• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Τρίτος Αττίλας»: O ΟΗΕ ζητάει από τον Ερντογάν να σταματήσει την «εισβολή» στην Αμμόχωστο

Θανάσης Αργυράκης 23-07-2021 21:02 Τελευταία ενημέρωση: 23-07-2021 21:03
«Τρίτος Αττίλας»: O ΟΗΕ ζητάει από τον Ερντογάν να σταματήσει την «εισβολή» στην Αμμόχωστο
Το κείμενο - απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Να πάρει πίσω τις εξαγγελίες του για το άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων, καλεί τον Ερντογάν το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, σύμφωνα με το τελικό κείμενό του, το οποίο υϊοθετήθηκε με τη διαδικασία της σιωπηρής αποδοχής.

Χτες, πάντως, εντονότατο ήταν το παρασκήνιο στο ΣΑ, με περίεργες μεθοδεύσεις εκ μέρους της Βρετανίας, η οποία, ως όλα δείχνουν, επεδίωκε «απαλότερο» κείμενο - καταγγελία προς την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τη «λυκοσυμμαχία» και τις κατά καιρούς αυξομειώσεις στις σχέσεις της με την Τουρκία, φαίνεται ότι ακολούθησε τη σκληρή γραμμή εντός του ΣΑ σχετικά με τα Βαρώσια. Ως όλα δείχνουν, στην περίπτωση του Κυπριακού, Μόσχα και Αγκυρα έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Ρωσία για Κύπρο: Όχι μονομερείς ενέργειες - Τερματισμός εγγυήσεων 

«Λύπη»

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δήλωση του προέδρου του, το Συμβούλιο Ασφαλείας:

-«Καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες, στις 20 Ιουλίου 2021, σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

-Εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

-Καλεί για την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

-Υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση (σ.σ. του Κυπριακού).

-Επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα εγκατάστασης σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτη, καθώς και ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ενέργεια σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματά του ΣΑ».

Διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία

Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας:

-«Τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της UNFICYP.

-Επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και υποστηρίζουν οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

πιβεβαιώνει τη δήλωση του προέδρου του, στις 9 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με τα Βαρώσια.

-Επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

-Σημειώνει ότι θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται στο θέμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo