• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δένδιας, Βαρβιτσιώτης και Γεωργιάδης στην Καμπούλ: Οι βόμβες και οι ελεύθεροι σκοπευτές

Law and Order 17-08-2021 16:21
Δένδιας, Βαρβιτσιώτης και Γεωργιάδης στην Καμπούλ: Οι βόμβες και οι ελεύθεροι σκοπευτές
Οι απίστευτες περιπέτειες των Ελλήνων βουλευτών όταν ταξίδεψαν στο Αφγανιστάν το 2008
Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στο Αφγανιστάν, ο «Βηματοδότης» ταξιδεύει τους αναγνώστες λίγα χρόνια πίσω, στις 19 Απριλίου του 2008, κοντά στις άγιες ημέρες του Πάσχα, όταν η Βουλή των Ελλήνων μίσθωσε ένα μεγαθήριο μεταγωγικό αεροπλάνο για να μεταφέρει Έλληνες βουλευτές, μέλη της τότε Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Αφγανιστάν. Μαζί με τους βουλευτές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , θα ταξίδευαν και Έλληνες στρατιωτικοί για να αντικαταστήσουν άλλους στρατιωτικούς που βρίσκονταν στην Καμπούλ. Η πτήση έγινε νύχτα, με πρώτο σταθμό την Θεσσαλονίκη, όχι για ανεφοδιασμό, αλλά για να παραλάβουν ένα αξιωματούχο του υπουργείου Αμύνης.

Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους έγινε μερικές ώρες αργότερα στην Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στην αποστολή συμμετείχαν οι :

Νίκος Δένδιας, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Μαρκόπουλος, Αριστοτέλης Παυλίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη (από ΝΔ), Πάνος Μπεγλίτης, Σούλα Μερεντίτη, Γιάννης Δημαράς, Δημήτρης Τσιρώνης (ΠΑΣοΚ) και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Έφθασαν αξημέρωτα στην Καμπούλ. Το πρώτο που τους έκαναν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ ήταν να τους φορέσουν κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, να τους βάλουν σε θωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού, να τους δώσουν σαφέστατα οδηγίες «μείνετε ξαπλωμένοι μέσα στο όχημα, μακριά από τα παράθυρα, γιατί κυκλοφορούν ελεύθεροι σκοπευτές». Προτού ξεκινήσουν με προορισμό το ελληνικό στρατόπεδο στα περίχωρα της Καμπούλ, τους έκαναν μια ενημέρωση της περιοχής όπου βρίσκονταν. Τους έδειξαν τα τριγύρω από το αεροδρόμια χιονισμένα και απάτητα από δυτικούς βουνά και τους είπαν ότι σε αυτά είτε υπάρχουν καλλιέργειες με όπιο, είτε είναι βάσεις εξόρμησης των Ταλιμπάν. (σ.σ. στη γλώσσα της φυλής των Παστούν Ταλιμπάν σημαίνει «Φοιτητές»).

Εισήλθαν στο στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης υπό τον φόβο των ελεύθερων σκοπευτών, άναψαν ένα κεράκι στο εκκλησάκι που βρισκόταν εκεί, συνομίλησαν με τους Έλληνες φαντάρους για τις δυσκολίες που είχαν σε αυτή την χώρα, έφαγαν μαζί τους (τους σέρβιραν στην Καμπούλ… σολομό) και επρόκειτο πάλι να επιβιβασθούν στα θωρακισμένα για να πάνε στο Αφγανικό Κοινοβούλιο και στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας: «Τελικά δεν πήγαμε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι Ταλιμπάν έβαλαν βόμβες στα κτίρια αυτά», θυμάται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αλλά αφού ήταν με τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα μέσα στα θωρακισμένα οχήματα, αποφάσισαν να τους κάνουν μια βόλτα έξω από την Καμπούλ: «Ριψοκίνδυνη ενέργεια», είπαν μερικοί, τη στιγμή που τα θωρακισμένα Hummer με τους στρατιώτες στους πυργίσκους οπλισμένους με πολυβόλα, άρχισαν την βόλτα: «Είδαμε λίγες γυναίκες να κυκλοφορούν και όχι μόνες τους με μπούργκα και νικάμπ, είδαμε χωμάτινους δρόμους, φτώχια, παντού φτώχια και δυστυχία», έλεγαν οι γυναίκες βουλευτές της αποστολής. Ήταν επικίνδυνο, τους είπαν, να προχωρήσουν. Δόθηκε εντολή να πάνε πίσω στο στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης και από εκεί στο αεροδρόμιο για επιστροφή στην Αθήνα.

Ο τότε Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη μετάβαση Ελλήνων βουλευτών στην Καμπούλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo