• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εκτός από το «έσχες», σημασία έχει το «πόθεν»

Πέτρος Τρουπιώτης 02-08-2021 08:07
Εκτός από το «έσχες», σημασία έχει το «πόθεν»
Δεν χρειάζεται ειδική μεταχείριση των πολιτικών. Ας τους ελέγχει η εφορία όπως όλους και οι παραβάτες, ως πρώτη και άμεση ποινή να χάνουν το βουλευτικό αξίωμα

Την περασμένη εβδομάδα, για μια ακόμα φορά, όπως κάθε χρόνο εξάλλου, είχαμε το «σώου» της δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Που μάλλον πια δεν είναι ούτε καν σώου, μια και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται.

Γι’ αυτό εξάλλου και έχει, όλο και λιγότερο «κοινό» που δίνει σημασία σε αυτά.

Βέβαια, έγιναν τα γνωστά δημοσιεύματα για το ποιος είναι ο πιο πλούσιος πολιτικός, ποιος έχει τα περισσότερα σπίτια, ποιος και τι αυτοκίνητο έχει, τίνος η γυναικά βγάζει περισσότερα από αυτόν και άλλα παρόμοια.

Έγιναν βέβαια και τα γνωστά κουτσομπολιά στις αντίστοιχες εκπομπές και site, ενώ τα διάφορα «κομματικά τρολ», έκαναν και αυτά το καθήκον τους στο διαδίκτυο, «στοχοποιώντας» τον αντίπαλό τους.

Όμως, για να δούμε το θέμα λίγο από την σοβαρή του πλευρά.

Πρέπει οι πολιτικοί να είναι διαφανείς;

Νομίζω πως η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι πάρα καταφατική.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα.

Πρέπει να ξέρουμε όλοι, ως πολίτες, πόσα λεφτά, σπίτια, αυτοκίνητα και αλλά έχει ο κάθε πολιτικός;

Ναι λένε οι μεν. Είναι αναγκαίο να ξέρει ο πολίτης ποιος είναι αυτός που του ζητά την ψήφο του.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, που υποστηρίζει πως η διαφάνεια μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς τη ν δημοσιοποίηση των δεομένων αυτών. Αρκεί να υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή που να κοιτά τα πόθεν έσχες των πολιτικών και να αποφαίνεται αν όλα είναι νομιμά Και να δίνει στην δημοσιότητα μόνον τα ονόματα αυτών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν χρήματα η περιουσιακά στοιχεία.

Ομολογώ πως δεν ξέρω ποια από τις δυο μεθόδους είναι η καλύτερη. Μήπως πρέπει να προστατεύονται και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτικών, είναι το ερώτημα από την μια.

Μήπως θα πρέπει όλοι να ξέρουμε αν αυτός που μας μιλά εξ ονόματος των « μη προνομιούχων», έχει καμμιά δεκαριά σπίτια και εισόδημα δυσθεώρητο, απαντούν οι άλλοι.

Το βέβαιο πάντως είναι πως δεν μπορεί να συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση. Κι αυτό γιατί τελικά αυτό που μαθαίνουμε όλα αυτά τα χρόνια , είναι κυρίως το έσχες και όχι το πόθεν, πράγμα που είναι και το ζητούμενο.

Ίσως λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τους πολιτικούς όπως όλους τους άλλους πολίτες-φορολογούμενους. Να σταματήσουν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις (και αυτοί και όλοι όσοι «υποχρεούνται» από τον νόμο) και απλώς η εφορία να κάνει την δουλεία της. Δηλαδή να ελέγχει όλους και κυρίως για το «πόθεν».

Έτσι και αυτό το «κουτσομπολιό» θα γλυτώναμε κάθε χρόνο και θα μπορούσε το κράτος, έγκυρα και με στοιχεία να αποδείξει ποιος δεν είναι νόμιμος.

Και αυτός να υποστεί την δημόσια διαπόμπευση και τις αντίστοιχες ποινές.

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo