• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κάτι «κινείται» στα εξοπλιστικά προγράμματα

Πέτρος Τρουπιώτης 29-07-2021 07:56
Κάτι «κινείται» στα εξοπλιστικά προγράμματα
Ακόμα πάντως τα πράγματα έχουν «μέλλον» και πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, που όπως λένε όσοι γνωρίζουν, μπορεί να είναι και «εκρηκτικές»….

Ένα βήμα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των ενόπλων μας δυνάμεων, έγινε χθες με την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής πέντε εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πέντε προγραμμάτων, ορισμένα εκ των οποίων ανέμεναν καιρό την έγκριση ενώ όλα είναι αναγκαίο να προχωρήσουν και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μια και οι αντίστοιχες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων είναι πιεστικές.

Τα προγράμματα που «πέρασαν χθες από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, Επιτροπή που συνεδριάζει «κεκλεισμένων των θυρών», είναι: 

- Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των Ελικοπτέρων ΟΗ-58D “Kiowa Warrior”.

- Ενεργοποίηση του προγράμματος αναχρηματοδότησης των LOA για την υποστήριξη εναέριων μέσων του Ελληνικού Στρατού.

- Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των Ελικοπτέρων CH-47D “Chinook”.

- Ενεργοποίηση προγράμματος για τη σύναψη συμφωνίας για την εργοστασιακή συντήρηση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130.

- Κατακύρωση απόφασης προγράμματος για τον έλεγχο και τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων RAM.

Βέβαια, στην επιτροπή δεν συζητήθηκε, λόγω χρόνου όπως επισήμως ανακοινώθηκε, ίσως το πιο ενδιαφέρον και πιο κρίσιμο πρόγραμμα, αυτής της «φουρνιάς».

Το υψηλού κόστους, πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών αεροσκαφών “F-16 Block50” το οποίο και συμφωνήθηκε να «περάσει» στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, το πρόγραμμα αυτό, είναι πολύ κρίσιμο και επείγον θα μπορούσε να πει κανείς, μια και τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θέλουν άμεση αναβάθμιση που αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες τους.

Στην συζήτηση πάντως που θα γίνει σε ένα μηνά, είναι βέβαιο ότι θα μπουν ερωτήματα σε σχέση με το αν είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών, ή τουλάχιστον, όχι όλων και των 38 αεροσκαφών, ιδίως επειδή συζητείται πια πολύ σοβαρά η αγορά «αόρατων» αεροσκαφών F-35.

Για το θέμα πάντως οι υπεύθυνοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν απαντήσεις, που έχουν να κάνουν τόσο με τον χρόνο παράδοσης των «αόρατων» αεροσκαφών, όσο και της ανάγκης κάλυψης του Αιγαίου «άμεσα» από αναβαθμισμένα αεροσκάφη.

Η κρίσιμη πάντως συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής, θα είναι όταν, τους τελευταίους μήνες του έτους, αν όλα πάνε καλά, έρθει για έγκριση των προγραμμάτων νέων φρεγατών.

Τόσο γιατί το πρόγραμμα έχει μεγάλο κόστος, ενώ είναι άμεση η ανάγκη νέων φρεγατών όσο και γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες στο Πεντάγωνο όχι μόνον δεν έχουν καταλήξει σε ποιο τύπο, αλλά οι αντιπαραθέσεις και μέσα στο Πολεμικό Ναυτικό και στις πιο πάνω «σκάλες» της ιεραρχίας, στρατιωτικής και πολιτικής, είναι μαθαίνω αρκετά έντονες.

Και θα γίνουν στο προσεχές μέλλον, όσο η συζητήσεις για την αγορά των νέων φραγμάτων, θα προχωρούν.

Άρα, καλό το χθεσινό βήμα, αλλά έχουμε ακόμα μέλλον. Και μέλλον, όπως όλα τώρα δείχνουν, θορυβώδες, εκρηκτικό και με αντιπαραθέσεις….

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo