• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Θα υποδεχθούν πυρηνικά όπλα η Σούδα και ο Αραξος;

lawandorder.gr 25-07-2021 20:18
Θα υποδεχθούν πυρηνικά όπλα η Σούδα και ο Αραξος;
Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, λαμβάνοντας υπ όψιν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και την ευνοϊκή συγκυρία των εξαιρετικών σχέσεων της Αθήνας τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με το Παρίσι
H εντεινόμενη φημολογία σχετικά με την απόσυρση των ΗΠΑ από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου αποθηκεύονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα, επανέφερε μάλλον αναπάντεχα το κεφάλαιο της πυρηνικής αποτροπής στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, λαμβάνοντας υπ όψιν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και την ευνοϊκή συγκυρία (αλλά όχι σύμπτωση) των εξαιρετικών σχέσεων της Αθήνας τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με το Παρίσι .

Πέρα από το εκκρεμές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, άλλωστε πλήθος παραγόντων υποσκάπτουν την πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης. Η σταδιακή στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία, το λεγόμενο « pivot to the East», οδηγεί αναπόδραστα στην απομείωση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με τις διοικήσεις Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν να ακολουθούν αυτή τη στρατηγική με αξιοθαύμαστη συνέπεια.

Ταυτόχρονα , η κατάρρευση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF) υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής αποτρεπτικής ικανότητας για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν -και δυνητικά της Τουρκίας- κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη πιο έντονα . To NATO χρειάζεται επομένως μια ένεση αποτρεπτικής ισχύος από τους Ευρωπαίους συμμάχους, καθώς το κέντρο βάρους του παγκόσμιου ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στην Ασία.

Η αξιοπιστία της Συμμαχίας σε απλούς όρους λοιπόν εξαρτάται από την ισχυροποίηση της Ευρώπης, γεγονός που ανέδειξε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου το 2020, όπου και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους στην εκκίνηση ενός στρατηγικού διαλόγου αναφορικά με τον ρόλο της Ευρώπης στην πυρηνική αποτροπή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μέσω της διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας, επιθυμεί να οδηγήσει την Ε.Ε. στην επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας σε ένα πεδίο που ελάχιστοι τολμούν να θίξουν. Ωστόσο, η άβολη αλήθεια που προέκυψε από την μη αντίδραση των εταίρων είναι πως η Ευρώπη φοβάται να εισέλθει προς το παρόν σε αυτή τη συζήτηση .

Η χώρα μας δύναται να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό, αν όχι πρωταγωνιστικό, ρόλο καθώς η Δύση θα προσεγγίζει το ευαίσθητο αυτό θέμα τα επόμενα χρόνια. To ζητούμενο για την Αθήνα είναι εάν και κυρίως υπό ποιους όρους θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής.

Σαφώς και υφίστανται κίνδυνοι από την «επανα πυρηνικοποίηση» της Ελλάδας. Οι στρατιωτικές βάσεις της χώρας μας, ωστόσο, οι οποίες βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένες στην είσοδο της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής προστατεύονται από μια πυκνή και πολυεπίπεδη αντιαεροπορική ομπρέλα, η οποία δεν έχει εισέτι τεθεί σε αμφισβήτηση παρά την ανάπτυξη ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στη Συρία.

Αυτό συνεπάγεται πως το αυξημένο ρίσκο από την ύπαρξη πυρηνικών όπλων επί ελληνικού εδάφους θα είναι διαχειρίσιμο, ενώ οι σύμμαχοι μας θα έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική αεράμυνα.

Η βάση του Αράξου, στην οποία είχαν «φιλοξενηθεί» αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του νατοϊκού καταμερισμού βαρών ( burden sharing) κατά την περίοδο 1978-2001 διαθέτει ήδη την απαιτούμενη υποδομή για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις στη Σούδα , όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρότατη παρουσία, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β2 Spirit, όπως και πυρηνικό υποβρύχια.

Η συγκεκριμένη επιλογή θα ενίσχυε την πυρηνική αποτροπή του NATO στην περιοχή, όπου στην πραγματικότητα υφίστανται οι περισσότερες από τις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας για την Ευρώπη , ενισχύοντας παράλληλα το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ανατολικό Μεσόγειο.

Ο συγκερασμός αμερικανικών, γαλλικών και ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου πυρηνικής στρατηγικής της Δύσης με επίκεντρο την περιοχή μας .

Τα πυρηνικά όπλα και η διαχείρισή τους ήταν, είναι και θα παραμείνουν ενα εξαιρετικό ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα για την πολιτική σκηνή του τόπου. Μολαταύτα διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις , από τα αριστερά έως τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, έχουν καταδείξει πως είναι ικανές να υπερβαίνουν ιστορικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Η Ελλάδα διαθέτει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό, αν όχι καίριο ρόλο , στη διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη με πολλαπλά δυνητικά οφέλη για την ίδια. Ας μη διστάσουμε να ξεκινήσουμε με γνώμονα έναν μακρόπνοο σχεδιασμό τον διάλογο για το γεωπολιτικό μας μέλλον.Από την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo