• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δημιουργείται «μίνι Σένγκεν» στα Βαλκάνια - Από Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

lawandorder.gr 29-07-2021 20:07
Δημιουργείται «μίνι Σένγκεν» στα Βαλκάνια - Από Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια οδηγεί στη δημιουργία ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων που περιλαμβάνει όσες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΕ

Η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ανακοινώνουν μια «μίνι Σένγκεν», στο πλαίσιο της οποίας προτίθενται να άρουν τους συνοριακούς ελέγχους και να διευκολύνουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, γράφουν οι Financial Times και η «Καθημερινή». Υπάρχουν ελπίδες ότι σταδιακά θα ενταχθούν και το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Στο θέμα είχε αναφερθεί το Law&Order ήδη από τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνοντας τα κενά που αφήνει η Ελλάδα στην εγγύς γειτονιά της, στα Δυτικά Βαλκάνια.

Άκρως σημαντικό, επίσης, είναι ότι, μέσω του ΝΑΤΟ, «πόδι» στα Δυτικά Βαλκάνια έβαλε και η Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσει, όπως ανακοίνωσε το Λονδίνο, τις γειτονικές χώρας στα στάνταρ του ΝΑΤΟ. Κάτι, ωστόσο, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσαν να κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, εξάλλου, ήδη εκπαιδεύουν μονάδες ιδιαίτερα της Βόρειας Μακεδονίας.

Απογοήτευση

Η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια οδηγεί στη δημιουργία ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων που περιλαμβάνει όσες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς και την Αλβανία.

Η υλοποίηση της μίνι ζώνης Σένγκεν των Βαλκανίων προβλέπεται να αρχίσει προς τα τέλη της χρονιάς. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η ζώνη είναι απότοκος της απογοήτευσης των χωρών της περιοχής με τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Τα τρία πρώτα μέλη, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία προτίθενται να άρουν τους μεταξύ τους συνοριακούς ελέγχους και να διευκολύνουν τη διασυνοριακή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

Υπάρχουν ελπίδες ότι σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν το Μαυροβούνι, ο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Σε πλήρη ανάπτυξη θα προκύψει ένα είδος ανασύστασης της ζώνης εμπορίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την εξαίρεση της Σλοβενίας και της Κροατίας που είναι ήδη μέλη της ΕΕ και με την προσθήκη της Αλβανίας.

Κόπωση

«Γνωρίζουμε ότι στην ΕΕ υπάρχει κόπωση με τις διευρύνσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας , Αλεξάντερ Βούτσιτς. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τις αγορές μας».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας , Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει όσα υπόσχεται, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, συνέκρινε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία επρόκειτο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις πέρυσι αλλά αντιμετωπίζουν το βέτο της Βουλγαρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo