• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κρίσιμα ζητήματα για τα σχολεία το Φθινόπωρο που έρχεται

Πέτρος Τρουπιώτης 03-08-2021 08:21
Κρίσιμα ζητήματα για τα σχολεία το Φθινόπωρο που έρχεται
Ορισμένοι συνδικαλιστές, μόλις ακούν αξιολόγηση, συμπεριφέρονται όπως ο ταύρος όταν δει κόκκινο…

Προβληματισμοί φαίνεται να υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για θέματα που αφορούν την προ των πανεπιστημίων, εκπαίδευση. 

Το πρώτο και «φλέγον» θέμα, είναι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο και χιλιάδες παιδιά βρεθούν στις ιδίες αίθουσες, μη γνωρίζοντας ποιος έχει και ποιος δεν έχει κολλήσει κορονοϊό, αλλά και αν δάσκαλοι και καθηγητές αλλά και άλλο προσωπικό των σχολείων είναι εμβολιασμένοι.

Γι’ αυτό (και πάρα τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών της ΝΔ στους καθηγητές) ελήφθη η απόφαση (ως μέσο πίεσης) οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ που θα πληρώνουν μονοί τους. Παράλληλα, πάντα υπάρχει και το μετρό της θέσης εκτός υπηρεσίας και χωρίς μισθό…

Το θέμα λοιπόν αυτό είναι από τα πιο κρίσιμα, με το οποίο δεν ασχολείται μόνον το υπουργείο Παιδείας, αλλά και το υπουργείο Παιδείας και το Πρωθυπουργικό Γραφείο, αφού αν «ξεφύγει» το πράγμα στα σχολεία, τότε θα έχουμε ένα πολύ πολύ δύσκολο (σε όλους τους τομείς) Φθινόπωρο….

Το δεύτερο θέμα, εξίσου σημαντικό, είναι αυτό που αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους. Μια ρύθμιση αρκετά «συντηρητική» θα μπορούσε να πει κανείς, μια και όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν θέλησε να «προκαλέσει» περισσότερο τους συνδικαλιστές.  Γιατί όπως είναι γνωστό, ορισμένοι συνδικαλιστές, μόλις ακούν αξιολόγηση, συμπεριφέρονται όπως ο ταύρος όταν δει κόκκινο…

Η αξιολόγηση πέρασε μεν και αντιμετωπίζεται, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, θετικά, όχι μόνον από το σύνολο των πολίτων αλλά και από τους ιδίους τους εκπαιδευτικούς.

Το ερώτημα είναι πως θα την εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Γιατί, για παράδειγμα, αν κάποιος που αξιολογείται θετικά έχει την ιδιά, μισθολογική και υπηρεσιακή, αντιμετώπιση με κάποιον που αξιολογείται αρνητικά, τότε η όλη προσπάθεια εφαρμογής του συστήματος καταρρέει.

 Γιατί κάποιος που θεωρείται ότι κάνει καλά την δουλεία του, κάποιος που δρα και πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων του, πρέπει να ανταμείβεται και οικονομικά και υπηρεσιακά. Όπως δηλαδή γίνεται παντού. Όπως πρέπει.

Παράλληλα, οι αρνητικά αξιολογούμενοι, ναι μεν σε πρώτη φάση πρέπει να μπαίνουν σε σύστημα επιμόρφωσης, αλλά και ορισμένοι που κρίνονται τελικά ακατάλληλοι για να διδάξουν σε τάξη, θα πρέπει να πηγαίνουν κάπου αλλού (αν όχι να απολύονται, όπως γίνεται παντού σε όλο τον ιδιωτικό τομέα).

Αν δεν υπάρχουν αυτές οι ρυθμίσεις, δεν βλέπουν αρκετά στελέχη κυβερνητικά αλλά και του Μ Μάξιμου, να μπορεί να προχωρήσει αυτή η πραγματικά πολύ σωστή αλλαγή.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλείονται «διορθωτικές κινήσεις» στον τομέα αυτό και ας φωνάζουν οι προσκείμενοι στην ΝΔ συνδικαλιστές στον χώρο της εκπαίδευσης.

[email protected]

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo