• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σε «μαύρη λίστα» της Αγκυρας τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ με την «κατηγορία» ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό

Θανάσης Αργυράκης 28-07-2021 16:53
Σε «μαύρη λίστα» της Αγκυρας τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ με την «κατηγορία» ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό
Ειδικότερα, δε, από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, κ.ο.κ.

Μαύρη λίστα με σχεδόν όλα τα αντιπολιτευόμενα -στην κυβέρνηση Ερντογάν- Μέσα Ενημέρωσης, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, άνοιξε η Αγκυρα, η οποία ισχυρίζεται ότι πολλά εξ' αυτών χρηματοδοτούνται από τη Δύση. Ειδικότερα, δε, από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, κ.ο.κ.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK), σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η λειτουργία ΜΜΕ στην Τουρκία με κεφάλαια ξένων ιδρυμάτων και οργανώσεων ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας». Και γι' αυτό η RTÜK θα ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των δραστηριοτήτων τους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ΜΜΕ και δημοσιογράφοι μπορούν να κατηγορηθούν ως «πράκτορες» ξένων δυνάμεων ή αντικαθεστωτικών κύκλων του εξωτερικού ή του εσωτερικού. Κάτι που επανειλημμένως έχει γίνει στην Τουρκία, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των τουρκικών ΜΜΕ. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι σήμερα η κυβέρνηση της γείτονος ελέγχει τουλάχιστον το 90% των ΜΜΕ.

Ο Τούρκος μαφιόζος

Εκτιμάται ότι στόχος των νέων «αποκαλύψεων» είναι να ελεγχθούν απόλυτα ή να μπλοκαριστούν όλα εκείνα τα -όχι πολλά- ΜΜΕ που έχουν παραμείνει «ανεξέλεγκτα».

Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τ.Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν υποστεί σημαντική φθορά, όχι μόνον εξαιτίας των οικονομικών και υγειονομικών προβλημάτων, αλλα και λόγω των σοβαρών αποκαλύψεων του Τούρκου μαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ, από το εξωτερικό, για το θεαματικό μέγεθος της διαφθοράς σε κυβερνητικούς κύκλους, της διαπλοκής με τον υπόκοσμο και το ξέπλυμα χρήματος.

Εξάλλου, και οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις, εδώ και πολλούς μήνες, δείχνουν τον Ερντογάν να χάνει δυνάμεις, αν και διατηρεί σαφώς την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική σκηνή της γείτονος.

«Συνήθεις» ύποπτοι

Οπως ισχυρίζονται σε δημοσιεύματά τους φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, «ΜΜΕ που εναντιώνονται στην κυβέρνηση, χρηματοδοτούνται από ξένες χώρες».

Μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν ότι οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Σουηδία.

Σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρουν ότι πρόκειται για χρηματοδοτήσεις από φορείς και ΜΚΟ, όπως το Chrest Foundation στις ΗΠΑ ή την Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Παρ' ότι, βέβαια, η Αγκυρα προσπαθεί να παρουσιάσει ορισμένες από τις χρηματοδοτήσεις ως «δόλιες» συναλλαγές, κάτω από το τραπέζι, σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι επικεφαλής των ΜΜΕ, ως επί το πλείστον δημοσιογράφοι, έχουν κάνει γνωστές δημόσια αυτές τις χρηματοδοτήσεις και τις πηγές τους.

Τέλος, αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, όπως η «κεμαλική» Sözcü και η Cumhuriyet, καθώς και ο ενημερωτικός ιστότοπος, Ahval, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, στοχοποιούνται ως προσκείμενα ΜΜΕ στους Γκιουλενιστές, που η Αγκυρα θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016.

Πρόκειται για μια «κατηγορία», την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η Αγκυρα, η οποία όταν πρόκειται να βάλει στο στόχαστρό της αντικαθεστωτικούς, τους βαφτίζει «Γκιουλενιστές», «τρομοκράτες» και υποστηρικτές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo