• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Γ. Κατρούγκαλος: Γιατί αποδείχθηκαν πρόσφορες οι πιέσεις που ασκήθηκαν για την ματαίωση της παρασημοφόρησης;

lawandorder.gr 26-07-2021 18:40
Γ. Κατρούγκαλος: Γιατί αποδείχθηκαν πρόσφορες οι πιέσεις που ασκήθηκαν για την ματαίωση της παρασημοφόρησης;
Ερώτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Ιάσωνα Αποστολόπουλου

Εξηγήσεις για την ανάκληση της παρασημοφόρησης του κ. Ι. Αποστολόπουλου ζητά ο Γιώργος Κατρούγκαλος και 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση και αίτηση για κατάθεση εγγράφων στη Βουλή που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ασκήθηκαν πιέσεις, από ποιους, από πόσο ψηλά και προς ποια κατεύθυνση, για την ματαίωση της παρασημοφόρησης, που, προφανώς, θα γινόταν για την ανθρωπιστική δράση του τιμώμενου και όχι για τις πολιτικές του ιδέες, ρωτούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την ερώτηση, δεδομένου ότι η διαδικασία για την παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου για την ανθρωπιστική του δράση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είχε ουσιωδώς ολοκληρωθεί, τυχόν ανάκληση της από τον ΥΠΕΞ έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία. Ο έλεγχος της νομιμότητας της αιτιολογίας -πολύ περισσότερο τυχόν έλλειψη της- εντάσσεται στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας που ασκεί συνταγματικά ο Πρόεδρος στις προτάσεις που του υποβάλλονται από την Κυβέρνηση.

Για την ανάκληση, όπως και για την πρόταση, άλλωστε, έπρεπε να υπάρχει και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας, που προεδρεύεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το τελευταίο μάλιστα φαίνεται ότι δεν έχει νόμιμη συγκρότηση από τον Ιούνιο του 2021, εφόσον δεν συμπεριλήφθηκαν, όπως προβλέπεται, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας.

Η ουσία του θέματος, βεβαίως, δεν είναι νομική αλλά βαθύτατα πολιτική, επισημαίνεται στην ερώτηση. Γιατί αποδείχθηκαν πρόσφορες οι πιέσεις που
ασκήθηκαν για την ματαίωση της παρασημοφόρησης; Σε τι μετέβαλαν την αρχική απόφαση να τιμηθεί ένας διασώστης ψυχών; Δεν αποτελεί βαθύτατη προσβολή προς τους θεσμούς όλο αυτό το θλιβερό περιστατικό; ρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οι οποίοι επιπλέον ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για την ανάκληση της πρότασης παρασημοφόρησης και η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo