• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αποτελεσματικές λύσεις, εδώ και τώρα

Πέτρος Τρουπιώτης 10-08-2021 08:14 Τελευταία ενημέρωση: 10-08-2021 08:14
Αποτελεσματικές λύσεις, εδώ και τώρα
Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί πολύ γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία και για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και για το σχέδιο αναδάσωσης
Η ταχύτητα με την οποία θα ξεδιπλωθούν και ιδίως θα εφαρμοσθούν, οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μεγάλων πυρκαγιών στην χωρά, είναι όπως φαίνεται το μεγάλο στοίχημα , αυτή την στιγμή, για τον πρωθυπουργό , αλλά και για την κυβέρνηση συνολικά.
Σήμερα , στο υπουργικό συμβούλιο , φαίνεται πως θα γίνουν συγκεκριμένα τα μετρά ενώ παράλληλα θα υπάρξει και συζήτηση για το πως θα γίνουν πράξη.
Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως οι όλες αποφάσεις θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρηγορά , μακριά από κάθε είδους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του δημοσίου και ορισμένων οργανισμών του, που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα , είναι όλοι όσοι έχουν πάθει ζημίες, είτε σε σπίτια, είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε αγροτικές καλλιέργειες, να μπορούν όσο πιο απλά γίνεται, με μια αίτηση και μάλιστα ηλεκτρονικά, να δηλώνουν την ζημιά που έχουν υποστεί για να ξεκινά αμέσως η διαδικασία αποζημίωσης.
Κι αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, όμως δεν είναι και το πιο εύκολο ζήτημα, μια και οι μηχανισμοί του δημοσίου λειτουργούν εδώ και δεκαετίες με δικούς τους ρυθμούς , ενίοτε και …νομούς.
Εδώ φαίνεται , ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο ο μηχανισμός του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Το κρίσιμο , πάντως , που είναι το κεντρικό θέμα συζητήσεων στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι να τρέξουν άμεσα οι πρώτες αποζημιώσεις, να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για αποκαταστάσεις σπιτιών αλλά και για ρύθμιση καταλυμάτων , όσων δεν έχουν που να μείνουν τους επομένους μήνες.
Το επόμενο θέμα-προτεραιότητα, είναι να υπάρξουν , έστω και προσωρινά, αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι περιοχές που κάηκαν τις προηγούμενες μέρες και πλημμύρες τον χειμώνα.
Και τέλος, φαίνεται ότι ξεκίνησε η διαδικασία για να καθορισθεί πως και πότε θα γίνει η προσπάθεια αναδάσωσης. Όμως , εδώ τα πράγματα είναι πιο περιπλοκά, γιατί φαίνεται πως η κεντρική απόφαση (που πρέπει να εξειδικευθεί από αρμόδιους) είναι να φυτευτούν αλλά ήδη της ελληνικής πανίδας, που δεν καίγονται τόσο ευκολά και γρηγορά.
Αυτό σημαίνει σχετικές μελέτες και παράλληλα, χρειάζεται μελέτη για το αν και πόσους θα πλήξει μια τέτοια αλλαγή δέντρων που θα φυτεύουν, μια και αρκετοί αγρότες, βιοπορίζω ’ιόντα από προϊόντα πεύκων (πχ ρετσίνι).
Τέλος ,δ εν είναι βέβαιο ότι σήμερα θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα της συνολικής αναμόρφωσης της πολιτικής προστασίας, ένα πρόγραμμα που έχει ήδη αποφασισθεί και είναι κόστους άνω του ενάμιση δις ευρώ.
Υπήρχαν φόβοι , μήπως η συνολική αλλαγή όλων των δομών της πολιτικής προστασίας, προκαλέσει αντιδράσεις, όμως όπως φαίνεται , μετρά και την τραγωδία των τελευταίων ημέρων, μάλλον η αναμόρφωση θα περάσει πολύ πιο ευκολά και κυρίως άμεσα.
Το κρίσιμο σε όλα αυτά είναι η κυβέρνηση να φτιάξει τους μηχανισμούς για αν τρέξουν ΑΜΕΣΑ, όλα τα προγράμματα, ώστε να φανεί πως υπάρχει κράτος που μεριμνά για τους πολίτες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo