• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μια συνομιλία που μάλλον θα μας βγει «σε καλό»..

Πέτρος Τρουπιώτης 21-08-2021 07:07
Μια συνομιλία που μάλλον θα μας βγει  «σε καλό»..
Αρκετοί είναι αυτοί που ξαφνιάστηκαν από την επιλογή του πρωθυπουργού να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, μετρά τα όσα η γειτονική χώρα έκανε το 2020. Κι όμως…

Ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον οποίο συναντήθηκα χθες, μου εξέφρασε την απορία του (και μάλιστα με …έντονο θα έλεγα τρόπο) γιατί ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συζητήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο το θέμα των μεταναστών από το Αφγανιστάν. ( η συζήτηση ήταν χθες το μεσημέρι, πριν την συνομιλία των δυο ηγετών).

Το γενικό νόημα της «διαμαρτυρίας» του ήταν πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ξεκινά συζήτηση με τον Τούρκο Προέδρο, για το συγκεκριμένο θέμα, όταν πολύ πρόσφατα είχαμε την τεράστια κρίση στον Έβρο με την προσπάθεια χιλιάδων (μουσουλμάνων) μεταναστών να μπουν στην χωρά, μετρά από παρότρυνση και βοήθεια (και εξαναγκασμό) από τις Τουρκικές αρχές.

Πως είναι δυνατόν να συζητάμε με τον κ Ερντογαν, όταν εδώ και χρόνια, αλλά ακόμα και τώρα, οι τουρκικές αρχές κάνουν (τουλάχιστον) τα στραβά ματιά στους διακινητές μεταναστών στο Αιγαίο.

Η αλήθεια είναι πως, εκ πρώτης όψεως, είχε δίκιο. Δεν μπορείς πολύ εύκολά να εξηγήσεις πως αποφασίζεις να συζητήσεις για την παράνομή μετανάστευση, με έναν άνθρωπο που έχει κάνει πολιτικό εργαλείο το συγκεκριμένο θέμα και πριν ενάμιση χρόνο προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει εναντίον σου;

Αν δεις όμως το πράγμα λίγο πιο ψύχραιμα, ίσως και λίγο πιο «πονηρά», αν θέλετε, μπορεί το χθεσινό τηλεφώνημα Μητσοτάκη- Ερντογαν, να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο - επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στο επόμενο στάδιο.

Ο κ Μητσοτάκης, ναι μεν προχώρησε στην απόφαση να ενισχύσει σημαντικά τα σύνορα στον Έβρο, δημιουργώντας έναν τεράστιο φράκτη, όμως παράλληλα κάνει μια κίνηση για να «αφοπλίσει» από τώρα την Τουρκία στο θέμα αυτό.

Την βάζει στο παιχνίδι θα έλεγε κανείς, μια και ουσιαστικά με την χθεσινή συζήτηση, δείχνει σαφώς προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά, ποιος μπορεί να είναι ο υπεύθυνος, αν παρατηρηθούν και πάλι οργανωμένες κινήσεις μεταναστών προς τα Ελληνικά σύνορα, χερσαία η θαλάσσια.

Και αναγκάζει την Τουρκία να πάρει από τώρα θέση αρνητική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση. Που σημαίνει πρακτικά, πως αν ακολουθήσει άλλη τακτική, όπως στο παρελθόν, θα έχει ζήτημα και με τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ αλλά και διεθνώς.

Και βέβαια, η κίνηση αυτή επισημαίνει στους Ευρωπαίους ποιο σημείο της Ευρώπης (η Ελλάδα εν προκειμένω) είναι το σημείο από το οποίο μπορούν να περάσουν (για την Ευρώπη) χιλιάδες μετανάστες. Πράγμα που μπορεί ευκολά να δικαιολογήσει την αναζήτηση πόρων (οικονομικών και ανθρωπίνων) για την ενίσχυση της επιτήρησης του Αιγαίου.

Προφανώς λοιπόν η συνομιλία με τον Ερντογάν για ένα θέμα το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσφατα χρησιμοποίησε (ευτυχώς ανεπιτυχώς) εναντίον της χώρας μας , μοιάζει περίεργη.

Όμως έχει μια λογική, αν το δεις με ανοιχτό μάτι, μια λογική που  την χωρά μας μπορεί να ωφελήσει, στα επόμενα βήματα> Αρκεί να κρατήσουμε σταθερή και «πεισμένα» θέση στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Η γραμμή μας πρέπει να είναι περίπου «δεν πάει άλλο, δεν δεχόμαστε άλλους»….

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo