• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Λέτε να μας εκπλήξουν φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό;

Πέτρος Τρουπιώτης 18-08-2021 10:16
Λέτε να μας εκπλήξουν φέτος τα  έσοδα από τον τουρισμό;
Παρά τις αρχικές συγκρατημένες , ίσως και απαισιόδοξες προβλέψεις, τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση, είναι θετικά και ήδη στο οικονομικό επιτελείο «χαμογελούν συγκρατημένα», περιμένοντας και τα οικονομικά στοιχεία
Στο υπουργείο Τουρισμού αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπάρχουν τις τελευταίες μέρες ορισμένα, ίσως συγκρατημένα ακόμα, χαμόγελα.
Χαμογελά που προκύπτουν από τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση.
Μέχρι τώρα και πάρα τα σκαμπανεβάσματα αλλά και τα προβλήματα που έθεσε και ο κορονοιο αλλά και οι πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων, η τουριστική κίνηση δείχνει να είναι πολύ καλύτερη απ΄ότι οι αρμόδιοι υπολόγιζαν.
Ο Ιούλιος, πάρα τα περί του αντιθέτου μηνύματα πήγε αρκετά καλά, ενώ ως σήμερα ο Αύγουστος φαίνεται σε ορισμένες περιοχές να πλησιάζει τα επίπεδα του 2019.
Πάρα το ότι τα πράγματα δείχνουν να είναι θετικά, στο οικονομικό επιτελείο είναι ακόμα συγκρατημένοι. Και αυτό γιατί θέλουν να δουν όχι μόνον πως θα κλείσει ο Αύγουστος, αλλά και πως θα είναι οι δυο επόμενοι μήνες, ο Σεπτέμβριος αλλά και ο Οκτώβριος, στους οποίους φαίνεται να έχουν επενδύσει αρκετά, μια και οι ενδείξεις ήταν πως από ορισμένες περιοχές (πχ Αγγλία και ΗΠΑ) αυτοί οι δυο μήνες μπορεί να ήταν καλύτεροι.
Οι πυρκαγιές των περασμένων εβδομάδων φόβισαν αρκετά το κυβερνητικό επιτελείο και αυτό γιατί υπήρξε ο ορατός κίνδυνος για μεγάλο αριθμό ακυρώσεων.
Αυτό, ευτυχώς , δεν υπήρξε και οι ακυρώσεις κυμάνθηκαν σε μονοψήφια νούμερα.
Αυτή την στιγμή υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που εξετάζεται. Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού των τελευταίων ημέρων , που δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα και μπορεί (αν συνεχισθεί αυτή η αύξηση) να προκαλέσει ακυρώσεις και προβλήματα στους επομένους μήνες. Μήνες που η πλειοψηφία των τουριστών είναι παραδοσιακά, πιο μεγάλης ηλικίας , αρά κινδυνεύουν (έστω θεωρητικά) περισσότερα από την επιδημία.
Πέρα όμως από αυτό το ζήτημα , στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν και κάποια αλλά στοιχεία, πέραν των αριθμών των αφίξεων.
Τα στοιχεία , αυτά , που είναι πιο κρίσιμα , είναι τα οικονομικά δεδομένα του τουρισμού.
Αν δηλαδή οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας» αφήνουν» αρκετά χρήματα.
Ο προβληματισμός εδώ είναι πως , για λόγους προσέλκυσης πελατών ακόμα και μεγάλα ξενοδοχεία έχουν χαμηλώσει τις τιμές ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πακέτα τουριστικών πρακτορείων του εξωτερικού.
Έτσι, αναμένουν να δουν και τα οικονομικά δεδομένα, μια πρώτη γεύση των οποίων θα έχουμε περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να δούμε πως κινήθηκε και οικονομικά η τουριστική κίνηση.
Πάντως ,υπάρχουν ενδείξεις πως οικονομικά είναι καλά και σιγουρά πολύ καλυτέρα απ΄ότι την περασμένη χρονιά.
Για παράδειγμα, στέλεχος του υπουργείο Τουρισμού, ενημέρωσε στέλεχος του Μ Μαξίμου , πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μεγάλη και γνωστή τουριστική μονάδα στην Κρήτη, στις αρχές Αυγούστου τα έσοδα είχαν φτάσει στο 104% της ιδίας περιόδου του 2019, ενώ υπείχαν πάρα πολλές κρατήσεις για Σεπτέμβριο.
Το ίδιος θετικό κλίμα δίνει και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ Γ. Ρέτσος δηλώνοντας πριν μερικές μέρες :
«Η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών».
Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θεία συνεχισθούν έτσι, μια και τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν μια μεγάλη τονωτική ένεση και στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ συντηρούν χιλιάδες οικογένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo