• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών στην Κρήτη: Τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να παρέμβουν

lawandorder.gr 23-07-2021 21:00
Επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών στην Κρήτη: Τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να παρέμβουν
Η ευρεία επιχείρηση ολοκληρώθηκε υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινό άρθρο του Lawandorder.gr, χτες το απόγευμα απογειώθηκε ελικόπτερο SUPER PUMA της πολεμικής αεροπορίας, για συνδρομή σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα 50 ναυτικά μίλια νοτίως της Κάσου και εντός FIR Αθηνών και οριοθετημένης Ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, μετά από σήμα κινδύνου προερχόμενο από ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 45 άτομα, κατά δήλωση των επιβαινόντων.

Από το εμπορικό πλοίο “ARAL” σημαίας Μάλτας, περισυνελέγησαν 32 άτομα, ενώ προσέγγισαν και άλλα εμπορικά πλοία στην περιοχή, σύμφωνα με οδηγίες που παρείχε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Το ελικόπτερο SUPER PUMA περισυνέλεξε 5 άτομα, τα οποία μετέφερε στην Κάρπαθο. Οι διασωθέντες δήλωσαν διάφορες εθνικότητες μεταξύ των οποίων Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Στην περιοχή προσπάθησε να μεταβεί επίσης από την Σούδα και Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να πλεύσει ανατολικότερα Ιεράπετρας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα είνα ότι εχθές περίπου στις έντεκα το βράδυ προσέγγισαν την περιοχή αρχικά η τουρκική φρεγάτα “GELIBOLU” και ακολούθως η φρεγάτα “GOKOVA” που είχε αποπλεύσει από το Ακσάζ για άλλη δραστηριότητα, οι οποίες κάλεσαν τα παραπλέοντα πλοία να μεταπέσουν στη συχνότητά τους για να αναλάβουν τον συντονισμό της επιχείρησης.

Κατά την πάγια δηλαδή τακτική τους, οι τούρκοι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντός ελληνικής περιοχής.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ, το οποίο καθόρισε ως συντονιστή αρχικά το εμπορικό πλοίο “HANSA LIMBURG” σημαίας Λιβερίας, ακολούθως το εμπορικό πλοίο “MARVEA” σημαίας Μάλτας και από πρωί της σήμερον το “ISHIZUCKI STAR” σημαίας νησιών Μάρσαλ.

Διασώθηκαν συνολικά 37 άτομα από τους 45 επιβαίνοντες, κατά δήλωση των διασωθέντων, εκ των οποίων 32 αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα από το εμπορικό πλοίο “ARAL” σημαίας Μάλτας και 5 στην Κάρπαθο από ημέτερο Ελικόπτερο SUPER PUMA.


Οι έρευνες συνεχίζονται από παραπλέοντα εμπορικά πλοία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo