• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο κρίσιμος Αύγουστος…

Πέτρος Τρουπιώτης 26-07-2021 07:00 Τελευταία ενημέρωση: 26-07-2021 07:08
Ο κρίσιμος Αύγουστος…
Η τουριστική κίνηση -δεδομένων των προβλημάτων από τον κορονοϊό- φαίνεται πως πηγαίνει ανέλπιστα καλά. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση και έλεγχοι μια και τίποτε δεν έχει ακόμη «τελειώσει»…

Ευτυχώς υπάρχουν και θετικά νέα, πέρα από τα συνήθως στενάχωρα νέα για τον κορονοϊό, που δεν μας αφήνει να επανέλθουμε σε μια κανονική ζωή, μια και όπως φαίνεται, εκτός όλων των άλλων, η μετάλλαξη Δέλτα, εμφανίζεται αρκετά πιο ανθεκτική απ’ ότι υπολόγισαν οι επιστήμονες.

Τα θετικά για την χώρα μας νέα είναι ότι πάρα των δυσκολιών του κορονοϊού ο τουρισμός μας φέτος φαίνεται να πηγαίνει, προς το παρών τουλάχιστον, αρκετά καλά. Δεδομένων των συνθηκών δηλαδή.

Οι πληροφορίες λένε πως σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων κυρίως, η αύξηση των κρατήσεων μπορεί να φτάνε και το 250 και το 300% σε σχέση με πέρυσι βέβαια, που ήταν μια κακή χρονιά.

Για να έχουμε ένα μετρό σύγκρισης, θα πρέπει να δούμε και μερικά άλλα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, οι κρατήσεις φτάνουν ακόμα και το 60% των κρατήσεων της αντίστοιχης εποχής του 2020. Μιας χρονιάς δηλαδή που παρουσιάσθηκε σε πολλά νησιά ρεκόρ τουριστικής κίνησης.

Αν πορεία αυτή συνεχισθεί με αυτούς τους ρυθμούς, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό λένε πως θα ξεπεράσουμε σε τουρίστες (και προφανώς και σε έσοδα από τον τουρισμό) ακόμα και τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Βέβαια, όλα ακόμα «κρέμονται από μια κλωστή», η για να είμαστε πιο σαφείς, όλα εξαρτώνται από παράγοντές που εν μέρει μπορεί να ελέγξει ο άνθρωπος, πόσο μάλλον το ελληνικό κράτος.

Εξαρτάται από το πόσο η πορεία της πανδημίας και των μεταλλάξεων της θα επηρεάσει τόσο την χωρά μας, όσο και διεθνώς.

Αυτό λοιπόν που μπορούμε εμείς, ως πολίτες, να κάνουμε για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον τουρισμό είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρηγορά στον εμβολιασμό και στη διατήρηση μέτρων προφύλαξης. Ενώ παράλληλα το κράτος θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους παντού, ιδίως στις πύλες εισόδου της χωράς.

Αν παρουσιασθεί σε μεγάλο μέρος της χωράς, και ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και του υπολοίπου Αιγαίου, την Κρήτη αλλά και τα Ιόνια νησιά, αύξηση κρουσμάτων και «κοκκίνισμα « περιοχών, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει «στοπ» αφίξεων, από χώρες όπως η Γερμάνια, η Γαλλία, η Αγγλία αλλά και η Πολωνία, που φαίνεται να είναι φέτος από τις «κυρίες πήγες τουριστών»

Το ίδιο θα συμβεί και με τις ΗΠΑ, αν και φέτος σε σχέση με το 2019, οι αφίξεις από πέραν του ατλαντικού, ως σήμερα φαίνεται να είναι το 1/10 των αφίξεων του 2019.

Άρα, αυτή την στιγμή προέχει όχι μόνον να συνεχισθεί με εντατικούς ρυθμούς ο εμβολιασμός αλλά και να υπάρξουν τόσο έλεγχοι, όσο και συστηματική παρακολούθηση τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για να μην έχουμε τον Αύγουστο καμμιά βουτιά στις αφίξεις και οδηγηθούμε σε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα (τρύπα στα έσοδα κατά το κοινώς λεγόμενο) στα τέλη Σεπτέμβριου.

[email protected]

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo