• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αφγανιστάν: Η επάνοδος των Ταλιμπάν

Αθηνά Πολυχρονοπούλου 19-08-2021 12:14 Τελευταία ενημέρωση: 19-08-2021 12:14
Αφγανιστάν: Η επάνοδος των Ταλιμπάν
Η ανακοίνωση της αποχώρησης των Νατοϊκών-Αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, θορύβησε τόσο τη Δύση, όσο και την Ανατολή, ενώ όπως είναι φυσικό η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη, καθώς το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σύντομα την εξωτερική της πολιτική

Η ανακοίνωση της αποχώρησης των Νατοϊκών-Αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, θορύβησε τόσο τη Δύση, όσο και την Ανατολή, ενώ όπως είναι φυσικό η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη, καθώς το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σύντομα την εξωτερική της πολιτική.

Δύο δεκαετίες μετά τον περιορισμό τους στην αφγανική ύπαιθρο, οι Taliban, κατόρθωσαν να καταλάβουν ξανά την εξουσία του Αφγανιστάν. Πρόκειται για ένα ακραίο Ισλαμιστικό κίνημα, που αποτελείται από ένοπλες ομάδες, με στόχο την πλήρη κατάληψη της χώρας και την επιβολή του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία).
Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε άτυπο πόλεμο από το 1978, όπου πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα, η επονομαζόμενη Απριλιανή Επανάσταση, ανατρέποντας την εξουσία του ήδη πραξικοπηματία Mohammed Daoud Khan και μετατρέποντας το πολίτευμα σε κομμουνιστικό. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού που ανήκε στο σκληροπυρηνικό Ισλάμ και οδήγησε τη χώρα σε εσωτερική κρίση. Ο κόκκινος στρατός παρέλασε στην Kabul. Οι ΗΠΑ φοβούμενοι τη Σοβιετική απειλή, παρείχαν βοήθεια στους Mujahideen, με την υποστήριξη των οποίων, λίγο αργότερα το 1996, οι Taliban κατάφεραν να ανακτήσουν σχεδόν τον συνολικό έλεγχο της χώρας και να εγκαθιδρύσουν ένα Ισλαμιστικό εμιράτο με σκληρή ερμηνεία του Ισλαμικού νόμου.

Έως το 2001, οι Taliban είχαν καταλάβει το 90% των εδαφών της χώρας με τη βοήθεια της Al-Qaeda, με επικεφαλή τον Osama Bin Laden. Ο Bin Laden, αρκετές φορές αντιτίθετο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή με τις απειλές να γίνονται πραγματικότητα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 με παράλληλες επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Washington. Μία επίθεση που κόστισε την υπερηφάνεια των Αμερικανών, καθώς πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικό έδαφος και είχε πολυάριθμα θύματα. Στις 20 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση Bush εξέδωσε τελεσίγραφο στο Αφγανιστάν ζητώντας την έκδοση του Bin Laden και των υπολοίπων τρομοκρατών. Στις 7 Οκτωβρίου, αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις και τα στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου αποβιβάστηκαν στο Αφγανιστάν.

Μετά το 2002 και την επίκληση της συλλογικής άμυνας του άρθρου 5 της Συνθήκης της Washington, τις επιχειρήσεις στην περιοχή ανέλαβε το NATO. Η νατοϊκή International Security Assistance Force ( ISAF) είχε ως στόχο να ενισχύσει την κυβέρνηση και να εκπαιδεύσει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις.
Το 2011, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Αμερικής, σκότωσαν τον Bin Laden στο Πακιστάν. Ο πόλεμος θεωρούνταν πως είχε τελειώσει, κάτι το οποίο σύντομα διαψεύσθηκε αφού η τρομοκρατία αναδείχθηκε και πάλι.

Το 2018 αποτέλεσε μία αιματηρή χρονιά για το Αφγανιστάν. Στις 20 Ιανουαρίου, οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο intercontinental, τραυματίζοντας θανάσιμα 42 άτομα και τραυματίζοντας 11, στις 27 Ιανουαρίου εξερράγη ασθενοφόρο παγιδευμένο με εκρηκτικά και στις 29 του ίδιου μήνα, κατάφεραν να εισέλθουν σε στρατιωτική ακαδημία τραυματίζοντας και σκοτώνοντας 11 στρατιώτες. Παρόλα αυτά, οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν εκεί.

Το 2017, στα εδάφη του Αφγανιστάν βρίσκονταν 8.400 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ στις 13 Απριλίου του ίδιου έτους, έριξαν την μεγαλύτερη μη-πυρηνική βόμβα, GBU-43B στην περιοχή του Nangrarhar, με στόχο τους πυρήνες του ISIS στη περιοχή.

Στις 14 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την αποχώρηση των στρατευμάτων από τα εδάφη του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας σθεναρά πως η αποστολή έφτασε στο τέλος της. Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει πως η αποστολή τους δεν ήταν ποτέ να χτίσουν ένα έθνος και πως ο Αμερικανικός λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να πεθάνει δίνοντας έναν πόλεμο που οι ίδιοι οι Αφγανοί δεν θέλουν να δώσουν. Επιπρόσθετα, αναφέρει πως οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει πάν από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει επαρκώς τον αφγανικό στρατό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Οι ΗΠΑ δεν θα πάψουν να στηρίζουν τον αφγανικό στρατό στα θέματα της χρηματοδότησης, θα δεσμευτούν απέναντι στη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των γυναικών στο Αφγανιστάν και θα επέμβουν αν το κρίνουν απαραίτητο. Πλέον, σκοπός της Αμερικής, είναι η ασφαλής μεταφορά των Αμερικανών υπηκόων στις ΗΠΑ έως τις 31 Αυγούστου.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν τερματίζει ένα πόλεμο, αλλά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, οι Taliban εισχωρούν στη χώρα με ραγδαίους ρυθμούς, πιο γρήγορα από ότι προβλέπονταν. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατέλαβαν 12 από τις 34 επαρχίες της χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων όπως η Χεράτ και η Κανταχάρ, ενώ παράλληλα προβαίνουν σε κτηνωδίες όπως οι μαζικές εκτελέσεις των στρατιωτών και ο εξαναγκασμός των γυναικών να παντρευτούν τους Taliban.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τις δύο πλευρές να προβούν σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έχει φέρει ακόμα κανένα αποτέλεσμα. Η Ε.Ε. διεξήγαγε Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν την ασφαλή μετακίνηση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ζωής.

Παράλληλα, συνεδρίασε και η ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας), συζητώντας τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν και κυρίως το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης, δήλωσε πως δεν θέλουμε να ξανά ζήσουμε τις σκηνές του 2015.

Μέλημά μας αυτή τη στιγμή, είναι η προστασία των συνόρων μας και η αποφυγή μίας ακόμη ανθρωπιστικής κρίσης.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται πως θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει την αποστολή του, κατά πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Αν στόχο αποτελούσε η εκτέλεση του Bin Laden τότε έχει επιτύχει, αν όμως ο στόχος ήταν η εξάλειψη και η παύση του Αφγανιστάν ως ασφαλές καταφύγιο της τρομοκρατίας τότε απέτυχε.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια μέσα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, πως σημασία δεν έχουν τα χρήματα και ο εξοπλισμός, αλλά το να πολεμάς για τα ήθη και τα ιδανικά σου, να πάρεις δύναμη από αυτά και να παλέψεις για την ελευθερία σου αυτοβούλως. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως αυτός που πολεμά, μπορεί να χάσει τον πόλεμο, αυτός όμως που δεν δίνει τη μάχη, έχει ήδη χάσει. (Bertolt Breght).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo