”, και τον ηγέτη της Αχμαντ Μασούντ.

Και μέσα σε μερικά χρόνια, οι σοβιετικοί έφυγαν ταπεινωμένοι και με τεράστιες απώλειες από το Αφγανιστάν.

Και τότε, όπως και τώρα, οι αμερικανοί απέσυραν πρόωρα την υποστήριξή τους από τη χώρα, αφήνοντας χώρο στους Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία, την οποία διατήρησαν μέχρι το 2001.

Και το 2001 όμως, η Βόρεια Συμμαχία είναι αυτή που, με οπλισμό από τις ΗΠΑ και πάλι, κυριολεκτικά διέλυσε τους Ταλιμπάν μέσα σε δύο μήνες.

Σημείωση: Ο Αχμαντ Μασούν δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν με αποστολή αυτοκτονίας, λίγες μόνο ημέρες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου…

Η Βόρεια Συμμαχία υπάρχει ακόμα στο Αφγανιστάν. Υπάρχει στην κοιλάδα του Παντζίρ, το μοναδικό σημείο της χώρας το οποίο ούτε οι Σοβιετικοί, ούτε οι Ταλιμπάν μπόρεσαν ποτέ να κατακτήσουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί στέλνουν οι Ταλιμπάν στρατεύματα από εχθές ώστε να εξολοθρεύσουν τη Βόρεια Συμμαχία. Κι αν πλέον δεν υπάρχει ο Μασούντ, υπάρχει ο γιος του, ο οποίος και ηγείται της Βόρειας Συμμαχίας.

Οι ΗΠΑ βρήκαν ως δικαιολογία της αποχώρησής τους, τις μεγάλες οικονομικές δαπάνες που έκαναν για τη χώρα και την εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων ώστε να αντιμετωπίσουν τον “ασιατικό γίγαντα”, την Κίνα….

Και άφησαν το Αφγανιστάν, και τον ορυκτό του πλούτο, έρμαιο των Ταλιμπάν, οι οποίοι υποστηρίζονται και από την Κίνα πλέον…

Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο; Φυσικά.
Θα μπορούσαν να έχουν προκρίνει πατριώτες αφγανούς να κυβερνήσουν τη χώρα μετά το 2001.

Μπορούν να κάνουν κάτι τώρα για να αποτρέψουν αυτό που έρχεται;
Φυσικά, μπορούν να στηρίξουν τη Βόρεια Συμμαχία, η οποία έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της και την αποτελεσματικότητά της.

Μόνο που τώρα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει πλέον Τσάρλι Γουίλσον και Γκαστ Αβρακότος (έστω κι αν ήταν σκοτεινές προσωπικότητες).

Τι υπάρχει;

Πολιτικοί μύωπες που μετατρέπουν την ηγέτιδα χώρα της Δύσης σε “παρατράγουδο” της Διεθνούς Στρατηγικής…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo