• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Τρίτος Αττίλας» - Αγκυρα: Τα Βαρώσια ανήκουν στα κατεχόμενα

Θανάσης Αργυράκης 23-07-2021 21:55 Τελευταία ενημέρωση: 23-07-2021 21:55
«Τρίτος Αττίλας» - Αγκυρα: Τα Βαρώσια ανήκουν στα κατεχόμενα
Κορώνες κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Να νομιμοποιήσει τον «τρίτο Αττίλα», επιχειρεί η Αγκυρα με απαράδεκτους ισχυρισμούς. Τώρα, ισχυρίζεται ότι τα Βαρώσια, τα οποία είναι μέρος της περίκλειστης -με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ- πόλης, της Αμμοχώστου, ανήκουν στα κατεχόμενα.

Το Maraş, πως ονομάζει η τουρκική πλευρά τα Βαρώσια, «είναι μέρος της επικράτειας της "ΤΔΒΚ" (σ.σ. των κατεχομένων)», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην προσπάθειά του να αντικρούσει την «καμπάνα» σε βάρος της Αγκυρας εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η περιοχή «δεν έχει ανοίξει σε εγκατάσταση, ενώ έχει χαρακτηριστεί σαν στρατιωτική ζώνη ως χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της "ΤΔΒΚ"» (!).

Να σημειωθεί, όπως εξάλλου είναι οφθαλμοφανές και από την τελευταία απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, ότι η Αμμόχωστος είναι κλειστή πόλη και ουδείς δικαιούται, με το έτσι θέλω, να την ανοίξει. Δηλαδή, να εισβάλλει και να την καταστήσει έδαφός του. Μάλιστα, η Αμμόχωστος αποτελεί βασική παράμετρο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, στα κομμάτια του εδαφικού και του ιδιοκτησιακού.

Ζητούν νομιμοποίηση

Είναι εμφανές ότι η Αγκυρα, επικαλούμενη «επιχειρήματα», προκειμένου να δικαιολογήσει την -για μια ακόμη φορά- κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επιχειρεί τώρα να δείξει ότι οι μονομερείς, επιθετικές κινήσεις της στην Κύπρο είναι «νόμιμες». 

Πρόκειται για την πάγια τουρκική τακτική να δημιουργεί τετελεσμένα, στρατιωτικά και διπλωματικά- και στη συνέχεια να προσπαθεί να νομιμοιήσει τις πειρατικές κινήσεις της.

Κατά τα λοιπά, η Αγκυρα, στην προσπάθειά της να αντικρούσει την καταδίκη της από το ΣΑ του ΟΗΕ, στρέφεται κατά πάντων. Ετσι, δηλώνει ότι απορρίπτει τη δήλωση του προέδρου του ΣΑ, καθώς τις καταδικαστικές δηλώσεις διαφόρων χωρών που «βασίζονται σε ελληνική-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι το Maraş δεν είναι έδαφος της "ΤΔΒΚ"».

Αφού αναφέρει, επίσης, ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν απόφαση της κυβέρνησης του ψευδοκράτους, την οποία υϊοθετεί η Αγκυρα, απολογούμενη εμφανώς, μετά την απόφαση του ΣΑ, ισχυρίζεται ότι «όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της ΤΔΒΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Maraş, σέβονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο».

Αναφέρει ακόμα ότι σε πρώτη φάση «πέρυσι τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της "ΤΔΒΚ" επέτρεψε την πρόσβαση του κοινού σε δύο κεντρικούς δρόμους και την παραλία (σ.σ. των Βαρωσίων). Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ ήρε το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης σε μια πιλοτική περιοχή, η οποία αντιστοιχεί στο 3,5% του Maraş».

Οχι στην Ομοσπονδία

Εκτός του «τρίτου Αττίλα» στα Βαρώσια, η Αγκυρα επιτίθεται κατά του ΣΑ του ΟΗΕ και για τις αναφορές του σχετικά με τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικών Ομοσπονδίας.

«Το ΣΑ επιμένει, δυστυχώς, να μην παρατηρήσει τις πραγματικές πραγματικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και, αφού «καλεί» το Συμβούλιο Ασφαλείας «να αποφύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ελληνοκυπριακού δίδυμου», προσθέτει πως «μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την εξασφάλιση της ίσης κυριαρχίας και της ίσης διεθνούς κατάστασης του τουρκοκυπριακού λαού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo