• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Άγκυρα και Σκόπια υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας - Επικρίσεις στην ελληνική κυβέρνηση από αντιπολίτευση

Θανάσης Αργυράκης 18-08-2021 18:31 Τελευταία ενημέρωση: 18-08-2021 20:13
Άγκυρα και Σκόπια υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας - Επικρίσεις στην ελληνική κυβέρνηση από αντιπολίτευση
«Η Συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του Στρατού και την ενίσχυση της μαχητικής του ετοιμότητας»

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα και Χουλούσι Ακάρ, κατά την επίσκεψη της πρώτης στην Εκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας, IDEF 21, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη από τις 17 μέχρι τις 20 Αυγούστου 2021, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της βόρειας γείτονος.

Στην ατζέντα της χτεσινής, μονοήμερης επίσκεψης της υπουργού Αμυνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, περιλαμβανόταν η υπογραφή πενταετούς Συμφωνίας Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ η παρουσία αντιπροσωπείας στην Εκθεση έχει ως στόχο τη διερεύνηση προμήθειας νέου εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, για τον οποίο φέτος προορίζεται το 25% του αμυντικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Χ.Ακάρ αναφέρεται ότι θα συζητούντο «τα μελλοντικά σχέδια συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των ασκήσεων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας για το 2021».

Από τη μεριά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σημειώνει ότι τη Συμφωνία στρατιωτικής, οικονομικής συνεργασίας συνοδεύει και το πρωτόκολλο ταμειακής ενίσχυσης (cash aid).

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της βόρειας γείτονος, «η Συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του Στρατού και την ενίσχυση της μαχητικής του ετοιμότητας».

Η Ρ.Σεκερίνσκα δήλωσε πως «η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους».

Και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη φιλία και τη συνεργασία που έχουν ενισχυθεί και με τη συμμαχική σχέση στο ΝΑΤΟ, ενώ η συνεισφορά της στην αναβάθμιση των προτύπων και της μαχητικής ετοιμότητας του Στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ως 30ου μέλους του ΝΑΤΟ, θα είναι τεράστια».

Επικρίσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ

Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας ΒΜ-Τουρκίας, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος κατήγγειλε την κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την θεαματική καθυστέρηση να υπογραψει παρόμοια συμφωνία, όπως ορίζουν τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε: «Η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία. Aντίστοιχες συμφωνίες με την Ελλάδα περιμένουν δύο χρόνια την ψήφιση τους στη Βουλή. Για νέες ούτε λόγος...»

Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Αφού η κυβέρνηση αρνείται εδώ και μήνες να επικυρώσει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με Βόρεια Μακεδονία, διότι είναι όμηρος ανόητων και τρολ, άφησε ανοικτά τα παράθυρα για να εισέλθει η Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo