• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Και η ΑΔΕΔΥ ζητάει από ΣτΕ να μη συμμετέχουν δικηγόροι και λογιστές στην έκδοση των συντάξεων

Κατερίνα Μάνθου 30-07-2021 17:16
Και η  ΑΔΕΔΥ ζητάει από ΣτΕ να μη  συμμετέχουν δικηγόροι και λογιστές   στην  έκδοση των συντάξεων
Αναφέρουν, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση όσο και ο επίμαχος νόμος προσκρούουν στο άρθρο 22 του Συντάγματος που αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εισήγαγε προς συζήτηση ο πρόεδρός της Δημήτρης Σκαλτσούνης την αίτηση της ΑΔΕΔΥ, όσων και άλλων Ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η σύμπραξη των δικηγόρων και λογιστών –φοροτεχνικών στην απονομή των συντάξεων.

Αιτήσεις ακυρώσεως, κ.λπ., έχουν καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, όπως και ένας συνταξιούχος και τώρα κατέθεσε αίτηση η ΑΔΕΔΥ και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το ΣτΕ να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η υπ΄ αρθμ. 45891/2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας για «τον καθορισμό των προϋποθέσεων, κανόνων, διαδικασίας και λοιπών θεμάτων για την πιστοποίηση επαγγελματιών για την εφαρμογή του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021».

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες, κ.λπ., επιχειρείται για πρώτη φορά, η απονομή των συντάξεων με την σύμπραξη ιδιωτών («πιστοποιημένοι επαγγελματίες»), μετά την περάτωση σεμιναρίων επιμόρφωσης.

Όπως επισημαίνουν, οι «πιστοποιημένοι επαγγελματίες», που είναι δικηγόροι με τουλάχιστον τριετή άσκηση δικηγορίας και λογιστές-φοροτεχνικοί Α΄ τάξης, μπορούν μεταξύ των άλλων, να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης, την ύπαρξη τυχόν οφειλομένων εισφορών, να υπολογίζουν τα ποσά για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και να εκδίδουν σχετικές βεβαιώσεις επ΄ αυτών, να συντάσσουν σχέδιο απόφασης (προσωρινής ή οριστικής) κύριας και επικουρικής σύνταξης, όπως και να εκδίδου προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, κ.λπ.

Τέλος, αναφέρουν, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση όσο και ο επίμαχος νόμος προσκρούουν στο άρθρο 22 του Συντάγματος που αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αντιβαίνουν και στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος που επιτάσσει η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης γίνεται από δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στα άρθρα 1, 8, 20, 25, 26, 93, 94 και 95 του Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo