• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η … «κατάσταση πολιορκίας», τα αιολικά πάρκα και ο επικίνδυνος λαϊκισμός

Πέτρος Τρουπιώτης 09-08-2021 09:12 Τελευταία ενημέρωση: 09-08-2021 09:12
Η … «κατάσταση πολιορκίας», τα αιολικά πάρκα  και ο επικίνδυνος λαϊκισμός
Την ώρα που είναι αναγκαία η εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάποιοι «λαϊκίζουν» αδιαφορώντας για το τι προκαλούν στους πολίτες
   Την στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν είτε να σβήσουν τις φωτιές που εδώ και μια εβδομάδα καταστρέφουν πευκόφυτες περιοχές - πνεύμονες της χώρας και καινέ περιουσίες, την στιγμή που εκατοντάδες άλλοι προσπαθούν εθελοντικά να βοηθήσουν όπως μπορούν στην αντιμετώπιση των συνέπειων των πυρκαγιών, σε ανθρώπους και ζώα, κάποιοι έχουν βρει και πάλι έναν πολύ φτηνό τρόπο για να κάνουν μικροπολιτική.
   Δεν αναφέρομαι  μόνον στις ,,,χιλιάδες αναρτήσεις στα social media, με ανακρίβειες, face news και κάθε είδους κακίες, που πραγματικά σε κάνουν να απορείς ορισμένες φορές για το ποιοι είναι κάποιοι συμπατριώτες σου.
  Αναφέρομαι σε κάτι πιο συγκεκριμένο αλλά και πολύ επικίνδυνο.  
Κυκλοφόρησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια φήμη σύμφωνα με την οποία , η κυβέρνηση θα κηρύξει την χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και θα αναστείλει ορισμένα άρθρα του Συντάγματος.
 Μια φήμη , που όπως φαίνεται δεν εδράζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο.
 Και όμως , η φήμη αυτή, μέσω των γνωστών καναλιών , κόντεψε κάποια στιγμή να καλύψει και το θέμα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, από τις πυρκαγιές.
   Και το πιο δυσάρεστο είναι ότι την φήμη αυτή, στην οποία ο καθένας προσέθετε ότι ακριβώς ήθελε (απαγόρευση κυκλοφορίας, συλλήψεις, έρευνες , κατασχέσεις )και ότι μπορεί κάνεις να φανταστεί, αρχίσαν να την αναπαράγουν και επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
   Αντιγράφω ένα από τα χαρακτηριστικότερα tweet πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: 
«Πληθαίνουν τα ερωτήματα: Υπάρχει εισήγηση για αναστολή άρθρων του Συντάγματος από αξιωματούχους του Μαξίμου; Αφέθηκε η Εύβοια στην καταστροφή; Ήταν εμπρησμοί που σχετίζονται με τις αποφάσεις της ΡΑΕ για άδειες παραγωγής ενέργειας; Ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις ΤΩΡΑ.»
  Δείτε δηλαδή τώρα το εύκολο (και απαράδεκτο λαϊκισμό).  Ενώ , για να μην κατηγορηθεί για fake news κάνει πως απλώς ερωτά, ουσιαστικά αναπαράγει μια φήμη , που έχει ξεκινήσει επειδή λέει , δυο εφημερίδες «προσκείμενες στην κυβέρνηση  είχαν βάλει τίτλο για το θέμα των πυρκαγιών: κατάσταση πολιορκίας».
   Την αναπαράγει και αυτός και όλοι οι άλλοι επώνυμοι, δα της θέσης που είχαν η έχουν, κάνουν την φήμη αυτή να αποκτά κάποια σοβαρότητα.
 Και παράλληλα , οι ίδιοι μπορεί να λένε πως εγώ απλώς ρώτησα….. Κλασσική περίπτωση του λαϊκιστή.
 Ρωτώ αν είσαι κλέφτης, μπαίνει τίτλος κάτι τέτοιο και από εκεί και πέρα «άντε βγάλε εσύ άκρη»…..
   Η τακτική αυτή στην δημοσιογραφία , στην κακώς εννοούμενη δημοσιογραφία δηλαδή, είναι πολύ συχνή δυστυχώς.
 Αλλά εδώ έχουμε πολιτικούς, επωνύμους που «κάνουν παιχνίδι».
Ξεχνώντας ακόμα και τα τυπικά. Πως για να υπάρξει κατάσταση πολιορκίας χρειάζεται απόφαση της Βουλής και μάλιστα με πλειοψηφία 3/5, άρα 180 ψήφων, που δεν έχει η κυβέρνηση…..
  Και βέβαια, μαζί με το θέμα της κατάστασης πολιορκίας, (κάτι που φέρνει στο μυαλό χούντες, ανελευθερία, συλλήψεις κλπ. –εξάλλου γ αυτό γίνεται)  προσθέτουν και λίγο ακόμα σάλτσα όπως ότι όλα αυτά έγιναν για να δοθούν άδειες για αιολικά πάρκα…. Πάλι βέβαια ως ερώτηση…
  Ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική στην πρώτη γραμμή.
 Το χειρότερο είναι , πως την ώρα που η χώρα είναι σε κρίση και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να την ξεπεράσουμε (και μετρά να δούμε αν , και ποιος και πόσο φταίει ) όλοι αυτοί σπέρνουν τον σπόρο της διχόνοιας, αδιαφορώντας για τις οποίες επιπτώσεις όλων αυτών πύου λένε ή κάνουν.
 Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες είμαστε πιο ώριμοι και πιο υπεύθυνοι, πια, από τέτοιους «πολιτικούς»…..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo