• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

« Τώρα τρέχουμε…»

lawandorder.gr 16-08-2021 09:18
« Τώρα τρέχουμε…»
Η οδηγία του πρωθυπουργού προς τους εμπλεκόμενους με την αντιμετώπιση των κάθε είδους επιπτώσεων των πυρκαγιών , είναι όλα να γίνουν πολύ γρηγορά και χωρίς γραφειοκρατία

Οδηγία να τρέξουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα πρώτα μέτρα για την «ανακούφιση» των πληγέντων, φαίνεται ότι έχει δώσει ο πρωθυπουργός και γι' αυτό, από σήμερα αρχίζουν να κινούνται οι διαδικασίες που είναι αναγκαίες.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του Αυγούστου να έχουν ξεκινήσει η εκταμιεύσεις για μέρος των πληγέντων και παράλληλα να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι καταγραφές ζημιών τόσο σε σπίτια και επιχειρήσεις, όσο και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Με μια σειρά από τέτοιες κινήσεις και με την όσο το δυνατόν μικρότερη γραφειοκρατία, η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να «επουλώσει» ένα μέρος τουλάχιστον των πληγών που έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, με τέτοιες γρήγορες κινήσεις θα επαληθεύσει τις υποσχέσεις της για γρήγορη αντιμετώπιση των αναγκών.

Πέρα από τα πρώτα τρέχοντα ζητήματα , φαίνεται πως αυτή την στιγμή υπάρχουν για την κυβέρνηση και τρία ακόμα θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν.

Το πρώτο έχει να κάνει με την μελέτη της κατάστασης στις καμένες περιοχές και τον άμεσο σχεδιασμό κινήσεων που θα αποτρέψουν πιθανές πλημμύρες τον χειμώνα.
Μάλιστα εκτιμάται ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (κυρίως στην Εύβοια) τα έργα θα πρέπει να αρχίσουν πολύ γρήγορα, ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα πλημμυρίδων φαινομένων σε ορισμένα ιδίως ορεινά χωριά, στα οποία η γύρω περιοχή έχει αποψιλωθεί.

Το δεύτερο , έχει να κάνει με την αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την στέγαση όλων όσων τα σπίτια τους, που ήταν πρώτη κατοικία, έχουν καεί. Εδώ φαίνεται τελικά να μην είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα , όσο φάνηκε στην αρχή , αλλά πρέπει να λυθεί γρήγορα και προσωρινά, μια και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποκατάσταση ολοκλήρων σπιτιών μέσα σε μερικούς μήνες.

Το τρίτο ζήτημα και ίσως πιο δύσκολο, είναι η αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών (πχ αγροτών) που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται και δεν έχουν άλλο πόρο ζωής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις , φαίνεται ότι από την μια θα δοθούν άμεσα ειδικά επιδόματα , λίγο πάνω από τα 700 ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν δυο ειδών παρεμβάσεις.
Η μια έχει σχέση με την δυνατότητα συμμετοχής αγροτών κυρίως στις διαδικασίες αναδάσωσης και αποκατάστασης αγροτικών περιοχών , έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα εισόδημα μέχρι την αποκατάσταση και των καλλιεργήσιμων εδαφών τους.

Η άλλη, έχει να κάνει με την προσπάθεια γρήγορης αποκατάστασης όσων επιχειρήσεων (ιδίως στην Αττική) κατεστράφησαν και απασχολούσαν (αμέσως η εμμέσως προσωπικό) ώστε να μπορέσουν γρήγορα να ξαναλειτουργήσουν και να βρουν και πάλι δουλειά οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Το επόμενο βέβαια στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο σχεδιασμός της αναδάσωσης και μάλιστα με αλλαγή δέντρων , όμως αυτό χρειάζεται συγκεκριμένες μελέτες και παράλληλα δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα.

Πάντως , όπως φαίνεται , η οδηγία του πρωθυπουργού και του επιτελείου τους είναι « Τώρα τρέχουμε»…

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo