• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα των αστυνομικών Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων

Κατερίνα Μάνθου 29-07-2021 19:24
Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα των αστυνομικών Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων
Η οποία θα απαρτίζεται από Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει την συνταγματικότητα ή μη της  συγκρότησης Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), η οποία θα απαρτίζεται από Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και αυτό, γιατί 10 Σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και  διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σύλλογοι Φοιτητών, όπως  και 22 καθηγητές Πανεπιστημίων, προσέφυγαν   στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές  οι αποφάσεις για την συγκρότηση των ΟΠΠΙ.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του   Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ.ά.,  και 22 καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Με την  αίτησή τους ζητούν   να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης  Ειδικών Φρουρών με σκοπό  τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων.

Όλοι υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει  το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ακόμη, κατά τους προσφεύγοντες, η συγκρότηση των ΟΠΠΙ  είναι αντίθετη σε   διατάξεις του Συντάγματος, όπως είναι της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας (άρθρο 23 Σ.), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 Σ.), της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κίνησης (άρθρο 5 Σ.), αλλά  και στη αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 Σ.).

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στα άρθρα 18 έως 20 του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την  αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Η αίτηση  των πανεπιστημιακών εισήχθη για  να συζητηθεί στην Ολομέλεια  του ΣτΕ, από τον πρόεδρό της Δημήτρη  Σκαλτσούνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo