• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η στρατιωτική συμφωνία Αγκύρας-Σκοπίων και οι…Πρέσπες

Πέτρος Τρουπιώτης 19-08-2021 08:35
Η στρατιωτική συμφωνία Αγκύρας-Σκοπίων και οι…Πρέσπες
Η συμφωνία αναγνώρισης της Β. Μακεδονίας, δεν φαίνεται να απέτρεψε την χώρα αυτή να «γλυκοκοιτάζει» προς την Άγκυρα. Εμείς απλώς της δώσαμε , όπως φαίνεται, «διεθνές διαβατήριο» χωρίς το ανάλογο τίμημα….
Διπλωμάτες αλλά και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προβληματίσθηκαν αρκετά (για να μην πω ανησυχήσαν) από την ανακοίνωση της πενταετούς αμυντικής και οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Β. Μακεδονίας και Τουρκίας. Μια συμφωνία που υπεγράφη προχθές, στην Κωνσταντινούπολη, από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας και την ομόλογό του της γειτονικής χώρας.
Η αλήθεια είναι , πως η Άγκυρα , εδώ και χρόνια κινείται στην περιοχή , προσπαθώντας να «κυριαρχήσει» στα Βαλκάνια, κάτι που είναι δύσκολο, μια και οι μεγάλες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμάνια, Σερβία) δεν έχουν καμμιά διάθεση να προσδεθούν στο Τουρκικό άρμα. Θα έλεγα ότι κάποιες από αυτές , έχουν ακριβώς την αντίθετη λογική.
Όμως η Β. Μακεδονία (όπως και η Αλβανία) είναι μάλλον «εύκολη λεία» για την Τουρκία, που πατάει και στα οικονομικά τους προβλήματα αλλά και στην αντίθεση που έχουν με την χωρά μας.
Και εδώ είναι που προκύπτει και το νέο μεγάλο ερώτημα. Σε τι τελικά μας ωφέλησε ως χωρά η συμφωνία των Πρεσπών, όταν η αναγνωρισμένη από εμάς και μέλος του ΝΑΤΟ , Β Μακεδονία, τα βρίσκει με τους Τούρκους, την στιγμή μάλιστα που έχουμε αναλάβει , ως χωρά, την επιτήρηση και άμυνα του εναέριου χώρου της…
Είναι σαφές λοιπόν , πως η συμφωνία για την οποία τόσο περήφανοι είναι και ο κ Τσίπρας και ο κ Κοτζιάς (πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών τότε), δεν είχε (ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει ως σήμερα) καμμιά θετική εξέλιξη για την χώρα μας.
Κι ας έλεγε τότε (15-1-2019)στην Βουλή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ Κοτζιάς, ειρωνευόμενος την τότε αξιωματική αντιπολίτευση (την ΝΔ):
«Σας πειράζει να μην αφήσουμε να επηρεάζει άλλο η Τουρκία αυτή την περιοχή; Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά; Θέλετε να έχει μεγαλύτερη επιρροή η Τουρκία για να παριστάνετε ότι είστε πατριώτες;».
Η κυβέρνηση των Σκοπίων , φαίνεται ότι πήρε αυτό που ήθελε από την χωρά μας, την διεθνή αναγνώριση με το όνομα Μακεδονία και παράλληλα την άρση των αντιρρήσεων μας για τους διεθνείς οργανισμούς , με πρώτο το ΝΑΤΟ και τώρα «αλλάζει πλεύση» και στρέφει και πάλι προς την (μουσουλμανική μην ξεχνάμε) Τουρκία, γνωρίζοντας βεβαίως ότι εξυπηρετεί τα σχέδια της τελευταίας στα Βαλκάνια, που στρέφονται και κατά της χώρας μας.
Αν σκεφτείτε μάλιστα πως η Β Μακεδονία , για να δείξει «καλό πρόσωπο» διεθνώς δήλωσε πρόθυμη να φιλοξενήσει προσφυγές (μουσουλμάνους μην ξεχνάμε) από το Αφγανιστάν , τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περιπλοκά στα Βορειά σύνορά μας.
Γι αυτό και οι προβληματισμοί αρκετών Ελλήνων διπλωμάτων αλλά και ανωτάτων αξιωματικών , έχουν βάση και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Η προβολή της ισχύος, είναι τις περισσότερες φορές και το καλύτερο επιχείρημα για να πείσεις τον απέναντι, αλλά και για να γλυτώσεις την οποία σύγκρουση.
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση , προφανώς χρειάζεται……

ΥΓ Μήπως πρέπει να ξαναδούμε, σοβαρά, το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και με νομικούς όρους….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo