16.9 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Πυρκαγιά στο Μάτι: Τρία χρόνια μετά οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν ακόμη την κρίση της Δικαιοσύνης


    Την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τις πράξεις και τις παραλείψεις των προσώπων που κατέστησαν κατηγορούμενοι για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, αναμένουν μέχρι σήμερα, τρία ακριβώς χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία, οι συγγενείς των θυμάτων, που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά Αττικής, έχασαν τη ζωή τους 102 άτομα, ενώ καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής για δεκάδες οικογένειες.
    Η πύρινη λαίλαπα, που έχει καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές παγκοσμίως, ξέσπασε ακριβώς σαν σήμερα, στο Νταού Πεντέλης, όταν ένας ιδιώτης αποφάσισε να κάψει κλαδιά κοντά στο σπίτι του. Εκείνη, όμως την ημέρα, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, η κατηγορία κινδύνου για πυρκαγιές στις περιφέρειες της Αττικής, ήταν «πολύ υψηλή», λόγω και της έντασης των ανέμων που μετά 16:45 άρχισαν να πνέουν με ένταση έως και 9 μποφόρ.
    Τα όσα ακολούθησαν μετά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 είναι πλέον ευρέως γνωστά αλλά μέχρι σήμερα τα πρόσωπα που η Δικαιοσύνη έχει διώξει ποινικά ως υπεύθυνα για την τραγωδία ακόμη δεν έχουν οδηγηθεί σε δίκη. Ο δρόμος για μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή την εκδίκαση της υπόθεσης από ποινικό δικαστήριο, αρχίζει να ανοίγει τώρα μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για την τόσο σοβαρή αυτή δικογραφία. Αυτό που απομένει είναι ο αρμόδιος εισαγγελέας να καταθέσει την πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί βούλευμα που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την παραπομπή ή μη σε δίκη των 20 και πλέον κατηγορουμένων της υπόθεσης. Πρόκειται για τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της περιφέρειας Αττικής και πρώην Δημάρχων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Η δικογραφία που έχουν να εξετάσουν οι δικαστικές αρχές είναι τεράστια, τη στιγμή μάλιστα που ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για πιθανές παραγραφές αδικημάτων.
    Την ίδια ώρα, οι συγγενείς όσων χάθηκαν στις φλόγες αναμένουν και τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων για τις αγωγές αποζημιώσεων που έχουν καταθέσει και οι οποίες ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής για τις αστικές αξιώσεις των θυμάτων δεν έχει εκδοθεί σύμφωνα με πληροφορίες κάποια απόφαση από τα διοικητικά δικαστήρια. Πάντως, εκτιμάται ότι η πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, για αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ στην οικογένεια ενός 29χρονου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα Αττικής, το 2017, θα έχει καθοριστική σημασία και για την έκβαση των αγωγών που έχουν κατατεθεί για τη καταστροφή στο Μάτι.
    Στοιχεία σοκ στη δικογραφία
    Ο ανακριτής που διενήργησε την έρευνα για το Μάτι ζήτησε τρεις φορές να ασκηθούν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος αλλά σε αυτό το αίτημα δεν συναίνεσε ο εισαγγελέα με αποτέλεσμα οι κατηγορίες να παραμείνουν σε βαθμό κακουργήματος.
    Ωστόσο, σε ένα πόρισμα – καταπέλτη ο κ. Μαρνέρης περιγράφει καρέ – καρέ τις παλινωδίες των αρμοδίων, πριν και κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, όπως αυτές αποτυπώνονται σε έγγραφα και στοιχεία που συνέλεξε και τα οποία περιλαμβάνονται στις 400.000 σελίδες της δικογραφίας.
    «Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας και όχι π.χ από τον Δήμαρχο ή την Αστυνομία, που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας» αναφέρει ο κ. Μαρνέρης στο πόρισμά του και συνεχίζει: «Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις στο Νταού Πεντέλης -Νέο Βουτζά -Μάτι ωσάν τον Ξέρξη , όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».
    Επιπλέον, ο ανακριτής έχει αποδώσει σε ορισμένους εκ των αρμοδίων και συγκάλυψη της πραγματικής εικόνας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στη συνέχεια κάποιοι εκ των αρμοδίων, δεν δίστασαν μετά την αποκάλυψη του εύρους της τραγωδίας, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, στρεφόμενοι ακόμη και κατά του ίδιου του πραγματογνώμονα Δημητρίου Λιότσιου , ο οποίος βέβαια ,οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αγνόησε όλες τις παρεμβάσεις και εκτέλεσε προσηκόντων το έργο που του ανατέθηκε». Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Λιότσιος έχει καταγγείλει τις πιέσεις που δέθηκε για το περιεχόμενο του επίμαχου πορίσματός τόσο ενώπιον του κ. Μαρνέρη, όσο και στη μήνυση του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
    Τα ηχητικά ντοκουμέντα
    Σημαντικό όμως αποδεικτικό μέσο για την τραγωδία στο Μάτι, αποτελούν και οι απομαγνητοφωνήσεις και τα ηχητικά ντοκουμέντα τόσο από το καταγραφικό του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής, όσο και οι διάλογοι από συγκεκριμένα αεροδρόμια αναφορικά με την αξιοποίηση των εναέριων μέσων.
    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ανακριτής: «Από τις απομαγνητοφωνήσεις του καταγραφικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ότι ο Νικόλας Τόσκας (σ.σ. τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης) και όσοι παρευρίσκονταν στο ΕΣΚΕ (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο) γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, τουλάχιστον από την ώρα 18.36 . Έτσι, τόσο κατά το χρόνο άφιξης του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ΕΣΚΕ (μετά τις 23.00) όσο και κατά τη διάρκεια της φερόμενης ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από τον Ματθαιόπουλο (σ.σ. αναφέρεται στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τα λοιπά στελέχη του ΕΣΚΕ ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι στο Μάτι και το Ν.Βουτζά υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών», σημειώνει ο δικαστικός λειτουργός θέλοντας να καταδείξει ότι τουλάχιστον οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν γνώση της εξελισσόμενης τραγωδίας, πολύ πιο νωρίς από τις επίσημες ανακοινώσεις για τους πρώτους από τους συνολικά 102 νεκρούς.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ