19.3 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Πυρκαγιές: Οι πρώτες προφυλακίσεις για εμπρησμούς και τα νομικά «όπλα» των εισαγγελέων που ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα


    Σε πλήρη εξέλιξη είναι πλέον η ευρεία εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για το σύνολο των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη χώρας μας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει να αναζητούν και να συλλέγουν στοιχεία τόσο για τις αιτίες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές όσο και για τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.
    Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα των εισαγγελικών αρχών κινείται προς δυο κατευθύνσεις. Αφενός ερευνώνται πράξεις που μπορεί να τελέστηκαν εκ δόλου όπως π.χ εμπρησμός δάσους αφετέρου τυχόν πράξεις ή παραλείψεις προσώπων που όφειλαν είτε να αποτρέψουν είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.
    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με την παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών ζήτησε έρευνα για το σύνολο των πυρκαγιών που σημειώθηκαν πρόσφατα στη χώρα, σημειώνοντας στο σχετικό έγγραφό του πως «ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς».
    Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Πλιώτα, οι εισαγγελείς θα πρέπει πλέον να συγκεντρώσουν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού(άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β,γ ΠΚ)».
    Βάσει, μαλιστα, της παραγγελίας του κ. Πλιώτα, στο πλαίσιο των ερευνών θα πρέπει «να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο» ακόμη και να διαταχθεί άρση τηλεφωνικού απορρήτου, να υπάρξουν ειδικές ανακριτικές πράξεις και να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.
    Εξάλλου, εκτός του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετική παραγγελία έχει δώσει για το θέμα των πυρκαγιών και η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.
    Ήδη, πάντως η Δικαιοσύνη με τρεις ξεχωριστές αποφάσεις της άνοιξε το δρόμο για τις φυλακές σε τρεις συλληφθέντες για εμπρησμούς στην Αττική, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα για την ποινική μεταχείριση που μπορεί να έχουν στο μέλλον όσοι ευθύνονται για τέτοιες καταστροφές.
    Ειδικότερα, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 43χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο Κρυονέρι για εμπρησμό. Ο κατηγορούμενος φέρεται να προσποιούνταν τον εθελοντή και απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.
    Στις φυλακές οδηγήθηκε ακόμη και ένας 47χρονος που φέρεται να προέβη σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία μέσα στο άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη.
    Τέλος, το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο με απόφασή του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών στη γυναίκα που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως την ώρα που φέρεται να επιχειρούσε να βάλει φωτιά. Η κατηγορούμενη αντιμετώπιζε αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος αλλά το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε δεν της χορήγησε αναστολή και ως εκ τούτου η κατηγορουμένη οδηγήθηκε στη φυλακή.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ