• Άρθρα
 • Ετικέτες
 • Αρθρογράφοι

Η στρατηγική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το trafficking - Χρυσοχοΐδης: Μηδενική ανοχή (βίντεο)

lawandorder.gr 29-07-2021 11:59 Τελευταία ενημέρωση: 29-07-2021 14:25
Η στρατηγική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το trafficking - Χρυσοχοΐδης: Μηδενική ανοχή (βίντεο)
Οι στόχοι του υπουργείου έως το 2025

Τη Στρατηγική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, παρουσίασαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη», ήταν το μήνυμα του κ. Χρυσοχοΐδη.

Η διαδικτυακή συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, του Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Ταξίαρχου Μαρίνου Σταγάκη και του Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικού Διευθυντή Χρήστου Μηλιώτη.

Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. «Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευση μας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος και κυρίως αυτών που έχουν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε πως «η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας».

Οι έξι στόχοι

Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους έξι βασικούς στόχους της Στρατηγικής, που είναι:

 1. Ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας.
 2. Η έγκαιρη αναγνώριση και  προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης, η προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
 3. Η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.
 4. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.
 5. Η ενδυνάμωση της δι- υπηρεσιακής συνεργασίας.
 6. Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες. 

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης η Αστυνομία παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει σε όλα τα επίπεδα η πανδημία, κατάφερε την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα να εξιχνιάσει 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. 25 θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκ των οποίων ανήλικα και 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις σημαντικότερες δράσεις που προβλέπει η Στρατηγική, τον συντονισμό των οποίων θα έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου. 

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

 • Η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας των ανθρώπων.
 • Η ενίσχυση των Ομάδων Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων.
 • Η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.
 • Η δι- υπηρεσιακή και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών.
 • Η ειδική διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα.
 • Η αντιμετώπιση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «follow the money».
 • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ειδικών πρωτοκόλλων προστασίας ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων από πιθανή εκμετάλλευση.

Ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ σημείωσε πως η Στρατηγική του υπουργείου είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και θα συμβάλλουν και οι ίδιοι με τα μέσα που διαθέτουν ώστε να γίνει πραγματικότητα. Θα στηρίξουν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής μέσα από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς και τις ομάδες εργασίας που διαθέτουν. «Υπάρχει η απερίφραστη πολιτική βούληση για το θέμα αλλά βεβαίως είναι και τεχνικό ζήτημα που απαιτεί εξειδίκευση και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν για να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Θα είμαστε δίπλα σας» κατέληξε.

Ακολουθεί το μήνυμα του υπουργού Προστασία του Πολίτη:

«Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν στα χέρια των αδίστακτων διακινητών, των σύγχρονων δουλεμπόρων. Ζουν εφιαλτικές στιγμές, το χειρότερο πρόσωπο της εκμετάλλευσης. Σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση, σύγχρονη δουλεία και εμπορία οργάνων. Μορφές εγκλήματος, διαστάσεις εκμετάλλευσης που δεν μπορούμε να ανεχτούμε. Η Στρατηγική είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος. Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευση μας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος και κυρίως αυτών που έχουν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο».

Μηδενική ανοχή

«Η Στρατηγική είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος. Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος και κυρίως αυτών που έχουν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η Στρατηγική είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και με τις αρχές και τη φιλοσοφία της νέας Στρατηγικής της Ε.Ε. για αυτή τη μορφή εγκλήματος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Δίνουμε έμφαση στα θύματα και στις ευάλωτες στη θυματοποίηση ομάδες και ανθρώπους. Η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας. Επενδύουμε στην διυπηρεσιακή και στη διασυνοριακή συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ειδική διαχείριση και στην υποστήριξη των ανηλίκων θυμάτων. Η εμπορία ανθρώπων είναι μορφή οργανωμένου εγκλήματος, για αυτό χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη. Με τη Στρατηγική, δεσμευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Η Στρατηγική 2021-2025

Η Στρατηγική για την αντιμετώπιση της Εμπορίας Ανθρώπων για την περίοδο 2021- 2025 εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και το επίπεδο προστασίας της καθημερινής ζωής, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, της οικογένειας και κυρίως των πιο ευάλωτων ανθρώπων και ομάδων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων αποτελεί βασική προτεραιότητα του «Προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής 2020-2024» της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας», η εξάλειψη της στρατολόγησης-διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση, αποτελεί στόχο στη «Στρατηγική Προτεραιότητα 2» για την καταπολέμηση του σοβαρού & οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η όλη φιλοσοφία της προσέγγισης του Υπουργείου, όπως έχει αποτυπωθεί και στη Λευκή Βίβλο για την Προστασία του Πολίτη, είναι θυματοκεντρική, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αναγνώριση των θυμάτων, στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων από την απειλή της εμπορίας.

 Οι προβλέψεις της Στρατηγικής είναι εναρμονισμένες με το πλαίσιο και τις αρχές των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, με την Οδηγία 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2011, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της και με τους άξονες της νέας Στρατηγικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021- 2025. Κρίσιμη παράμετρος της Στρατηγικής είναι η διυπηρεσιακή και η διασυνοριακή διάσταση των δράσεων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της εμπορίας ανθρώπων στο διαδίκτυο.

Η αντιμετώπιση

Η διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση αποτελεί, κυρίως, μορφή διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί την ολιστική διερεύνηση των υποθέσεων και την καταπολέμηση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, μέσω της υλοποίησης και ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών ασφαλών καναλιών και η αξιοποίηση όλων των διαύλων διεθνούς και μη αστυνομικής συνεργασίας είναι συστατικά στοιχεία της αποτελεσματικής δίωξης των κυκλωμάτων των διακινητών.

Δείτε εδώ την παρουσίαση για τη στρατηγική του υπουργείου για την περίοδο 2021-2025 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo